В Україні активно впроваджуються освітні програми ЄС, що істотно впливають на розвиток людського потенціалу. Зокрема, в КПІ ім. Ігоря Сікорського успішно діє програма "Erasmus+" з академічних обмінів. Наводимо враження студентів ФЕА від стажування у Великій Британії.

Дмитро Родькін

Я  студент 6-го курсу кафедри АЕМС-ЕП. Із 20 серпня перебуваю у Великій Британії за програмою "Erasmus+", яка передбачає наукове стажування в University of Warwick протягом чотирьох місяців. Тема моєї наукової роботи – "Створення адаптивного алгоритму керування синхронною явнополюсною машиною з урахуванням насичення".

Перші враження. З аеропорту в Бірмінгемі ми з напарником на екзотичному двоповерховому автобусі доїхали до містечка Ковентрі і вже звідси дісталися до університету. Незвично було споглядати дорогу з другого поверху, звернули увагу на велику кількість яскравих зелених газонів.

Люди живуть переважно в невеликих двоповерхових будинках на чотири "квартири". У місті чітко сформований центр з великою кількістю магазинів і кафе. Його оточують спальні райони, де на багато кілометрів не зустрінеш жодного магазину. Тому в супермаркетах, особливо в суботу, люди купують величезну кількість продуктів харчування.

Про університет. Університет Ворика знаходиться біля міста Ковентрі, в самому центрі Великої Британії. В кампусі є все, що може знадобитися студенту під час навчання: навчальні корпуси, гуртожитки, кафе, магазини, спортивний комплекс, лікарня, пральня та ін. Навчальні корпуси помітно відрізняються від українських: замість високих та широких коридорів з великими кабінетами тут вузькі та низькі коридори з великою кількістю малих кабінетиків. Це дозволяє зручно розмістити велику кількість персоналу та викладачів у порівняно малих корпусах.

На початку навчання кожен студент отримує ID-карту, яка є пропуском до лабораторій та спортивного центру (за наявності абонементу). Можна також використовувати її як платіжну картку для отримання знижки в місцевих кафе. Також студент отримує акаунт та електронну пошту в університетській базі. Практично будь-які питання з відповідними органами можна вирішити електронною перепискою. Реєстрація на будь-які заходи, заявка на проживання в гуртожитку – усе відбувається в електронному вигляді.

Оскільки метою нашого перебування є не лише навчання, а й наукове стажування, нам надали доступ до комп'ютерів та тестової установки в лабораторії "Power and Control Systems Research Laboratory". Тут працюють переважно аспіранти. Чіткого графіку роботи немає, дехто працює з дому. Головне, щоб людина виконувала роботу та показувала результат. Зустріч з керівником відбувається раз на тиждень, більшість часу аспірант працює самостійно.

Про гуртожиток та людей. У кампусі є велика кількість гуртожитків, які відрізняються ціною та зручністю. У найпростішому студент має власну кімнату, де є стіл, ліжко, шафа, тумбочка. Більш дорогі схожі на квартири. Люди дуже ввічливі, завжди допомагають. Якщо виглядаєш розгубленим, не знаєш куди йти, завжди пропонують допомогу.

Олексій Зінченко

Я студент п'ятого курсу групи ЕП-91мн. На початку цього навчального року я поїхав на стажування за програмою "Erasmus+" до Університету Ворика (Велика Британія, м. Ковентрі).

Університет вразив з перших хвилин перебування в ньому. Майже всі ключі електронні, двері зачиняються і відчиняються автоматично. Лабораторія відмежована від робочих комп'ютерів, практично все обладнання зібрано аспірантами, які тут працюють. Протягом стажування працюємо з експериментальною установкою для дослідження електромеханічних систем на основі синхронного двигуна з постійними магнітами. Довелося ознайомитися з промисловими пристроями для симуляції цифрових систем керування, такими як dSPACE та OPAL-RL. Для цих пристроїв можна розробляти керуючі програми в середовищі MATLAB Simulink.

Кампус університету чистий. Кімнати для студентів індивідуальні, кухня спільна. На території недавно побудували новий спортивний комплекс, куди я ходив на плавання (можна в будь-який час і скільки є бажання). В усіх будівлях університету бездротове підключення до інтернету. Безкоштовний доступ до Wi-Fi є і на вулицях та в автобусах. Зупинка автобусів – у самому кампусі. Хоча університет знаходиться на віддалі від міста Ковентрі, зовсім не складно дістатися будь-куди. На вихідних у нас був вільний розклад, можна було поїхати в довколишні містечка на екскурсії. Відвідали великий музей транспорту Англії в Ковентрі та замок Кенілворт.

За інф. ФЕА