Усе розпочалося з ініціативи студентської ради факультету електроніки FEL Famsly організувати змагання студентів, націлене на поліпшення благоустрою території університету і приурочене до 125-річчя КПІ ім. Ігоря Сікорського. Ідея студентів знайшла підтримку адміністрації факультету та департаменту навчально-виховної роботи університету, і невдовзі, 25 березня, було розпочато проведення загальноуніверситетського хакатону "KPI Upgrade Hackatнon". Його головною метою було оголошено створення інноваційних рішень і реалізацію проєктів для покращення кампусу КПІ та його благоустрою.

Організатори хакатону – КПІ у партнерстві з Всеукраїнською Інноваційною екосистемою "Sikorskiy Challenge Україна" та ГО "Асоціація Ноосфера" – визначили склад оргкомітету та журі, порядок проведення, вимоги до проєктів, критерії їх оцінювання. У хакатоні могли взяти участь студенти КПІ будь-яких курсів будь-якої форми навчання. Організатори також сформували команду фахівців, які впродовж хакатону надавали учасникам інформаційно-консультативні послуги. Змагання проводилося в таких категоріях: "Інноватика та артдизайн"; "AR/VR" (Доповнена реальність/ Віртуальна реальність – тобто їхнє використання для підвищення комфорту, реалізації просвітницьких ініціатив тощо); "HW для скверу ім. Олени Теліги" (Hardware, тобто апаратні рішення, які зроблять "Поляну" комфортним середовищем для кожного КПІшника); "Безпека кампусу". Ідеї проєктів і технологічних рішень, які презентували учасники, повинні передбачати їхню реалізацію впродовж п'яти місяців, тобто до відзначення 125-річчя університету.

Фінал "KPI Upgrade Hackathon" відбувся 1 квітня в Інноваційному центрі студентської молоді "Клуб-13". Участь у ньому взяли 11 команд, до складу яких входили 46 студентів. Учасники, що дійшли до фіналу, представляли 16 факультетів та навчально-наукових інститутів КПІ ім. Ігоря Сікорського: НН ВПІ, ФБМІ, ФЕЛ, РТФ, ІХФ, НН ІЕЕ, НН ІТС, НН ІАТ, НН ІАТЕ, НН ФТІ, ХТФ, ФММ, ПБФ, ФЕА, НН ІПСА, НН ММІ.

Після проведення пітчингів журі оголосило переможців.

У категорії "Інноватика та артдизайн" 1-ше місце присудили команді "Шакальний вантаж" з проєктом "KPI Wayfinder" – Система навігаційних та інформаційних вказівників по кампусу КПІ ім. Ігоря Сікорського. Склад команди: студентки НН ВПІ Ольга Гусєва, Вікторія Баламут і Владислава Москівець, а також Софія Маслянчук і Анна Тимошенко з ФБМІ. У цій категорії ще одне 1-ше місце – у команди "Illumination" з проєктом "Illumination" – Інтегрована система освітлення кампусу КПІ ім. Ігоря Сікорського. До складу команди входили: Ангеліна Ботнар з НН ІТС, Михайло Подолян, Артем Кірієнко та Ілля Жогло з ФЕЛ, Алі Досмухамедов з НН ІАТЕ.

У категорії "AR/VR" 1-ше місце здобула команда "НЕРВ" з проєктом "KPI NaviSystem" – Система навігації по кампусу та корпусах КПІ ім. Ігоря Сікорського із застосуванням AR. До її складу входили: Софія Зайченко і Андрій Жидковський з ФБМІ, Діма Рибаченко з ФЕЛ, Ольга Титаренко з НН ІАТЕ, Вікторія Деркач з ФММ. Ще одне 1-ше місце в цій категорії – у команди "NaN of your Business" з проєктом "KPIeye" – Вебзастосунок на основі комп'ютерного зору, що дозволяє, фотографуючи, отримати текстову, візуальну та аудіодовідки про історію та цікавинки КПІ ім. Ігоря Сікорського. У складі команди – Евеліна Томченко, Андрій Шевцов, Владислав Поплавський, Єлизавета Разумовська – всі студенти НН ІПСА.

Партнери хакатону поінформували про спеціальні відзначення команд.

Інжинірингова школа "Ноосфера" запропонувала командам-переможцям "Шакальний вантаж", "НЕРВ" і "NaN of your Business" об'єднатися в одну та оголосила про готовність допомогти реалізувати проєкт з навігації кампусом КПІ ім. Ігоря Сікорського. Також Інжинірингова школа зголосилася допомогти команді переможців "Illumination" реалізувати їхній проєкт інтегрованої системи освітлення кампусу КПІ ім. Ігоря Сікорського "Illumination". І ще одній команді – хлопцям з "Валерика" – "Ноосфера" готова допомогти втілити у життя їхній проєкт "KPI-BOT" – Інноваційну платформу, яка дозволить легку розробку та впровадження робототехнічних рішень на території кампусу університету.

Ще один партнер хакатону, Інноваційний холдинг "Сікорські Челендж", від імені Всеукраїнської Інноваційної екосистеми "Сікорські Челендж Україна" відзначив сертифікатом команду "NaN of your Business" (назва їхнього проєкту зазначена вище). Цей сертифікат надав команді право поза конкурсом стати учасником стартап-школи у межах спільного міжнародного проєкту Шеффілдського університету (Велика Британія) та КПІ ім. Ігоря Сікорського "Building back better: transforming the post-war ecosystem in Ukraine". Отож команда безкоштовно пройде професійне навчання в стартап-школі. Крім того, вона зможе пройти інкубацію, під час якої матиме підтримку від британських підприємців і можливість очно представити свої проєкти потенційним інвесторам у Шеффілді.

Підготував Володимир Школьний

Студентські новини: фінал KPI Upgrade Hackathon

Які проєкти презентували учасники, чи сподобались вони журі, як оцінювали проєкти й головне — хто ж переміг і що отримає переможець?

🎥 Усе це дізнаєтесь з нового відео — переглядайте і стежте за модернізацією нашого кампусу разом з КПІмедіа!

Штучний інтелект, який розпізнає вуличні бійки. Вуличний ліхтар, що перетворюється на стіл. Апарат, який збирає пластик. Усе це — ідеї КПІшників, представлені на KPI Upgrade Hackathon.

⏰ Уже завтра, 1 квітня, о 12:30 п’ятнадцять найкращих команд презентують свої інноваційні проєкти.

Проєкти-переможці втілять свої ідеї в життя.

KPI Upgrade Hackathon — унікальна можливість для кожного студента модернізувати наш кампус і увійти в історію КПІ.

Це перші офлайн-змагання для вдосконалення й оновлення кампусу університету!

Учасники презентуватимуть свої інноваційні рішення в таких категоріях:
🔹 Інновації та артдизайн
🔹 AR/VR
🔹 Hardware для Поляни
🔹 Безпека кампусу

⏰ Коли: субота, 25 березня о 12:30

Хакатон організований за ініціативою Студентської ради ФЕЛ (FEL Family).

https://t.me/felfam

Дата події