В Українсько-Японському центрі КПІ ім. Ігоря Сікорського відкрито виставку кераміки в традиційних японських стилях Нунобікі та Раку  "Світ у кераміці".  Варто зауважити, що подібні виставки в ньому вже проводилися. Але вироби Нунобікі і Раку експонуються у його виставковому залі вперше.

"Я надзвичайно радий, що незважаючи на війну, ми можемо насолоджуватися культурними подіями. Значну роль відіграє в цьому КПІ та його Українсько-Японський центр, – поділився своїми емоціями з любителями мистецтва, які прийшли на відкриття виставки, Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі. – Я вдячний усім, хто був залучений до підготовки цієї виставки. І дуже сподіваюся, що ця виставка допоможе передати українцям почуття Японії та японців і відчути нашу підтримку. Я хочу, щоб ви знали і пам'ятали, що Японія є надійним другом України і залишатиметься ним і надалі. І я сподіваюся, що починаючи з цієї прекрасної виставки, цього року ми зможемо представити вам й інші аспекти японської культури та провести різноманітні заходи. Я вважаю, що культура приходить до тих людей, які її цінують і люблять. І кераміку японських майстрів представлено тут, щоб ви змогли полюбити її і, доторкнувшись до неї своїм серцем, зрозуміти".

kpi images - Мацуда Кунінорі та Андрій Вітренко оглядають експозицію

Утім виставка має не лише мистецьке значення. Це ще один прояв дружнього ставлення Японії до України та її громадян. Про це говорив на церемонії відкриття заступник Міністра освіти і науки України Андрій Вітренко: "Хочу подякувати уряду Японії, всьому японському народові за ту неоціненну підтримку, яку надає нам Японія в наші важкі часи – часи війни проти росіян, коли ми відстоюємо нашу національну ідентичність, нашу незалежність".

Вироби в стилі Нунобікі, що демонструються у КПІ, створили японські майстри з родини Коджіма. Техніка ця була розроблена ще в ІХ столітті на східному березі озера Біва. Характерним елементом її виробів є використання в глазурі зеленого кольору. Потім на багато століть її було забуто, і лише в 70-х роках минулого століття  молодий гончар Коджіма Таро, шукаючи нові можливості світу кераміки, зачарувався старовинними речами регіону Біва і розпочав роботу над сучасною її версією. Справу цю підхопили і його син Коджіма Кадзухіро та донька Коджіма Рьоко. Ця родина і започаткувала та розвинула сучасний  різновид Нунобіки.

А от кераміка Раку представлена роботами українського майстра Юрія Карпенка. Це також сучасний її варіант, адже українському митцеві після численних експериментів і спроб вдалося у межах традиції, що виникла ще в XVI столітті, створити власний стиль. Взагалі  керамічні вироби Раку – це полив'яний чайний посуд ручної роботи, який виготовляють спеціально для чайної церемонії, передусім чашки без ручок чаван. Цікаво, що ця кераміка виготовляється без гончарного кола, форма ліпиться вручну – саме тому всі вироби, виготовлені в цій техніці, унікальні.

Юрій Карпенко розповів кореспондентові "КП" про особливості техніки Раку і про свій шлях до мистецтва японської кераміки. Він багато років захоплювався японськими бойовими мистецтвами, їздив до Японії навчатися в тамтешніх сенсеїв і як художник закохався в традиційне декоративно-ужиткове мистецтво цієї країни. Поступово, окрім шкіл єдиноборств, до центрів тяжіння його мандрівок у Країну Вранішнього Сонця додалися ще й майстерні керамістів. Здобуті знання та навички він втілював у вироби у власній студії під Києвом. Згодом почав експериментувати з матеріалами та режимами випалювання, доки  під час чергового візиту вчитель не сказав йому, що вчити його надалі вже немає потреби: "Я вже не сенсей тобі. Я показав тобі шлях, далі ти долатимеш його сам". Юрій Карпенко поділився деякими секретами  власної техніки, звернув увагу на різноманітні ефекти, що з'являються при використанні деяких матеріалів та зміні температури випалювання, проте на газетній шпальті місця на ці технічні подробиці просто немає. А от чарівні результати цих експериментів кожен охочий може побачити на стендах виставки.

kpi images - Кераміка Раку майстра Ю. Карпенка

Слід нагадати, що японська кераміка потребує спокійного і уважного споглядання. Зосередженість на виробах дозволяє знаходити все нові та нові їх особливості, адже кожний твір є унікальним. Їхнє тепло глядач відчуває не одразу, але відчувши, довго ще перебуває під його впливом. Тому, зазвичай, глядачі приходять подивитися на них ще раз. Тим більше, що значного часу такий візит не забирає, бо вироби ці містяться лише в одному затишному залі Українсько-Японського центру.

Насамкінець додамо, що впродовж  роботи виставки на ній збиралися кошти на рахунок Благодійного фонду підтримки Збройних Сил України "Київський політехнік".

Дмитро Стефанович

Унікальний посуд для чайних церемоній, який виготовляють без гончарного кола, умисно спотворюючи форми для досягнення природної краси.

В Українсько-Японському центрі КПІ відкрилась виставка «Світ у кераміці» з роботами майстрів у техніках, що мають тисячолітню історію, — нунобікі та раку

.Запрошуємо відвідати виставку «Світ в кераміці»! На виставці представлена кераміка нунобікі від керамістів з Японії – Коджіма Таро, Коджіма Кадзухіро, Коджіма Рьоко та роботи в стилі раку українського кераміста Юрія Карпенка!

Графік роботи виставки (3 - 22 квітня 2024 року):
понеділок – п'ятниця: 11:00 - 19:00
субота: 11:00 - 18:00

Вхід вільний.
❗️У зв'язку з посиленням безпекових заходів просимо мати при собі документ, що посвідчує особу.

Також протягом квітня по суботах відбуватимуться авторські лекції та майстер-класи від японських та українських майстрів. Cлідкуйте за анонсами .

Дата події