Департамент безпеки КПІ ім. Ігоря Сікорського було створено на початку 2017 р. Основними його завданнями є забезпечення належного рівня правопорядку в навчальних корпусах, гуртожитках і на території університету, здійснення охоронних заходів, організація пропускного режиму в навчальних корпусах, збереження матеріальних цінностей, профілактика й попередження злочинів і правопорушень. У 2017 р. департамент очолив Вадим Кондратюк, у 2010-2017 рр. – керівник штабу Громадського формування з охорони громадського порядку (ГФОГП) НТУУ "КПІ". Під його керівництвом було здійснено низку заходів з удосконалення системи безпеки в нашому університеті, зокрема, розпочалося створення Комплексної інтегрованої системи безпеки університету. У вересні минулого року Вадим Кондратюк став проректором з адміністративної роботи і нині здійснює стратегічне управління сферою безпеки, оскільки йому підпорядковується департамент безпеки. З ним розмовляє наш кореспондент.

– Які підрозділи нині входять до департаменту безпеки?

– До департаменту входять шість відділів: відділ інформаційних технологій та відеоспостереження; відділ стаціонарних постів; відділ пересувних постів та швидкого реагування; чергова служба; відділ контролю та управління доступом і безпеки інформації; відділ оперативної роботи. Їх діяльність регламентується відповідними Положеннями, які були затверджені наказом ректора КПІ ім. Ігоря Сікорського №7/167 від 15.09.2020 р. Тим самим наказом затверджено Положення про департамент безпеки.

– Оскільки ви багато років займаєтесь питаннями безпеки в нашому університеті, то хотів би дізнатися про пріоритетні напрями розвитку цієї сфери.

– Коли у 2017 р. було створено департамент безпеки, основна увага приділялася фізичній безпеці – охороні громадського порядку, забезпеченню пропускного режиму в усіх навчальних корпусах і гуртожитках. Цим опікувався відділ стаціонарних постів. Крім того, ми створили відділ пересувних постів і швидкого реагування. Організували належним чином зв'язок патрульних – вони отримали мікронавушники та мініатюрні рації. Також на основі аналізу та узагальнення відповідних даних розробляли маршрути патрулювання таким чином, щоб жодні місця на території кампусу не залишалися без нагляду.

У 2018 р. ми почали створювати Комплексну інтегровану систему безпеки. Це великий комплекс технічних (турнікети, камери відеоспостереження та ін.) і програмних засобів, який, зокрема, має забезпечувати надійний пропускний режим у навчальних корпусах.

Відеоспостереження за територією належить до найважливіших напрямів посилення безпеки. Ми розвиваємо його не один рік. До 2017 р. на території кампусу КПІ було встановлено 70 камер відеоспостереження, а згодом – ще понад 50 камер. Спочатку відеоспостереженням займалися члени ГФОГП, а у 2017 р. відділ інформаційних технологій та відеоспостереження було переведено в департамент безпеки.

На сьогодні на території університету встановлено 136 камер відеоспостереження, інформація з яких надходить на монітори у спеціальному приміщенні, де відповідним чином підготовлені оператори цілодобово її аналізують.

– І що, нині вся територія університету перебуває під відеонаглядом?

– Не зовсім. Спочатку ми проаналізували дані правоохоронних структур і визначили ті місця на території кампусу КПІ, де найчастіше траплялися неприємні інциденти зі студентами, працівниками, відвідувачами. Таких місць виявилося 37. Це, наприклад, паркова зона, вулиця Політехнічна, студмістечко, території, прилеглі до бібліотеки і 7-го корпусу. Саме там у першу чергу встановили камери відеоспостереження. Крім того, встановили камери таким чином, щоб бачити можливі шляхи відходу правопорушників з метою організації їх оперативного затримання працівниками поліції.

Нині черговий на пульті керування системою відеонагляду має оперативний зв'язок з працівниками поліції. Якщо до Солом'янського районного управління Національної поліції міста Києва надходить інформація по лінії 102 про інцидент на території КПІ, то черговий з цього управління зв'язується з нашим черговим. І той, отримавши прикмети правопорушника, може визначити його місцезнаходження і напрям руху. Завдяки такій взаємодії по гарячих слідах у 2017-2019 рр. було затримано приблизно 15 правопорушників.

Потім, з метою оптимізації роботи чергових на стаціонарних постах, ми почали встановлювати камери відеоспостереження на фасадах навчальних корпусів. Річ у тім, що, згідно з інструкціями, чергові повинні що три години робити обходи навчальних корпусів. В умовах погіршення криміногенної обстановки в країні і Києві необхідно було вберегти співробітників від небезпеки і, водночас, забезпечити охорону корпусів та території. Коли ж на фасадах корпусів з'явилися камери відеоспостереження, то чергові департаменту безпеки отримали змогу бачити в онлайн-режимі те, що відбувається на прилеглій до корпусів території, біля пам'ятників та в інших важливих місцях.

Наступний етап розвитку відеоспостереження розпочався наприкінці 2019 р., коли ми почали встановлювати систему контролю та управління доступом у корпусах. Ми усвідомили необхідність встановлення відеоспостереження з метою ідентифікації тих осіб, які заходять до корпусів. Ми маємо доступ до баз даних з обличчями тих, хто скоїв правопорушення, і якщо така людина заходить у корпус, то автоматизована система повідомляє про це чергового.

Ми плануємо встановити ще приблизно 40 камер на території студмістечка, і стільки ж на фасадній частині корпусів. Це дасть можливість організувати відеоспостереження за всією територією кампусу і оперативно реагувати на всі правопорушення.

– У зв'язку з цим, як би ви оцінили рівень безпеки на території нашого університету порівняно з Києвом?

– Наша територія є однією з найбільш безпечних у Солом'янському районі і у місті.

– А чим займається відділ контролю та управління доступом і безпеки інформації?

– Нині, в умовах великого розвитку інформаційного простору, інформаційна безпека, кібербезпека не менш важливі, ніж фізична безпека. Час від часу відбуваються хакерські атаки на портал університету, сайти Приймальної комісії, відділення доуніверситетської підготовки.

З метою протидії цим атакам відділ контролю та управління доступом і безпеки інформації впроваджує і забезпечує роботу сучасних систем контролю та управління доступом КПІ ім. Ігоря Сікорського, а також розробляє і координує роботи з розвитку цих систем. Зауважу, що в цьому напрямі ми активно співпрацюємо з Національною поліцією, Кіберполіцією та Службою безпеки України.

Крім того, важливим завданням відділу є протидія відкритим і прихованим інформаційним впливам, які мають деструктивний характер і спрямовані на дестабілізацію обстановки в нашому університеті. Працівники відділу мають виявляти в інформаційному просторі викривлену, недостовірну та упереджену інформацію, що завдає шкоди КПІ ім. Ігоря Сікорського, його підрозділам, працівникам і здобувачам вищої освіти, і протидіяти її поширенню.

На завершення хотів би закликати усіх студентів та співробітників не бути байдужими до помічених фактів правопорушень і вчасно повідомляти про них працівникам департаменту безпеки і поліції. Лише з вашою допомогою можемо забезпечувати порядок і спокій у нашому спільному домі – КПІ.

Дата події