"Саме університет є осередком об'єднання науковців, представників бізнесу, інноваторів, студентів, – зауважив на Х Фестивалі "Sikorsky Challenge 2021" міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет. – Молоді люди, які прагнуть змін, набувають тут певного досвіду, здобувають знання та реалізують перші проєкти". Сказане повною мірою стосується і школярів-дослідників МАН України та учасників конкурсу "Еко-Техно Україна", чиї проєкти було представлено на фестивалі. Зокрема, на виставці в рамках фестивалю демонстрували свої розробки шість ліцеїстів та дев'ять випускників Політехнічного ліцею НТУУ "КПІ". З них до фіналу вийшли чотири проєкти. Сьогоднішня розповідь про ліцеїстів-винахідників.

У секції "Оборона і безпека" фіналістом став ліцеїст 11 класу Ігор Клименко з проєктом "Квадрокоптер-міношукач" (керівники – доцент ФМФ Олексій Матвійчук, Олег Козленко). Розробка допомагає швидко знаходити вибухонебезпечні об'єкти на поверхні та під землею й надавати оператору інформацію про їх місцезнаходження. Виріб компактний, мінімізує  участь людини у пошуку вибухонебезпечних об'єктів.

Десятикласник Павло Шехет представив технічну розробку із захисту бронетехніки, а одинадцятикласник Володимир Пліта – робототехнічний комплекс для знешкодження мін і збирання осколків (керівники – Оксана Співак, Олег Козленко). Обидва ліцеїсти – багаторазові призери олімпіад з фізики, математики, географії, хімії, біології та інших предметів. Але саме науково-практична, дослідницька та інноваційна робота, яка має практичне застосування, захопила їх цього року. І якщо винахід Павла перебуває на стадії експертизи на отримання патента, то у Володимира патент уже зареєстровано в Держреєстрі корисних моделей.

У секції "Зелена енергетика, воднева економіка, екологія" фіналістка Олена Коваленко продемонструвала електронний пристрій, що дозволяє перетворювати коливання дерев на відновлювану електроенергію (керівники – Олексій Матвійчук, Олег Козленко). Пристрій можна застосовувати для підзарядки електроприладів (телефонів, ноутбуків, датчиків моніторингу), освітлення тощо.

Ігор Клименко, Олена Коваленко та Злата Бічева (представляла проєкт про нові способи гасіння лісових пожеж) також потужно заявили про себе участю в роботі XIX Міжнародної молодіжної науково-практичної конференції "Історія розвитку науки, техніки та освіти" за темою "Фізика та формування нової світової реальності". Усі розглянуті проблеми є вельми актуальними на сьогодні.

Андрій Демченко, ліцеїст 11 класу, подав проєкт "SmartPot, автоматизована система підтримки мікроклімату при вирощуванні рослин на базі stm 32" (керівник – Людмила Булигіна). Його робота на Всеукраїнському науково-технічному конкурсі "Еко-Україна 2021" посіла IІ місце в категорії "Біомедична інженерія", він фіналіст Київського фестивалю стартапів "ClassІдея" в номінації "ІТ", тези його проєкту увійшли до збірника фестивалю. Андрій зайняв перше місце в Київському міському відкритому конкурсі з інформаційних технологій SMART-IT, фіналіст ХХ Всеукраїнського чемпіонату з інформаційних технологій "Екософт-2021" та національного етапу Міжнародного конкурсу комп'ютерних проєктів "INFOMATRIX-2021".

У секції "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" фіналістами стали два проєкти ліцеїстів. Керівник обох – Іван Комаров, заступник директора Політехнічного ліцею НТУУ "КПІ", викладач інформатики. Проєкт "VIRTUAL_POMOGATOR" – це додаток, створений для доповнення основного матеріалу шкільної програми технологіями доповненої реальності. Розрахований на вчителів та учнів. Його перевагами є простота використання, нестандартний підхід до розробки уроків (для вчителів) та наочна демонстрація вивченого матеріалу (для учнів). На сьогодні розроблено фрагменти для уроків хімії та української мови. Автори розробки – ліцеїстки 9 класу Поліна Ткаченко (програмний розробник), Анна Дворник (розробник 3D моделей) та Марія Сорокіна (дизайнер).

