Майже 14 тисяч учасниць, які представляли 104 країни; 700 спікерів, тренерів і менторів з найрізноманітніших питань сучасних технологій та технічних наук; 63 майстер-класи з технологій, кар'єрних можливостей та софтскіл; 26 сторонніх заходів і 11 попередніх заходів; 590 менторських сесій і багато-багато іншого – все це статистика "Perspektywy Women in Tech Summit 2024" – найпомітнішої і, напевно, наймасштабнішої в світі зустрічі жінок, які працюють у науці, високотехнологічних галузях промисловості та ІТ тощо.

🖹

Саміт цей відбувся вже вшосте поспіль. Проходив він у найбільшому і найсучаснішому виставковому центрі Варшави "WARSAW EXPO XXI" – інші  будівлі просто не вмістили б усіх учасниць такого фестивалю креативних дівчат і жінок, які присвятили своє життя науці та високим технологіям, і не змогли б об'єднати під одним дахом усе розмаїття подій, що їх запланували організатори. До речі, організаторами цими були представники Польської освітянської фундації "Perspektywy", що традиційно виступила ініціатором і головним рушієм проведення цього велелюдного заходу. 

До складу української делегації входили 120 представниць Львівської політехніки, Поліського національного університету,  Hebron IТ Academy та КПІ імені Ігоря Сікорського. Організаційні питання з боку нашої країни лягли на плечі відділу академічної мобільності Департаменту навчально-виховної роботи КПІ імені Ігоря Сікорського. "Ми взяли на себе організацію цієї поїздки передусім тому, що зі зрозумілих причин в нашій країні нині існує серйозна проблема з логістикою, особливо зважаючи на відсутність авіасполучення, складність автомобільних перевезень тощо. Постійно стикаючись у своїй роботі з цими складнощами, ми розуміли, що хтось має допомогти долати їх  не тільки своєму університетові а й іншим, – розповіла очільниця цього відділу Ольга Демиденко. –  Спільно з польською стороною ми забезпечили організацію логістики, транспортування… Щоправда, це була доволі складна робота". Варто додати, що транспортування, проживання українських учасниць саміту і організовану їхню доставку від готелю до "WARSAW EXPO XXI" оплачувала польська сторона.

КПІ на саміті представляли 65 учасниць (принагідно зауважимо, що це втричі більше, ніж торік) – 56 студенток, 1 аспірантка, 5 науково-педагогічних  працівниць і 3 співробітниці Науково-технічної бібліотеки університету. Спочатку планувалося, що 60 місць резервуватимуться для КПІ і по 20 – для кожного з партнерських університетів. Але через те, що делегацій в повному обсязі партнери не сформували, до нашого університету відійшло ще 5 місць.  За словами Ольги Демиденко, на участь у заході в КПІ було заздалегідь оголошено відкритий конкурс – як і на будь-яку іншу програму академічної мобільності. Охочих поїхати до Варшави виявилося більше, ніж передбачених місць, отож комісія відібрала кандидаток за традиційними критеріями: обов'язковий сертифікат володіння англійською мовою не нижче рівня В2, успіхи в навчанні для студенток і науково-дослідницькі досягнення (особливо для викладачів) тощо. Членкині делегації представляли найрізноманітніші факультети та науково-навчальні інститути КПІ, а студентки – і різні рівні вищої освіти: як бакалаврату, так і магістратури.

Провідними темами цьогорічного саміту організатори визначили  квантові обчислення, взаємодію "людина-машина", нейрорізноманіття, науку про дані (Data Science), штучний інтелект та машинне навчання, глибокі технології, хмарні рішення, а також цифрову екологію та, зважаючи на сьогоднішні політичні реалії й зростання загроз у кіберпосторі, кібербезпеку. Але були й інші, зокрема ті, що стосувалися інновацій та високих технологій у промислових галузях, менеджменту в ІТ-індустрії та багато чого іншого. А ще, окрім суто технологічної тематики, однією з головних складових, які визначили  напрями роботи "Perspektywy Women in Tech Summit 2024", стала концепція "Tech Life Balance", присвячена формуванню на глобальному, бізнесовому  та індивідуальному рівнях свідомих підходів до створення та використання нових технологій – з турботою про те, щоби підтримувати нейрорізноманітність, соціальну інклюзію, сталий розвиток, а також, замість того, щоби бути джерелом стресу та цифрової втоми, поліпшувати загальну якість життя.

