Ключи від чотирьох реанімобілів і документи на них отримали 5 травня представники Збройних сил України. Церемонія передачі відбулася в КПІ на площі біля пам'ятника Ігореві Сікорському.

Придбання та доправлення до України цих вкрай потрібних для захисників нашої держави медичних спецавтомобілів стало можливим завдяки ініціативі представника Міжнародної громадської організації "Рада з екологічної безпеки" у Королівстві Бельгія, засновника соціального проєкту "Ukraine Mission of Ihor Vitenko" відомого лікаря і громадського діяча Ігоря Вітенька, а також волонтерської спільноти Бельгії, яку підтримали Посольство Королівства Бельгія в Україні, Українська Рада Миру та ГО "Рада з екологічної безпеки".

Теплі слова про Ігоря Вітенька та його місію сказав голова Української Ради Миру, ректор КПІ Михайло Згуровський: "Ігор Вітенько – українець, який більше 20 років живе в Бельгії і є одним із небагатьох офіційно визнаних у Бельгії спеціалістів з лікування ран… Коли 24 лютого 2022 року почалася війна, Ігор відразу поїхав до Вінниці, де прооперував у важких умовах (іноді без анестезії) кілька сотень поранених бійців. Провів навчання більше ніж 150 осіб медсестринського персоналу з усіх регіонів України за стандартами ЄС фаху спеціаліста з лікування ран, з яких частина вже пройшла стажування в бельгійському медичному закладі..." Він також розповів, що від благодійної місії Ігоря Вітенька до України надійшло 58 фур з вантажем медичного призначення: медичні ліжка; рентгенапарати; апарати для гемодіалізу; обладнання для ультразвукових досліджень; медичні меблі; інвалідні візки; перев'язочні матеріали; 64 машини швидкої допомоги для Сил оборони та лікарень, які до того ж перевозили вантажі медичного призначення. А загалом сума допомоги від неї оцінюється приблизно в 3,5 мільйона євро…

kpi images - Реанімобілі для ЗСУ

Участь у церемонії взяли Ігор Вітенько, Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Петер Ван де Велде, заступник голови Міжнародної громадської організації "Рада з екологічної безпеки" Валерій Цибух, представниця бельгійської волонтерської спільноти Галина Матюша, радник начальника Харківського військового гарнізону Анатолій Бутенко з групою військовослужбовців ЗСУ та інші.

"Без підтримки бельгійців ми б не змогли реалізувати те, що наразі реалізували. Я сам не очікував, що проєкт набуде такого масштабу. У 2022 році я приїхав в Україну і думав, що буде так само, як у 2014 році, коли я також місяць оперував у військовому госпіталі українських поранених захисників. Але цього разу разом з українською діаспорою в Бельгії ми зібрали кошти та закупили 4 реанімобілі, завантажили їх необхідною технікою та препаратами. З цього все почалося. До моєї ініціативи доєдналися сотні людей, мої колеги не тільки в Бельгії, а й родичі з Америки та Канади", – розповів учасникам Ігор Вітенько.

А Посол Бельгії Петер Ван де Велде доповнив: "Коаліція з 50 країн надає допомогу Україні. Європейський Союз, засновником якого є Королівство Бельгія, надає юридичну, фінансову, гуманітарну допомогу. Це не лише допомога, яку надає Уряд, сьогодні ми стали свідками, що ця допомога надається бельгійцями. Це гроші та допомога, яку зібрали громадяни Бельгії. Ми також захоплюємося тою підтримкою, яку надає пан Вітенько Україні. Я сподіваюся, що так триватиме і надалі до самої перемоги України".

Уже того ж таки 5 травня передані спецавтомобілі вирушили на схід України…

"Хочу передати вам слова вдячності від командування Харківського військового гарнізону за допомогу, – звернувся до Ігоря Вітенька Анатолій Бутенко. – Хочу також висловити щиру вдячність від імені тих бійців, які були реабілітовані на обладнанні, яке ви передали для нашого медичного центру. Це вже більше трьох тисяч бійців, які нині захищають нашу Батьківщину і наближають нашу Перемогу!"

Дмитро Стефанович

Медичні автомобілі для ЗСУ

Чотири спецавтомобілі з Бельгії для українських військових відправляються на передову. Вони необхідні, щоб транспортувати поранених бійців із зони активних бойових дій.

Передали авто на площі біля пам’ятника Ігорю Сікорському в КПІ. Серед організаторів волонтерської ініціативи — Українська Рада Миру, яку очолює ректор КПІ.

Дата події