За особливі досягнення у розбудові столиці України – міста-героя Києва і з нагоди Дня молоді 50 молодих киян отримали премії від Київського міського голови. Серед них і шість КПІшників.  Зокрема, у номінації "Наукові досягнення" грошову винагороду присудили магістранту кафедри виробництва приладів ПБФ Олексію Рудому.

Студент займається науковими дослідженнями ще з першого курсу: спочатку на факультеті біомедичної інженерії, а потім у магістратурі приладобудівного факультету. Напрям наукового пошуку – захист людей від іонізуючого випромінювання в медицині. Зі слів Олексія, поштовхом до наукової діяльності стало призове 2-ге місце в 2017 році в олімпіаді з електротехніки.

Ще більше можливостей для творчості знайшов дослідник у студентському конструкторському бюро "Медінприлад" (науковий керівник – доц. М.Ф.Терещенко), що діє на кафедрі виробництва приладів. Тут зібралася молодь, яка бажає і здатна творити нове. Студенти займаються розробкою нових та модернізацією діючих медичних приладів, апаратів і систем. На базі цих розробок вони виконують курсові та дипломні проєкти, розрахунково-графічні роботи, дослідження за темами магістерських дисертацій.

"У медицині рентгенодіагностичні методи візуалізації внутрішніх органів людини мають багато переваг порівняно з іншими методами, – розповідає Олексій. – Але основним стримуючим фактором, що пов'язаний з поширенням радіологічної діагностики та терапії, є значне опромінення пацієнтів. За останні 30 років середня доза опромінення населення збільшилася вдвічі через зростання кількості діагностичних процедур, попри те, що рівень опромінення при кожній  процедурі суттєво зменшився. Особливо це актуально в період коронокризи – стрімкого зростання кількості хворих, які потребують діагностики легеневої системи. У результаті досліджень була створена програма, що дозволяє не тільки фіксувати рівень дози виходу рентгенівської трубки та випромінювального тракту, але й заміряти опромінення лаборантів у робочих зонах рентгенкабінету.

Олексія Рудого також турбує захист людей від іонізуючого випромінювання в медицині. З усіх видів такого випромінювання було виділено зону гамма-випромінювання як найбільш поширеного та досить небезпечного. Після всебічного аналізу і вивчення основних проблем дослідник запропонував систему моніторингу доз опромінення СМДО-1, яка була представлена на  міжнародному конкурсі стартапів "Sikorsky Challenge" в 2021 році.

Система СМДО-1 забезпечує високоточний онлайн-моніторинг доз опромінення важливих органів і систем людини – персоналу та пацієнтів у приміщенні рентгенкабінету – та створення карти зараження як  для персоналу, так і для зон розміщення обладнання.

За роки наукової роботи Олексій Рудий отримав патент України на корисну модель, опублікував низку наукових статей у вітчизняних та закордонних фахових виданнях.

Науковий керівник магістранта доц. М.Ф.Терещенко із задоволенням говорить про свого вихованця: "Упродовж усіх років навчання Олексій проявив себе як відповідальна, пунктуальна та організована людина. Він серйозно ставиться до поставлених завдань, пропонує вдалі наукові рішення та ідеї для забезпечення захисту людей від радіаційного й іонізуючого випромінювання, покращення якості роботи персоналу радіаційних кабінетів і клінік. Викладачі характеризують його як старанного й ініціативного студента, з яким цікаво спілкуватися та працювати". Також студент знаходить час для громадської роботи й активного дозвілля. Зокрема, виконував обов'язки старости групи.

Після закінчення магістратури Олексій Рудий планує вступити до аспірантури КПІ ім. Ігоря Сікорського. "Мені цікаво займатися науковими дослідженнями, бачити практичні результати своєї праці, робити посильний внесок у життя та розвиток суспільства", –  поділився молодий науковець.

Мер Києва Віталій Кличко вручає премію студенту КПІ Олексію Рудому

Дата події