З величезної програми двох днів саміту учасниці могли обрати найцікавіші для себе лекції, побувати на корисних воркшопах, поспілкуватися з менторами й отримати від них поради щодо вирішення певних  проблем,  і навіть відвідати виробництва та офіси деяких дуже відомих компаній (щоправда, за попередньою реєстрацією) та ознайомитися з їхньою діяльністю, сказати б, з середини. Варто додати, що цього року лекції, дискусії та співбесіди проводилися на п'яти сценах, зокрема науковій та кар'єрній. Причому остання була останньою в переліку, та зовсім не останньою в зацікавленнях студенток і молодих дослідниць, тим більше, що під час саміту відбувся ще й Ярмарок вакансій, на якому представниці різних країн могли налагодити контакти з потенційними роботодавцями чи обговорити умови стажування в якихось компаніях. А домовлятися було з ким: на саміті працювали і представники провідних світових технологічних корпорацій, телекомунікаційних компаній, неурядових організацій.

Слід зауважити, що серед цього розмаю активностей та  напрямів роботи, логотипів популярних світових брендів і звуків мов різних народів українська тематика на загубилася: на саміті було облаштовано спеціальну українську локацію Ukrainian Tech Zone, на якій проводилися лекції та цікаві зустрічі, а учасниці нашої делегації презентували свій університет, свої проєкти та дослідження.  Понад те, асистентка кафедри автоматизації електротехнічних та мехатронних комплексів НН ІЕЕ Софія Докшина та аспірантка НН ІЕЕ Любов Марчук представили на ній створену в КПІ Інноваційну платформу "Sikorsky Challenge Ukraine" та деякі розробки, які вигравали на конкурсах інноваційних проєктів у межах щорічного фестивалю "Sikorsky Challenge". 

Чудовими і дуже точними словами підбили підсумки участі в саміті представниць КПІ організаторки поїздки на сторінці відділу мобільності університету у Facebook:  "Щиро сподіваємося, що ця подорож стане початком нових проєктів, нової співпраці, новим поштовхом для професійного зростання жінок, які опановують технічні науки, жінок, чия діяльність пов'язана з освітою, наукою і технікою, жінок, які є не просто берегинями нашої ідентичності, а й справжніми амбасадорками українських університетів і прагнуть будувати міжнародну траєкторію успіху нашої Батьківщини!"

Дмитро Стефанович

Море нових знань, цікаві воркшопи, захопливі лекції, фантастичні можливості технологій. Радісні усмішки та щире спілкування з однодумцями. 120 учасниць з чотирьох українських університетів долучилися до саміту у Варшаві.

Відділ академічної мобільності КПІ сподівається, що ця подорож стане початком нових проєктів, нової співпраці, новим поштовхом для професійного зростання жінок, діяльність яких пов’язана з освітою, наукою і технікою.

🎉 Пишаємося досягненнями наших студенток!

КПІшниці на Perspektywy Women in Tech
65 КПІшниць вирушили до Варшави, щоб взяти участь у саміті Perspektywy Women in Tech. Наші дівчата увійшли у делегацію зі 120 представниць з України.

Цього року до участі у заході долучилися партнери з Hebron IТ Academy, Львівської політехніки та Поліського національного університету.

Команда відділу мобільності КПІ бажає усім учасницям натхнення й наснаги та має сподівання, що ця подорож стане підґрунтям для дальшого професійного зростання учасниць і появи нових спільних міжнародних проєктів!

Дата події