Таку назву має спільна персональна виставка скульптора Володимира Філатова та художниці Аліси Анісімової, що 14 листопада відкрилася в Картинній галереї ім. Г.Синиці в Центрі культури і мистецтв КПІ.

Митці представили роботи "з позитивним настроєм". "Своєрідна арттерапія сьогодення, ними надихатимуться відвідувачі", – зауважила Вікторія Тьоткіна, завідувачка Картинної галереї, вітаючи присутніх. "Синергія поєднання скульптури та художніх полотен дає можливість насолодитися мистецтвом, не зважаючи на трагічні події в країні", – зазначив проректор з науково-педагогічної роботи Олексій Жученко на відкритті виставки. Сергій Комісаров, заслужений журналіст України, у своєму виступі наголосив на важливості мистецьких акцій у такий неспокійний час і подякував керівництву КПІ за можливість демонструвати студентам твори мистецтва.

kpi images - Аліса Анісімова та Володимир Філатов

Скульптор Володимир Філатов широко відомий як автор пам'ятника Валерію Лобановському на стадіоні "Динамо". Він лауреат загальнонаціональної програми "Людина року-2002", призу Сальвадора Далі (2006), володар Світового призу культури (2010, Прага) та призу "Майстер світу" (Сеул, 2011). Творчість митця різноманітна і різнопланова, в доробку – сотні скульптур, що вирізняються особливою грацією та витонченістю. Працює майстер з бронзою, мармуром, гранітом, гіпсом тощо. Брав участь у численних мистецьких виставках в Україні, Франції, Німеччині, Швейцарії, Південній Кореї, Угорщині, Чехії, Росії, Білорусі та інших країнах. "Моя творчість, – говорить скульптор, – це відображення особистих роздумів та враження про світ почуттів, краси і кохання. Намагаюся якомога точніше передати у пластиці пережите і відчуте мною". З роботами майстра можна ознайомитися на сторінці https://www.filatovsculptor.com/sculpt.html.

Молода мисткиня Аліса Анісімова позиціонує себе як психолог, експерт-фізіогноміст та хобі-художник. Вона переконана, що мистецтво має позитивний вплив на психологічний стан людини, тож, за її словами, закладає в картини спеціальні енергетичні коди, здатні допомагати людям розв'язувати різноманітні побутові проблеми, розвивати бізнес, підвищувати життєвий тонус. Може саме тому в її роботах завжди присутні лавандовий, бірюзовий та блакитний кольори. Художниця планує показувати свої твори військовослужбовцям, які зазнали поранень і стресів на фронті, щоб допомогти стабілізувати їхню психіку і вивести зі стану депресії. "Психологічні практики плюс арттерапія дають дуже гарний ефект. Це дуже і дуже важливо в наш час. Намагаюся запустити в кожному те світле, у кожного своє, що допоможе в цій складній ситуації", – поділилася Аліса. З її художніми роботами та медіапроєктами можна ознайомитися за посиланням http://mytets.com/wp-content/uploads/2023/05/Magic-Alice-VIDEO.mp4.

На відкриття виставки завітала і заслужена артистка України Юлія Сак – актриса, режисер, поетеса, ведуча. "Я хочу, щоб у нас в Україні був мир! Щоб українці були щасливими, небо над Україною чистим. Наша Україна – квітуча країна, бажаю, щоб українське мистецтво теж мало можливість розквітати!" – звернулася вона до присутніх і прочитала свої ліричні поезії. Та з-під її пера виходять і патріотичні рядки, зокрема "Молитва під час війни", яка западає глибоко в душу.

kpi images - На відкритті виставки виступає Юлія Сак

Закрий, Маріє, небо. Дай спасіння!
Накрий своїм покровом нас від куль.
Господь, даруй в любові всім прозріння,
Перетвори всі напади на нуль.
Веди бійців, що землю захищають,
Свою сім'ю, родину, Божий дім.
Вони весь рід сьогодні причащають.
Рятуй життя, Господь, героям всім!

Виставка триватиме до 8 грудня. Вона варта того, щоб завітати до Картинної галереї.

Надія Ліберт

Дата події