Київський політехнік неодноразово писав про заходи, що їх адміністрація університету вживає для забезпечення комфортного навчання та роботи студентів і співробітників під час осінніх і зимових холодів. Щоб заходи ці були ефективними, важливо чітко вибудувати пріоритети і намітити послідовні кроки для досягнення визначеної мети. Все це викладено в Програмі енергоефективності університету на 2019–2023 роки та Плані заходів з енергоефективності. Утім, як відомо, від самих лише програм і планів тепліше не стане. Тож підготовка університету до нового опалювального сезону починається наступного ж дня після завершення попереднього. Про результати цієї діяльності влітку і на початку осені цього року доповів на засіданні Адміністративної ради КПІ ім. Ігоря Сікорського, яке відбулося 3 жовтня, перший проректор університету академік НАН України Юрій Якименко.

Для кожного з керівників факультетів та інститутів на початку літа були визначені напрями і обсяги робіт у корпусах, де містяться ці підрозділи, а також джерела фінансування. Роботи виконуються як за рахунок загального бюджету університету, так і коштом і силами підрозділів. "Таким чином було побудовано струнку схему виконання робіт з визначенням, що слід робити в першу чергу, а що пізніше, і відповідно до пріоритетів – обсяги потрібних на це коштів. Напередодні нового навчального року, 29 серпня, ми з вами вже слухали інформацію про стан виконання цих робіт по кожному факультету, – нагадав учасникам засідання Юрій Якименко. – І домовилися, що у вересні ми продовжимо працювати в цьому напрямі, а за місяць знову повернемося до цього питання".

 виконання основних ремонтно-відновлювальних робіт

Тож 3 жовтня було підбито попередні підсумки підготовки матеріально-технічної бази підрозділів до зими. Усього на виконання основних ремонтно-відновлювальних робіт у підрозділах під час підготовки до 2019/2020 навчального року було виділено понад 18 млн гривень. Станом на 25 серпня загалом по факультетах та інститутах було виконано 40% від запланованого, на решті об'єктів продовжувалися роботи. А вже за місяць, 25 вересня, картина змінилася і стала виглядати майже з точністю до навпаки: виконано 56% від задуманого, в роботі – 44% (див. діаграму). Однак, якщо розглянути ці показники по окремих факультетах та інститутах, можна побачити, що не скрізь ситуація є однаковою – десь заплановані ремонтно-відновлювальні роботи в приміщеннях уже виконано повністю, а десь – до них лише приступили. Серед підрозділів, які практично завершили виконання відповідних робіт, – інженерно-хімічний факультет, інженерно-фізичний факультет, Інститут аерокосмічних технологій, теплоенергетичний факультет та інші. Серед аутсайдерів – зварювальний факультет, факультет прикладної математики, Інститут телекомунікаційних систем та ін. При цьому важливо, що сьогодні є достовірна інформація про етапи виконання робіт по кожному об'єкту і підрозділу та про їхній хід. Що робиться, скільки зроблено, коли буде завершено – все це перебуває під контролем відповідних служб університету, які, у разі потреби, можуть своєчасно вплинути на виконавців.

"Як результат, на сьогоднішній день у нас немає жодного підрозділу, де б не виконувалися роботи з підготовки матеріально-технічної бази до діяльності в осінньо-зимовий період, або такі роботи не були вже виконані", – наголосив Юрій Якименко. Саме підрозділи є головними дієвими особами в цьому процесі. У кожного декана є нині помічник з адміністративно-господарської роботи. Ці помічники що два тижні збираються на спеціально створену раду під керівництвом проректора з адміністративної роботи, де всі проблеми, що виникають у процесі виконання планів, вирішуються в робочому порядку. Така модель довела свою дієздатність і, на думку першого проректора, її слід залишити й надалі.