Проблема забезпечення якісною питною водою є вкрай актуальною як для України, так і для більшості країн світу. На сьогодні існує велика кількість методів для очищення води. Але більшість з них вимагає використання складного обладнання, додаткових хімічних реагентів та електроенергії, що значно підвищує вартість очищеної води.

Одним із проектів, представлених у фіналі конкурсу стартапів VII Фестивалю інноваційних проектів "Sikorsky Challenge 2018", був проект  "Побутовий фільтр для глибокого очищення води".

Колектив авторів КПІ ім. Ігоря Сікорського під керівництвом завідувача кафедри екології та технології рослинних полімерів (ІХФ) М.Д.Гомелі розробив та випробував у лабораторних умовах портативний фільтр для очищення природних вод. Конструкція фільтру є досить простою: він складається з пластикового корпусу, фільтруючих елементів та спеціального зернистого фільтруючого завантаження сорбційно-каталітичної дії.

Даний фільтр дозволяє очищати воду з будь-яких природних водойм до якості питної води. Головною перевагою розробленого фільтру є простота конструкції та автономність роботи, що дає можливість отримувати питну воду в польових умовах. Фільтр працює без будь-яких джерел живлення за рахунок гідростатичного тиску, що виникає в результаті перепаду висот між корпусом фільтру та зливним шлангом для очищеної води. Залежно від характеристик вихідної води один фільтр може очистити від 1000 до 2000 дм3 води.

Розроблений фільтр може використовуватися для отримання питної води туристами та військовими в польових умовах, у зонах природних та техногенних аварій, де відсутній доступ до питної води.

Інф. ІХФ