"Клуб проєктоваріння". Декому ця назва може здатися дещо дивною, проте, поспілкувавшись з одним із його засновників – студентом 2-го курсу Навчально-наукового інституту атомної та теплової енергетики Ярославом Бурлаковим, розумієш, що ідея об'єднання творчого студентства з метою впровадження сміливих, а головне прогресивних, задумів спонукає її запам'ятати: гарний досвід потребує поширення.

Поєднувати приємне з корисним і набувати необхідних у житті навичок і вмінь, окрім тих, що пропонуються в аудиторіях під час занять, спочатку погодилися 15 студентів (січень 2023 року). А на сьогодні до числа завсідників гуртків "Клубу проєктоваріння" належать 162 людини.

kpi images - Під час онлайн-зустріч зі студентами Аризони (США)

Перелік гучних назв студентських осередків – "Дебаторіум", "Печера", "ІТ-сфера", "Дрон-радіодетектор", "Притулок", "English Vocabulary", "Тематичне паті ЦКС", "Діскорд", "Академічна доброчесність", "Інженери", "Соціальні відео", "Історія факультету", "Speaking club" засвідчує: обшир творчих обріїв є надзвичайним. Юнаки і дівчата охоче вивчають англійську мову, засвоюють етичні принципи та визначені законом правила, якими мають керуватися учасники освітнього процесу під час навчання, викладання та провадження наукової діяльності. Крім того, гуртківці, сказати б, з головою занурюються в секрети виробництва та впровадження сучасної високоточної апаратури, навчаються мистецтва ділового спілкування. А ще опікуються долею братів наших менших, навчаються створювати стартапи (тут без фахівців із Стартап школи "Sikorsky Challenge" також не обходяться) тощо. Бізнес-починання, приміром, у сфері високих технологій, мають продовження: мета – діючі моделі винаходів.

Отже, "Клуб проєктоваріння" – це джерело додаткових фахових знань для майбутніх учених та інженерів. Проте виникає запитання: як отримати методичні та інформаційні матеріали, конкретні і практичні рекомендації, розширити коло ділових зв'язків, сприяти досягненню позитивних результатів? Адже одна справа – горіти бажанням втілити свої ідеї у життя, і зовсім інша – розробити і впровадити власний проєкт. І тут на допомогу приходить креативність організаторів, а головне – підтримуються розумні ініціативи, що народжуються у конкретних студентів. Сприяють цьому куратори "Клубу проєктоваріння" – проректорка з навчально-виховної роботи КПІ ім. Ігоря Сікорського Наталія Валеріївна Семінська та начальниця відділу академічної мобільності департаменту навчально-виховної роботи КПІ ім. Ігоря Сікорського Ольга Павлівна Демиденко.

Методичні матеріали, детальні практичні консультації кожний учасник клубу отримує у професорсько-викладацького та інженерного складу КПІ ім. Ігоря Сікорського. Грамотне розподілення та делегування відповідних обов'язків учасників "Клубу проєктоваріння" залежить від координаторів подій.
Тим, хто зацікавився діяльністю однодумців Ярослава Бурлакова, слід пам'ятати: здійснення проєктних кроків – це вибір конкретної людини. Він вважає, що варто плекати таланти у цілеспрямованих студентів, щоб ці люди акумулювали дійсно вартісні рішення.

kpi images - Ярослав Бурлаков

От лише один приклад користі від ділового спілкування. Під час занять учасників гуртка з поглибленого вивчення англійської мови студенти обговорюють актуальні технологічні питання. При цьому зосередження на "вузьких" місцях якихось галузей може сприяти народженню цікавих ідей. Водночас і рівень спілкування англійською вдосконалиться.

Варто зауважити, що попри виклики сьогодення, в КПІ ім. Ігоря Сікорського серйозно ставляться до підготовки кадрів, особливо кадрів для науки.
Ярослав Бурлаков наводить приклад зі створення простору для психологічного розвантаження та соціальної самоактивації людини. Готовність до участі у цьому проєкті виявили чимало студентів. Це, між іншим, перший проєкт, який подано на конкурс Альянсу CESAER (Conference of European Schools for Advanced Engineering Education and Research), який об'єднує 58 університетів із 28 країн Європи і є своєрідним представницьким "голосом" всіх технічних закладів вищої освіти Європи.

Отже, час готувати фахівців, здатних створювати нові технології, відповідати на виклики воєнного часу, рухати прогрес країни на перспективу. Де шукати ініціативних студентів, підтримувати талановиту молодь, реалізовувати розвиток здібностей молодих експериментаторів? Відповідь, на думку Ярослава Бурлакова, очевидна – у "Клубі проєктоваріння"!

Віктор Задворнов