Проєкт "Prank Camera for lecture" – програма для операційної системи Windows, створена для завантаження відео під час дистанційних конференцій і лекцій: Zoom, Google Meet та інших. Автори розробки – дев'ятикласники Володимир Руських (розробник) та Андрій Тафтай (дизайнер).  Серед інших розробок Володимира – програма для шкільного дзвоника, а Андрій працював над створенням додатка для розпізнавання символів.

Марії Сорокіній, Поліні Ткаченко, Андрію Тафтаю та Володимиру Руських є чим похвалитися. Вони – призери інтелектуального змагання "ЕРУДИТ-2021" з інформаційних технологій у номінації "Офісні технології". А ще цього року Олена Коваленко, Анна Дворник, Марія Сорокіна та Володимир Руських брали участь у Всеукраїнському конкурсі з інформаційних технологій для дітей та молоді "ITALENT". На початку серпня Олена Коваленко й Ігор Клименко отримали висновки про державну реєстрацію корисної моделі за результатами формальної експертизи, а це означає, що незабаром вони стануть власниками патентів. Для Олени це буде четвертий патент.

Цьогорічні випускниці Єлизавета Лазарова (студентка КНУ ім. Тараса Шевченка) та Софія Павлова (студентка КПІ ім. Ігоря Сікорського) також представили свої розробки на виставці. Дівчата не втомлюються вдосконалювати свої розробки та популяризувати науку серед молоді.

На стендах були представлені й історії успіху випускників попередніх років. В'ячеслав Анцибор (випускник 2018 р., студент КПІ ім. Ігоря Сікорського) з проєктом "Використання альтернативного джерела енергії з новою системою його охолодження в напівпричепах-рефрижераторах" став не лише переможцем Всеукраїнської олімпіади з екології, а й привіз срібну медаль з Міжнародної олімпіади в Кенії. Данило Коваленко (випускник 2019 р., студент КНУ ім. Тараса Шевченка) – двічі стипендіат. За результатами конкурсу-захисту МАН у 9 класі його нагородили стипендією Президента України, а за золото на Міжнародній екологічній олімпіаді в Кенії – підвищеною президентською стипендією. Основний напрям його досліджень – утилізація й переробка шин. Єлизавета Столярчук (випускниця 2020 р., студентка КПІ ім. Ігоря Сікорського) має в активі понад 10 медалей різного ґатунку з міжнародних олімпіад та конкурсів, брала участь у конкурсі-захисті МАН одразу в трьох відділеннях: математики, хімії та технічних наук, і в кожному відділенні була призеркою, кілька років поспіль входила до сотні кращих школярів міста Києва. Станіслав Скоробогатов (випускник 2020 р., студент КПІ ім. Ігоря Сікорського) цього року здобув золоту і срібну медалі на міжнародних інноваційних виставках (публікацію про них див. "КП" № 18, 2021).

Учасниками виставки також були наші випускники 2020 р., студенти КПІ ім. Ігоря Сікорського Євгенія Олещенко, Варвара Бабич та Володимир Каран. Євгенія з проєктом утилізації ядерних відходів здобула перше місце у конкурсі-захисті МАН та була відзначена стипендією Президента України. У Варвари в активі кілька відзнак з міжнародних олімпіад і конкурсів та патент на проєкт з вітрогеліоенергетичною установкою. Володимир уже кілька років працює з інфравізійним камуфляжем. Його розробки отримували відзнаки на Всеукраїнському та міжнародному рівнях, має патент.

