У квітні 2019 р. на кафедрі оптичних та оптико-електронних приладів КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулась знаменна подія – у рамках договору про співробітництво між Київською політехнікою і фірмою Глобал Лоджік було відкрито спільну навчальну лабораторію. Основною метою її створення є практичне втілення моделі дуальної освіти на базі закладів вищої освіти за участю провідних виробничих фірм. У лабораторії будуть проводитись не тільки заняття за навчальними планами, але й лекції провідних фахівців фірми-партнера.

Фірма Глобал Лоджік є міжнародним розробником програмного забезпечення із штатом близько 5 тисяч співробітників у восьми країнах світу. Хоча штаб-квартира фірми знаходиться в США, але в Україні Глобал Лоджік входить до п'ятірки найбільших вітчизняних розробників програмного забезпечення.
Фірма передала кафедрі оптичних та оптико-електронних приладів навчальний клас з 20 комп'ютерів і 20 мікропроцесорних комплектів GL Embedded Starter Kit. Комплект на базі 32-розрядного ARM мікро¬контролеру з тактовою частотою до 168 МГц і апаратного відладчика ST-LINK / V2 доповнено платою розширення GL Extension board. Він надає найширші можливості для навчання програмування мікроконтролерів на найвищому рівні, а також для розробки і тестування власних пристроїв.
У презентації навчальної лабораторії взяли участь Сергій Щербаков – інжиніринговий директор Глобал Лоджік в Україні, Євген Сакало – керівник проекту співпраці з університетами, Тетяна Гусар – координатор навчальних програм і співпраці з університетами в м.Києві. Євген Сакало розповів про основні напрями діяльності фірми та перспективи працевлаштування в ній студентів КПІ ім. Ігоря Сікорського. Сергій Щербаков докладно окреслив технологічні аспекти виконуваних проектів, акцентував увагу на вимогах сучасного ринку праці до знань і вмінь студентів.

У своєму виступі завідувач кафедри оптичних та оптико-електронних приладів професор Валентин Георгійович Колобродов відзначив необхідність швидкої адаптації навчального процесу до нових тенденцій світової індустрії й вимог ринку. Свого часу кафедра оптичних та оптико-електронних приладів була основним постачальником інженерів-оптиків для військово-промислового комплексу СРСР. Нині акценти змістились, і випускники кафедри успішно працюють у провідних фірмах розробки програмного забезпечення. Зокрема, у фірмі Глобал Лоджік працюють шість випускників та студентів кафедри. Наразі дуже актуальним є напрям розробки вбудованих систем (embedded systems), де значну частину займають оптико-електронні системи.

До роботи в науковому гуртку навчальної лабораторії запрошуються зацікавлені студенти будь-яких факультетів КПІ ім. Ігоря Сікорського.

В.І.Микитенко, заступник завідувача кафедри ООЕП з науки

Дата події