Залита гарячим травневим сонцем Площа знань КПІ ім. Ігоря Сікорського. На ній – довга шеренга медичних спецавтомобілів та автомобілів для евакуації поранених з поля бою. Невдовзі водійські місця в них займуть українські військові. Придбали і доправили цю техніку до України активісти Міжнародної громадської організації "Рада з екологічної безпеки" у Королівстві Бельгія.

Ця волонтерська акція стала можливою завдяки ініціативі Ігоря Вітенька – відомого лікаря і засновника соціального проєкту "Українська місія Ігоря Вітенька", а також Посольства Королівства Бельгія в Україні, волонтерської спільноти Бельгії, Української Ради Миру, Громадської організації "Український Альянс" та інших.
📚

КПІ ім. Ігоря Сікорського вже втретє став майданчиком для передачі цих надважливих для українського війська машин невипадково. Українська Рада Миру кілька років поспіль тісно і плідно співпрацює з університетом. Понад те, ректор Київської політехніки Михайло Згуровський є Головою цієї поважної громадської організації. "У межах соціального проєкту Ігоря Вітенька з підтримки фронтової медицини з Бельгії до Києва сьогодні прибули і далі поїдуть на фронт 14 спеціальних медичних автомобілів, призначених для транспортування поранених бійців із зони бойових дій", – такими словами  відкрив він церемонію передачі спецтехніки представникам Збройних Сил України та Державної прикордонної служби України.  

Виступив перед людьми, що зібралися 1 травня на Площі знань, і сам Ігор Вітенько – українець, який понад 20 років живе в Бельгії і працює в лікарні Яна Палфійна в Генті. Він – один із небагатьох офіційно визнаних у Бельгії спеціалістів з лікування ран. Ігор Вітенько розповів, що з початку повномасштабної війни в Україні місія, яку він очолює, за допомогою бельгійських волонтерів доправила українським воїнам вже понад 90 медичних автомобілів і 73 великих фури обладнання та медикаментів.

У церемонії також взяв участь Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Петер Ван де Велде. "Україна – не сама! Вільні нації всього світу стоять пліч-о-пліч з нею, – наголосив він. – І допомога, яка сьогодні надійшла до вас завдяки волонтерській мережі Бельгії, – це доказ того, що підтримує Україну на лише наш уряд, але й народ, звичайні люди… Бо сьогодні Україна стоїть на кордоні. На кордоні між демократією та диктатурою, між верховенством права і "правом сили", між добром і злом. І вона потребує нашої допомоги".

А представник однієї з військових частин, капелан Руслан Полікровський, отримавши ключі та документи на автомобіль для евакуації поранених, зауважив у розмові з журналістами: "Завдяки великій допомозі наших друзів, наших земляків – представників діаспори в різних країнах світу, ми можемо спільно подолати ворога і, згуртувавшись, здобути перемогу".

Ми дійсно не самі в нашій боротьбі…

Дмитро Стефанович

14 спецавтомобілів з Бельгії поїхали на передову, щоб евакуювати поранених із зони бойових дій.

Евакуаційні автомобілі відправилися рятувати бійців на різні напрямки фронту до різних військових підрозділів і до лікарів, які працюють у надскладних умовах під постійними ракетними та авіаційними обстрілами біля лінії фронту.

«Такі автівки зараз нам дуже потрібні. Вони як вода, як життя для військових», — зазначив військовий капелан.

До ініціативи долучилася Українська Рада Миру, волонтерська спільнота Бельгії, Посольство Королівства Бельгії в Україні, а також Київська політехніка, на території якої вже втретє відбувається передання таких реанімобілів.

Дата події