Найбільш очікуваним виступом на засіданні Круглого столу, присвяченого 110-літтю від дня народження основоположника практичної космонавтики Сергія Корольова, став, безумовно, виступ його доньки – Наталії Сергіївни Корольової. Засідання це відбулося в КПІ ім. Ігоря Сікорського 18 січня.

Утім розпочалися заходи з нагоди 110-ї річниці від дня народження видатного конструктора ракетно-космічної техніки з покладання квітів до його пам’ятника на алеї видатних студентів і співробітників Національного технічного університету України «Київський  політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

Сергій Павлович Корольов навчався на механічному факультеті КПІ у 1924-1926 роках. Саме школа авіабудування Київського політеху дала йому путівку у життя. Ім’я одного з найвизначніших своїх вихованців в університеті дуже шанують. Меморіальна дошка з його профілем зустрічає абітурієнтів, студентів та викладачів біля входу до першого корпусу КПІ ім. Ігоря Сікорського. На другому поверсі — меморіальна аудиторія імені Сергія Корольова, де й сьогодні слухають лекції студенти; славетний шлях підкорювача космосу представлено в Державному політехнічному музеї при університеті окремою експозицією. Тож річниця Сергія Корольова, якому 12 січня виповнилося б 110 років, зібрала на засідання Круглого столу дуже багато цікавих особистостей, безпосередньо причетних до реалізації космічних програм і проектів  колишнього СРСР та сучасної України: керівників підприємств і представників авіакосмічної галузі, науковців, ветеранів космодромів Байконур, Капустин Яр, Плесецьк, а також викладачів, співробітників і студентів університету та школярів - членів Малої академії наук. 

Першою перед учасниками засідання виступила Наталія Корольова. Вона поділилася з присутніми особистими спогадами про батька та про епізоди його життя, які не завжди відомі навіть дослідникам його життя та історикам техніки. А ще вона подарувала Політехнічному музею свою нову книгу про видатного конструктора «Жить надо с увлечением» (в назві – улюблена думка Сергія Павловича), видану до його 110-ліття російською та англійською мовами, його бронзовий бюст  і репринт його книги, яка вперше вийшла друком у 1934 році, «Ракетный полет в стратосфере».

Участь у засіданні також узяли льотчик-космонавт, двічі Герой Радянського Союзу Олександр Александров (він виступив з доповіддю «Пілотована космонавтика після Сергія Павловича Корольова»), перший космонавт незалежної України, президент Аерокосмічного товариства України, герой України Леонід Каденюк («Сергій Корольов – основоположник практичної космонавтики»). Про історію присвоєння імені Сергія Корольова київському заводу «Радіоприлад» розповів голова правління відкритого акціонерного товариства «Меридіан» імені С.П,Корольова (таку назву тепер носить це підприємство)  В’ячеслав Проценко. З великою увагою проглянули присутні й відеофільм Ярослава Голованова та Владлена Трошкіна «Тріумф і трагедія Сергея Корольова». Учасникам засідання також було продемонстровано підготовлену співробітницею Державного політехнічного музею Людмилою Баштовою фотопрезентацію «Дружба довжиною в півсторіччя», в якій зібрано фотографії та інші матеріали щодо зв’язків університету та членів родини Сергія Корольова.

«Ми завжди будемо пишатися тим, що в нас навчався Сергій Павлович Корольов, тим, що й КПІ через Сергія Корольова причетний до великих звершень людства, – наголосив на завершення Круглого столу ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський. – Він був однією з найяскравіших зірок з цілого сузір’я конструкторів, які тут навчалися».

Дата події