Найпрестижніші нагороди у сфері журналістики – Пулітцерівську премію та премію World Press Photo отримав випускник КПІ 2010 року фотограф Євген Малолєтка за світлини з Маріуполя.

"Фото, які переломили сприйняття війни на Заході", – так характеризують відеоматеріали Є.Малолєтки та М.Чернова, журналістів з Associated Press (АР). 20 днів вони працювали під обстрілами, щоб світ побачив справжню "операцію" російської армії: зруйновані будівлі, вмираючих дітей, братські могили, бомбардування пологового будинку. Працювали під постійною загрозою життю. І дивом вийшли з оточення, коли вже не було змоги передавати інформацію в редакцію, а всі наявні носії пам'яті заповнено вщерть.

kpi images - Пулітцерівську премію отримує випускник КПІ фотограф Євген Малолєтка

"Це світові зірки, які титанічною працею на своїй ниві достукались із правдою про війну", – зазначають колеги журналістів. "Журі було вражено тим, як український фотограф ризикував своїм життям, щоб отримати доступ до візуальних зображень дій російських бойовиків і зробити ці зображення доступними для світу. Ця історія постане як колекція вражаючих свідчень війни, що триває", – інформують у World Press Photo. "Для всіх нас було б ліпше не мати цієї ганебної війни і зберегти тисячі життів", – розмірковував Євген під час нагородження.

Фото Євгена – не лише про Маріуполь, у мережі чимало його світлин з Бахмута, Авдіївки, із затопленого Херсона та інших місць. На початку червня відбувся допрем’єрний показ документального фільму «Двадцять днів у Маріуполі», де Є. Малолєтка є одним із авторів. У стрічці, зокрема, він згадує 1 березня – свій день народження: «Ми поділили на трьох консерву і якийсь черствий хліб. Я побажав усім нам вижити».

У травні ц.р. Пулітцерівською премією в номінації "За служіння суспільству" відзначено роботи відеожурналіста AP Мстислава Чернова, фотографа Євгена Малолєтки, відеопродюсера Василіси Степаненко та репортера Лорі Хіннант. "Журналісти AP виконували сміливу та важливу роботу в Україні протягом усієї війни, приділяючи увагу, зокрема, людським жертвам конфлікту. Від розвіювання російської дезінформації до сприяння створенню гуманітарного коридору, їхня робота була неймовірним суспільним вчинком, і ми дуже раді, що вона була відзначена Пулітцерівською комісією", – сказала старший віцепрезидент та виконавчий редактор AP Джулі Пейс.
За словами заступника мера Маріуполя, увага світу до цих робіт змусила росіян відкрити маршрут евакуації, врятувавши тисячі життів цивільних.

Довідково: Пулітцерівська премія відзначає найкращих у журналістиці, а також у восьми мистецьких категоріях, присвячених книгам, музиці та театру. Переможець в номінації "За служіння суспільству" отримує золоту медаль.

Надія Ліберт

Дата події