Проблема розмінування територій України під час бойових дій 2022—2024 років різко загострилася. Нині близько 30% української території заміновано вибухівкою, а розмінувати вдалося лише 1%. Київські політехніки разом із віцепрезидентом компанії Cognitive Research Labs Co., Ltd Юкі Секігучі обговорили спільні кроки для подолання цієї проблеми.

Юкі Секігучі зазначив: «Наше головне завдання — мінімізувати кількість людей, які можуть постраждати від вибухівки. Перше, над чим ми працюватимемо спільно з КПІ, це навчання з гуманітарного розмінування, організація наукових досліджень з розмінування та впровадження новітніх технологій у серійне виробництво».

Японія та КПІ спрямують зусилля на створення й розвиток Центру гуманітарного розмінування на базі КПІ. У межах цього центру запровадять першу в Україні освітню програму з гуманітарного розмінування, курси з навчання інструкторів-розміновувачів, а також створюватимуть нові технології для ідентифікації та знешкодження мін.

Київська політехніка та Cognitive Research Labs Co., Ltd уже мають меморандум про взаєморозуміння із цих питань і планують співпрацю для пошуку нових інноваційних рішень у галузі розмінування. Юкі Секігучі переконаний, що за результатами спільної діяльності в майбутньому КПІ зможе поширювати свій досвід не тільки в Україні та Європі, а й у країнах Африки.

Дата події