Хлопці-політехніки небезпідставно переконані, що найрозумніші і найвродливіші дівчата навчаються саме на їхньому факультеті (інституті). Не є винятком і ФТІ. Від посмішки білявки Каті Чуніхіної тріпотить не одне хлопчаче серце. Та дівчина – сама серйозність.

До Київської політехніки Катя прийшла два роки тому, вступивши на магістерську програму кафедри прикладної фізики. До цього вона чула багато схвальних відгуків про КПІ ім. Ігоря Сікорського та про складність навчання в університеті, тож і вирішила спробувати свої сили. Сфера її наукових інтересів – фізика напівпровідників і мікроелектроніка. Спроба виявилася вдалою і взаємовигідною: у ФТІшній спільноті з'явилася здібна працьовита дослідниця, а студентка отримала фахові знання і досвід практичної роботи. Її здобутки були настільки значними, що увінчалися іменною стипендією Президента України.

Дівчина поділилася своїми враженнями від навчання в університеті: "Протягом двох років у магістратурі я значно поповнила скарбничку своїх знань та умінь, набула нових навичок і отримала можливість ще раз доторкнутися до дивовижного і безмежного світу фізики. У ФТІ я зустріла багато цікавих людей, які, так само як і я, захоплені красою законів природи, що їх фізика, у своєму вічному прагненні, бажає донести до кожного, хто намагається осягнути розумом основи світобудови".

Сьогодні магістрантка є співвиконавцем державної тематики Інституту фізики напівпровідників ім.В.Є.Лашкарьова НАН України з розробки технології виготовлення фотодіодів для середнього інфрачервоного діапазону на основі антимоніду індію (InSb). Магістерська робота також присвячена цій тематиці.

Студентка розповіла, що її наукова робота пов'язана з військовою тематикою, адже напівпровідникові діоди на основі антимоніду індію набули широкого застосування для детектування середньохвильового інфрачервоного діапазону спектру випромінювання, яке відповідає випромінюванню нагрітих тіл. Сфера застосування таких фотодетекторів є досить широкою, якщо говорити про матричні прилади, що складаються з великої кількості пікселів для детектування набору різних частот випромінювання.

У розмові дівчина навела слова Цицерона: "Жити – означає мислити", і додала: "За свої знання хочу подякувати викладачам і наставникам, які своїм прикладом надихали на нові звершення".

У вільний час, якого зовсім небагато, Катя, як сама зізналася, "трохи грає на фортепіано, трохи пише вірші". До речі, останні дослідження свідчать, що люди, які досягли успіху в науці, зокрема Нобелівські лауреати, в дитинстві займалися музикою.

У майбутньому студентка планує продовжити навчання в аспірантурі та займатися науковою діяльністю. Для цього є і бажання, і знання, і можливості.

Інф. ФТІ