Плани співпраці, її напрями й навіть конкретні проєкти обговорили  ректор КПІ ім.Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський з президентом Шеффілдського університету (University of Sheffield чи, скорочено, UoS, Велика Британія) професором Коеном Ламбертсом і віцепрезидентом професором Малкольмом Батлером під час зустрічі  9 грудня. Участь у ній також брав проректор КПІ з міжнародного співробітництва член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко. Звісно, зустріч ця проходила в онлайн-режимі, але це не завадило дійти згоди по всіх питаннях, які було порушено під час розмови.

Мова йшла не про започаткування, а про розширення співпраці, бо почалася вона ще в квітні цього року, коли КПІ приєднався до ініціативи "Єднання", проголошеної університетами Великої Британії та компанією Cormack Consultancy Group. Сутність цієї ініціативи полягає в налагодженні та встановленні тісних партнерських відносин між університетами України та Британії. Університети-партнери можуть надавати українським вишам допомогу в реалізації програм академічної мобільності; виступати як учасники спільних проєктів для подання заявок на гранти; забезпечувати безкоштовний доступ до своїх онлайн-курсів і бібліотечних фондів; збирати і передавати кошти на підтримку і відновлення українських університетів тощо. Понад те, діяльність університетів Великої Британії (до яких, до речі, можуть приєднуватися й заклади вищої освіти США, Канади та ЄС) і Cormack Consultancy Group також спрямована на запобігання "відпливу інтелекту" та допомогу українським університетам вийти з війни потужнішими й досвідченішими, щоби згодом відігравати важливу роль у повоєнній відбудові держави.

Михайло Згуровський та Сергій Сидоренко

Таким вишем-побратимом став для КПІ університет Шеффілда, який входить до числа 24 найкращих британських університетів, об'єднаних у групу "Рассел" (Russell Group) і є також членом неформальної групи "Університети з червоної цегли" (Red Brick Universities), що в своєму складі налічує лише шість провідних британських університетів, розташованих у великих промислових містах країни. КПІ розвиває інтенсивні контакти з UoS уже з весни. Скажімо, фахівчині Науково-технічної бібліотеки КПІ активно співпрацюють з колегами з університетської бібліотеки Шеффілдського університету. Серед їхніх спільних починань – співробітництво у сфері відкритої науки, впровадження в практику роботи НТБ досвіду використання англійськими колегами бібліотечних сервісів для підтримки навчання, викладання та проведення досліджень. Університет Шеффілда надав КПІ повний безкоштовний доступ до користування онлайн-інструментами виконання розроблених у ньому віртуальних лабораторних робіт. Досягнуто домовленостей щодо передачі до Києва авторського лекційного модуля професора UoS Енді Тайяса "Вплив вибухів на конструкції" (це буде 12-тижневий  онлайн-курс із щотижневими включеннями для можливості безпосереднього спілкування зі студентами КПІ), а також започаткування спільної дослідницької діяльності з цієї проблематики. Понад те, Шеффілдський університет передає КПІ комп'ютерне обладнання для вдосконалення апаратурної бази в Центрі суперкомп'ютерних досліджень. А ще – вже перерахував до Фонду підтримки КПІ 20 000 фунтів стерлінгів на реконструкцію та облаштування університетських укриттів і створення в них безпечних для студентів і викладачів умов, необхідних для організації безперебійного навчального процесу.

Звісно, однією з головних цілей налагодження дружніх контактів з Київською політехнікою з боку британського університету є підтримка під час війни її студентів і науковців. Але не тільки. Адже в обох вишах є цікаві напрацювання, доволі перспективні з точки зору проведення спільних досліджень і реалізації інноваційних проєктів з конкретної тематики. Отож під час онлайн-зустрічі професор Ламбертс визначив як перспективні для співпраці роботи в галузях водневої і акумулюючої енергетики, розвитку ядерних технологій, агротехніці та інших.

Коен Ламбертс

Своєю чергою, Михайло Згуровський запросив англійських колег долучитися до участі у створенні та виведенні в космос університетських наносупутників. Науковці UoS також отримали пропозицію попрацювати разом з науковцями КПІ над розробкою та впровадженням у життя пілотного проєкту повоєнної інноваційної трансформації України на базі платформи Інноваційної екосистеми "Sikorsky Challenge Ukraine", яку створено на базі університету. Учасники зустрічі дійшли згоди, що акцент у співпраці в цьому напрямі варто  зробити на академічному вимірі цієї діяльності. І першим кроком на цьому шляху має стати утворення груп за окремими напрямами та проведення "мозкових штурмів" з пошуків ефективного розв'язання певних проблем з виходом на великий спільний проєкт. Було визначено й осіб, які відповідатимуть за забезпечення комунікацій з цього питання: з українського боку це керівниця мережі стартап-шкіл "Sikorsky Challenge", яка є невід'ємною частиною, чи радше ядром, Інноваційної екосистеми "Sikorsky Challenge Ukraine", Інна Малюкова (саме вона забезпечує підготовку матеріалів з цього питання), з британської – проректорка з науки Шеффілдського університету Сью Хартлі.  

"Ми дуже раді започаткуванню співпраці з Шеффілдським університетом. Він багато в чому є подібним до КПІ – його створено в 1905 році й він має багато напрямів підготовки, подібних до напрямів, які є в нас, – розповів після завершення зустрічі Михайло Згуровський. – Надзвичайно важливою буде спільна робота над проєктом повоєнної трансформації України. Ми домовилися про створення групи, яка працюватиме над платформою такої трансформації, надаючи перевагу її академічному виміру, оскільки сама платформа матиме політичний, економічний та інші виміри, а ми беремо на себе ініціативу розробляти саме академічні її аспекти. Ця спільна група розпочне роботу найближчим часом. Ми плануємо взяти участь в українсько-британському проєкті, розраховуємо на отримання гранту від Великої Британії на підтримку цього проєкту, мета якого запропонувати нашій країні здійснити трансформацію від сировинної, низькотехнологічної  економіки до високотехнологічної та інноваційної, оскільки Україна, на нашу думку, не має іншого шляху".

Отож прототипом такої трансформаційної моделі стане Інноваційна екосистема "Sikorsky Challenge Ukraine". Київські політехніки при цьому залучатимуться до спільних програм, що їх започатковуватимуть КПІ та UoS з університетами Великої Британії, а також інших розвинених країн. Тобто, зможуть брати участь у передових дослідженнях, роботі на сучасному лабораторному обладнанні, занурюватимуться в актуальні й дуже важливі для людства проблеми, отримуючи в такий спосіб імпульс для власного подальшого розвитку. А сам проєкт має стати певним інтегратором, який об'єднуватиме усі напрями спільної діяльності UoS та КПІ.

"Це партнерство, співпраця з університетом, який має дуже великі досягнення в галузі високих технологій та інноваційного розвитку. Шість нобелівських лауреатів, які закінчили цей університет, є яскравим уособленням такого розвитку. І для нас дуже важливо працювати з науковими школами таких учених", – додав Михайло Згуровський. 

КПІ розширює наукове співробітництво

Київський політех разом з університетом Шеффілду планує створювати й запускати у космос наносупутники та займатися післявоєнною інноваційною трансформацією України — переходом до високотехнологічного виробництва.

Партнерство між університетами відбувається в межах програми «Ініціатива Єднання», за якою ЗВО України співпрацюють з університетами-побратимами з Великої Британії.

Дата події