Дотримання правил пожежної безпеки на об'єктах, розташованих на території навчального закладу, – предмет особливої  турботи відповідальних осіб університету та його підрозділів. Так і має бути, бо ці правила безпосередньо пов'язані з безпекою людей, які навчаються і працюють у підрозділах. Упущення в цій роботі може призвести до вкрай негативних, а іноді й до трагічних наслідків. Про те, як виконуються в сьогоднішніх умовах вимоги пожежної безпеки, розмова кореспондента "Київського політехніка" з проректором з адміністративної роботи  КПІ ім. Ігоря Сікорського Вадимом Кондратюком.

– Вадиме Анатолійовичу, в останні місяці помітно збільшилася інтенсивність роботи  з налагодження пожежної безпеки в підрозділах, низці будівель університету. Таке посилення роботи – це реакція на перевірку працівниками Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС)?

– Так, інтенсивність роботи в цьому напрямі дійсно збільшилася. Після пожежі в Одеському коледжі економіки, права і готельно-ресторанного бізнесу в грудні 2019 року, яка забрала життя працівників і студентів, відділення ДСНС Солом'янського району м. Києва з середини січня і до початку лютого провело  позапланову перевірку стану пожежної безпеки в КПІ ім. Ігоря Сікорського. За її результатами нам були направлені спеціальні акти, в яких вказано приписи, тобто виявлені порушення правил пожежної безпеки під час експлуатації будівель, розташованих на території університету. Щодо об'єктів 11, 21, 26-го навчальних корпусів  та ЦКМ, а також гуртожитків №№ 8, 15, 16, 18 підготовлено позовні заяви до Окружного адміністративного суду м. Києва, в яких ДСНС звертається з проханням про закриття або припинення експлуатації цих будівель. Це також пов'язано з негативною динамікою виконання попередніх приписів у цих будівлях університету.

Слід визнати, що реагування на такі приписи в КПІ донедавна мали здебільшого формальний характер. Тобто, приходили інспектори з перевіркою, робили обстеження, складали приписи, а їх виконання було поверхневе і часто-густо не в повній мірі.

– Як ми діяли цього разу після отримання приписів, позовних заяв до суду і скарги ДСНС?

– Протягом березня-квітня особи, які відповідають за стан пожежної безпеки у визначених цими документами будівлях,  проводили роботу щодо усунення виявлених недоліків. Розпорядженням ректора від 12.05.2020 р. було створено комісію з перевірки і усунення порушень структурними підрозділами університету вимог законодавства у сфері техногенної і пожежної безпеки. Комісія вивчила питання щодо виконання приписів, усунення в найшвидший термін недоліків, виявлених під час перевірки, з'ясування причин невиконання приписів відповідальними особами відразу після вручення актів. За результатами роботи комісії видано додаткові накази, якими ректор університету Михайло Згуровський доручив керівникам структурних підрозділів привести до ладу стан пожежної безпеки; було визначено причини виникнення недоліків, зазначених у приписах,  скореговано план-графіки їх усунення. Всі приписи ми поділили на декілька категорій: перша – підрозділи КПІ усували недоліки власними силами, друга – виконання приписів здійснювала служба головного енергетика, третя – відповідні завдання ставилися службі головного механіка, і четверта – це робота, яка проводиться в масштабах університету: збір інформації, її узагальнення, подання відповідних документів у вигляді технічних завдань відділу закупівель тощо.

Сьогодні можна констатувати, що більшість приписів, про які я говорив, практично виконані або перебувають на стадії виконання через об'єктивну причину: чекаємо, коли завершиться процедура закупівель послуг стосовно пожежної безпеки. Нами скореговано план-графіки проведення відповідних робіт з метою приведення наших об'єктів до належного стану, щоб вони були готовими до початку нового навчального року. Силами працівників пожежної безпеки в червні і серпні будуть проведені наші внутрішні перевірки усунення порушень, зазначених у приписах, готовності факультетів та  інститутів до нового навчального року.

Проведено, без перебільшення, масштабну роботу. Комісія, про яку ми згадували, після завершення своєї роботи оприлюднила рекомендації та висновки, а надалі буде контролювати діяльність відділу пожежної безпеки. За результатами роботи комісії посадовцям, які відповідали за стан пожежної безпеки на тих об'єктах, які відзначені в приписах і у відповідних позовних заявах до суду, оголошено догани за неналежне виконання обов'язків.

– Чи здійснює перевірку виконання своїх приписів ДСНС?

– Так, після наших звітів буде здійснено повторну перевірку тими ж інспекторами ДСНС, які перевіряли нас протягом січня-лютого. З районним відділенням ДСНС підтримується постійний діалог, за нами закріплено їх  співробітника, який допомагатиме нам виконувати приписи та організувати роботу щодо оновлення юридичної складової – посадові інструкції, нові правила та ін.

– Робота над приписами збіглася в часі з карантинними обмеженнями. Здогадуюся, що це негативно вплинуло на темпи робіт?

– Звичайно, в умовах карантину деякі працівники, які мали б виконувати роботу із забезпечення  пожежної безпеки, перебували  в режимі вимушеного  простою, тож процес виконання приписів було сповільнено. Але нині ми організували роботу по всіх структурних підрозділах таким чином, щоб дотримуватися графіка і до 30 серпня повністю виконати приписи та забезпечити належні умови для навчання і роботи всіх учасників освітнього процесу в університеті.

Спілкувався  Володимир Школьний