У попередньому номері нашої газети ми вже писали про те, що серед 36 молодих киян, удостоєних цього року Премії Київського міського голови за особливі досягнення молоді у розбудові столиці України, було і кілька київських політехніків.

Приємною новиною для спільноти молодих науковців КПІ ім. Ігоря Сікорського стало те, що серед кращих представників обдарованої молоді нашої столиці премії в номінації "Наукові досягнення" удостоєно старшого викладача кафедри електромеханіки ФЕА Вікторію Котлярову. Про неї наша сьогоднішня розповідь.

Немає сумніву, що Вікторія Котлярова – одна з кращих представниць молодої когорти науковців факультету електроенерготехніки та автоматики. Свої перші наукові досягнення вона продемонструвала ще будучи студенткою й аспіранткою. Колеги і студенти шанують її за яскраві людські якості, високу працездатність, готовність прийти на допомогу, налаштованість на творчий пошук і високу результативність.

Науково-дослідницькі інтереси Вікторії Володимирівни пов'язані зі структурним синтезом електромеханічних дезінтеграторів багатофакторної дії, за генетичною програмою яких, з використанням технології генетичного передбачення та спрямованого синтезу, вперше створено генетичний банк інновацій, на основі якого розроблено, запатентовано, спроєктовано та виготовлено перші у світі конкурентоспроможні електромеханічні перетворювачі енергії технологічного призначення, які вона систематично представляє на національних і міжнародних виставках, конкурсах і конференціях.

Нині науковиця бере активну участь у виконанні спільного українсько-словацького науково-дослідного проєкту "Використання технологій інноваційного синтезу при створенні самодіючих мотор-шпинделів" (2022-2023 рр.), є однією з найбільш ініціативних членів наукової групи "Генетичне передбачення й інноваційний синтез складних електромеханічних систем", що представляє наукову школу "Структурно-системні дослідження в електромеханіці", а також відповідальним виконавцем низки ініціативних НДР і керівником гуртка наукового спрямування "Генетична та структурна електромеханіка". Вона бере безпосередню участь у підготовці студентів, наукові роботи яких стають кращими на міжнародних і всеукраїнських конкурсах.
Дослідниця забезпечує щорічний електронний випуск Міжнародного науково-технічного журналу молодих учених, аспірантів і студентів "Сучасні проблеми електроенерготехніки та автоматики", є співавтором підручника, закордонної колективної монографії (представлена в наукометричній базі Scopus) і колективної монографії в Україні, 12 навчальних посібників (із них два англомовних) і 8 навчально-методичних видань, більш ніж 80 наукових публікацій, 17 охоронних документів України.

Завдяки високим досягненням у навчальній, науково-інноваційній та громадській роботі Вікторія Котлярова три роки поспіль перемагала в університетському конкурсі "Молодий викладач-дослідник" (2019, 2020, 2021 рр.), нагороджена Подякою МОН України (2019 р.) і Почесною грамотою (2020 р.) та багатьма іншими відзнаками різних рівнів.

У римській міфології Вікторія (лат. Victoria) – богиня перемоги. Вікторію вшановували як символ перемоги добра над злом, військової перемоги та звитяги. Щиро вітаємо нашу Вікторію з черговою високою відзнакою і бажаємо їй нових творчих звершень на тернистому шляху України до перемоги!

Василь Шинкаренко та колектив кафедри ЕМ ФЕА