"Навчання має приносити радість, – так вважає студентка 6-го курсу ФБТ Діна Колтишева. – Прагнення пізнавати нове закладено в кожній людині, саме тому дослідження процесів, які нас оточують, захоплюють людство вже кілька тисячоліть".

Діна є магістром кафедри екобіотехнології та біоенергетики. Тема магістерської дисертації пов'язана з біопаливними елементами – електрохімічними пристроями, в яких пряме перетворення хімічної енергії різноманітних речовин (вуглеводів, жирів, білків та ін.) в електричну здійснюється за допомогою мікроорганізмів. Робота виконується на кафедрі під науковим керівництвом завідувача кафедри д.х.н., проф. Євгенія Васильовича Кузьмінського. Вона присвячена дослідженню біоелектрохімічного способу продукування електричного струму в мікробних паливних елементах. Перспективи використання таких систем полягають у можливості одночасного отримання електричної енергії і очищення стічних вод.

Про те, що піде вчитися на біотехнолога до КПІ ім. Ігоря Сікорського, Діна знала ще навчаючись у столичній школі №138, у класі хіміко-біологічного профілю. "Моє бажання досліджувати альтернативні види енергії, пов'язані з біологією, було вирішальним при вступі, – розповідає студентка. – Маю переконання, що в живих організмах, у природі є дуже багато відповідей на питання про принципи очищення середовища та отримання енергії. Вони ефективніші та більш екологічні, ніж  ті, що нині використовує людство, але потребують ретельного дослідження й широкого впровадження".

За час навчання студентка підготувала 17 доповідей на всеукраїнські та міжнародні конференції, має одну наукову статтю, брала участь у Всеукраїнських олімпіадах з біотехнології – отримала диплом третього ступеня та двічі з командою – диплом першого ступеня.

 "Щоб добре вчитися, необхідно все робити вчасно: планувати свій час, розставляти пріоритети, а головне – отримувати задоволення від нових знань, – ділиться Діна. – Інколи буває важко, але дружній колектив нашого університету: студенти, викладачі, інженери – всі завжди готові прийти на допомогу тому, хто справді прагне знати.

На завершення хочу подякувати моїм викладачам і друзям за постійну й щиру підтримку та цікаве навчання!"

Інф. кафедри екобіотехнології та біоенергетики