Колюча приблуда

Маленька рогата потвора Trapa natans, що розселилася по річках і водоймах та впродовж мільйонів років заякоряється усіма чотирма кінцівками,  недарма має кілька назв – чортів горіх, рогатий горіх, рогульник, водяний каштан, водяний горіх. Рослина дуже живуча. У природі в неї немає ворогів. Насіння може прорости і через десять років. Гнучке стебло тягнеться на 3-5 метрів. Якщо рівень води раптово підніметься, стебло відділяється від дна і продовжує свій розвиток, при зниженні рівня води коріння знову лягає на ґрунт й укорінюється.

Одні закликають охороняти рослину в заповідниках і занесли її до Червоної книги, інші – клянуть за неконтрольоване розростання, шкоду водоймам і пляжам, задуху риби тощо. Але й ті й інші одностайно схиляються до думки, що вирішення проблеми має бути комплексним.

На службі людині

Зокрема, "порушника" спокою й екології здавна вживали в їжу (і не факт, що незабаром страви з цього поживного горішка не стануть модними і затребуваними), використовували в медицині, парфумерії тощо. А от магістрантка ІЕЕ Дар'я Науменко, під науковим керівництвом к.т.н., доцента кафедри геоінженерії Тетяни Володимирівни Гребенюк, досліджує його для застосування в промисловості.

"У своїй роботі я хочу запропонувати використовувати рогульник плаваючий як паливо і як фільтрат. Я не маю на увазі масове використання рослини, адже це знову призведе до винищення виду. Але для регулювання розмноження цього африканського прибульця його плоди (горішки) можуть переробляти певні підприємства, розташовані біля водних об'єктів", – розповідає студентка.

"Тема "приборкання" водяного горіха належить Дар'ї, я ж  направляю її на певні дослідження та можливі напрями розвитку, – ділиться Т.Гребенюк. – Привабливість такої роботи в тому, що в Україні ця тема ще не розглядалася. А розростання водяного горіха дає привід замислитися щодо можливих методів боротьби з ним та використання його в промисловості. У нас багато ідей. Частина з них уже підтверджена розрахунковим методом, а в подальшому плануються й експериментальні дослідження".

Успіхи студентки

На основі результатів досліджень магістрантка має публікації в матеріалах конференцій та наукових виданнях:

– X Науково-технічна конференція Інституту енергозбереження та енергоменеджменту "Енергетика. Екологія. Людина", 2018 р.;

– XIX Всеукраїнська студентська науково-практична конференція "Science and technology of the XXI century", 2018 р.;

– Науково-практичний журнал "Екологічні науки", 2018 р.;

–  XX Всеукраїнська студентська науково-практична конференція "Science and technology of the XXI century", 2019 р.;

– XXVII Міжнародна науково-практична інтернет-конференція "Гуманітарний простір науки: досвід і перспективи", 2020 р.;

– XІІ Науково-технічна конференція Інституту енергозбереження та енергоменеджменту "Енергетика. Екологія. Людина", 2020 р.;

– IX Міжнародна науково-практична конференція "Perspectives of world science and education", 2020 р.

Дар'я брала активну участь у студентських олімпіадах, зокрема зайняла 2-ге місце на І етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни "Загальна екологія". Другий семестр поспіль має найвищий бал успішності в групі та отримує підвищену стипендію. У 2015 р. її обрали до студентської ради ІЕЕ. У 2017-2018 рр. була студентським куратором першого курсу. З 2019 р. виконує обов'язки старости групи ОЗ-91мп.

Окрім навчання, знаходить час для милих жіночих захоплень: малювання, вишивання, в'язання, створення квіткових композицій тощо.

Про навчання

"Я дуже боялась вступати до технічного університету, думала, що це не моє і я не досягну успіхів, – говорить студентка. – Але роки навчання в КПІ стали яскравим і насиченим періодом мого життя. Шкодую, що почала свою наукову діяльність на третьому курсі, а не раніше. Головне – вчасно зрозуміти, з яким викладачем буде цікаво і комфортно співпрацювати. Мені пощастило з наставником: Т.В. Гребенюк завжди дає можливість самостійно обирати напрям роботи, постійно підтримує та направляє".

А потім ділиться думками про студентські роки та звертається до молодших колег: "КПІ – це гарна школа життя. Стаєш дорослішим та більш відповідальним. Тут обов'язково знайдеш друзів, і це не обов'язково будуть одногрупники чи однокурсники, тому будьте відкритими для спілкування і нових вражень. В університеті багато можливостей, щоб проявити себе в науковій, громадській, творчій та спортивній діяльності. Повірте у свої можливості. Диплом випускника КПІ ім. Ігоря Сікорського цінується на ринку праці, і йому довіряють роботодавці".

На завершення розмови студентка висловила вдячність викладачам за отриману науку й час, який наставники приділяли підопічним: "Вони завжди йдуть назустріч студентам, завжди можна знайти підтримку і допомогу".

У найближчих планах студентки – продовжувати працювати над магістерською дисертацією, займатися науковою роботою, проводити теоретичні та експериментальні дослідження. Хай щастить їй на обраному шляху. У цілеспрямованих та працьовитих усе має складатися якнайкраще.

Н. Вдовенко