У вересні 2023 року член-кореспондент НАН України професор Борис Іванович Басок прочитав для студентів магістратури спеціальності 141 "Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка" НН ІЕЕ КПІ ім. Ігоря Сікорського відкриту лекцію "Енергетика і глобальне потепління". Організовано її було у змішаному режимі з можливістю залучення студентів-бакалаврів, аспірантів, викладачів та усіх зацікавлених осіб.

Лауреат державної премії України в галузі науки і техніки Борис Басок очолює відділ теплофізичних основ енергоощадних технологій Інституту технічної теплофізики НАН України. Він розповів про історичні та прогнозні аспекти глобального потепління та його причини, про загальні обсяги викидів парникових газів та їхній вплив на галузі економіки. Під час лекції також розглядалося важливе поняття комплексної енергетичної ефективності первинного енергоресурсу EROEI (Energy Returned on Energy Invested). Доповідач підкреслив, що проблема глобального потепління повинна розглядатися у тріаді "енергетика-економіка-екологія" з метою досягнення високого рівня технологічного устрою економіки.

Своїми враженнями після лекції поділилися студенти НН ІЕЕ:

– Георгій Казьмірук (гр.ГН-31мн): "Інформація про вплив глобального потепління на розвиток нових технологій, заснованих на відновлюваних джерелах енергії, заохотила мене на подальші наукові дослідження в цьому напрямі. Я планую проводити їх у рамках програми міжнародного обміну під час навчання в Університеті Отто фон Ґеріке в Німеччині. Ця тема дуже актуальна нині, тому потрібно мотивувати людство вирішувати проблему і зменшувати антропогенний вплив на довкілля";

– Євгеній Рабенко (гр.ГН-31мп): "Цікаво було дізнатися про різні наукові підходи до причин глобального потепління: техногенна життєдіяльність людства та природні фактори впливу на клімат. Особливо мене зацікавила представлена динаміка використання первинної енергії залежно від населення планети та викиди СО2 по регіонах";

– Ганна Потьомкіна (гр.ГЕ-31мп): "Найбільше вразив висновок наприкінці доповіді про те, що якби глобального потепління не було, з точки зору провідних країн світу його слід було б вигадати, оскільки пошук і запровадження запобіжних заходів сприяє розробленню нових енергетичних технологій".

М.М.Шовкалюк, доцентка каф. ЕП НН ІЕЕ

Дата події