Загалом ліцеїсти, які представляли роботи на виставці, мають 26 патентів, а всього ліцеїстами Політехнічного ліцею НТУУ "КПІ" м. Києва отримано 77 патентів. Про необхідність патентування не лише в Україні, а й на міжнародному рівні говорив на закритті фестивалю і Вік Корсун – голова Міжнародного журі Фестивалю інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge". Отже, ще раз маємо нагоду подякувати д.т.н., заслуженому винахіднику України, професору КПІ ім. Ігоря Сікорського Ігорю Мікульонку, заслуженому вчителю України, завідувачу лабораторії кріогенної техніки ФМФ КПІ ім. Ігоря Сікорського Олегу Козленку та всім фахівцям, які допомагають ліцеїстам з розробкою інноваційних проєктів та їх патентуванням, надихають і супроводжують, дають юним винахідникам путівку в майбутнє.

Зауважу, що на всіх етапах досліджень вагому підтримку мають ліцеїсти в Малій академії наук України. Саме в МАН допомагають організувати і скоординувати науково-дослідницьку діяльність, що безперечно  сприяє збагаченню наукового потенціалу країни та популяризації досягнень обдарованої молоді. Спільна робота науковців і викладачів КПІ ім. Ігоря Сікорського, колективу Київської МАН та ліцеїстів і викладачів Політехнічного ліцею НТУУ "КПІ" дає високий результат. Нам є чим пишатись!

Вікторія Ковальова, методист з науково-практичної

роботи Політехнічного ліцею НТУУ "КПІ"

[заявки приймаються до 15.06.2021] X ювілейний Міжнародний фестиваль інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge 2021" запрошує

Ювілейний Х Міжнародний фестиваль інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge 2021" відбудеться з 17 по 20 серпня 2021 року в КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Серед організаторів і учасників цьогорічного ювілейного фестивалю – Міністерство освіти і науки України, Міністерство стратегічних галузей економіки, ДК "Укроборонпром", Державне космічне агентство України, ДТЕК України, КПІ ім. Ігоря Сікорського та 12 університетів України, що є учасниками Інноваційної екосистеми Sikorsky Challenge Україна.

У рамках фестивалю відбудуться:

– Міжнародний форум "Sikorsky Challenge як модель і драйвер інноваційного високотехнологічного розвитку України";

– виставка стартап-проєктів, проривних науково-технічних розробок, включаючи новітні інноваційні розробки в оборонній галузі;

– конкурс інноваційних проєктів;

– підписання попередніх договорів про співпрацю між інвесторами, підприємствами, авторами інноваційних проєктів та Інноваційним холдингом Sikorsky Challenge/Науковим парком "Київська політехніка".

Сторінка конкурсу: https://www.sikorskychallenge.com/startup-contest/

Запрошуємо до участі в конкурсі інноваційних проєктів за напрямами:

– біомедична інженерія;

– воднева економіка;

– чиста енергетика;

– нові матеріали та технології;

– оборона і безпека;

– авіація і космос;

– робототехніка;

– екологія;

– агротех.

Ювілейний фестиваль планується провести у змішаній формі очної присутності та синхронного онлайн.

Команди проєктів, що вийдуть у фінал конкурсу, матимуть змогу презентувати свої проєкти міжнародному журі в зручний для себе спосіб – у форматі "живих" виступів або в синхронному онлайн-форматі.

Проєкти оцінюватиме міжнародне журі, до складу якого увійдуть представники промисловості, інвестори та фонди з України, США, Китаю, Ізраїлю, Азербайджану, Польщі. Команди стартапів, що зацікавлять інвесторів, отримають інвестиції та гранти для розвитку проєктів.

Реєстрація на конкурс за посиланням: https://www.sikorskychallenge.com/startup-contest/zaiavka/

Заявки приймаються до 15 червня 2021.

Підготовка фіналістів до виступів на конкурсі відбудеться з 15 по 20 червня 2021.

Тренінги з підготовки проведуть провідні експерти та ментори Інноваційної екосистеми Sikorsky Challenge Україна.

Прийом матеріалів від команд фіналістів (опис, презентація, відеопрезентація) – до 15 липня 2021.

Оргкомітет Х Міжнародного фестивалю інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge 2021"

Дата події