Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського” постійно, протягом останніх 25 років, вирішує соціальні питання працівників університету. Це такі питання, як відпочинок і оздоровлення, умови праці, громадське харчування, питання охорони праці та медичний огляд працівників, що працюють у важких та шкідливих умовах праці, побутові питання, робота з потерпілими від аварії на ЧАЕС, ветеранами праці і пенсіонерами та вирішення житлових питань працівників. Для контролю та вирішення житлових питань в університеті було створено Раду з житлових та соціально-побутових питань, склад якої затверджується Конференцією трудового колективу.  Головою ради протягом двадцяти років був перший проректор Ю.І. Якименко, а останні чотири роки раду очолює проректор з перспективного розвитку  О.М. Новіков, секретарем усі ці роки є К.М. Гриненко.

Саме про покращення житлових умов співробітників університету за останні двадцять років редакція  "КП" поспілкувалася з головою ради, проректором  Олексієм Миколайовичем Новіковим та начальником соціально-побутового відділу, членом житлово- побутової комісії профкому співробітників доцентом ІФФ Катериною Михайлівною Гриненко,  яка багато років займається цими питаннями.

– Як багато наших працівників потребують вирішення житлових проблем?

– Найбільш болючими і гостро необхідними є житлові проблеми, тому їм приділяється максимум уваги та зусиль. На початку дев'яностих років у контрольному списку Київського політехнічного було більше чотирьохсот сімей, які перебували на квартирній черзі за місцем проживання. Будівництво житлового будинку по проспекту Перемоги, 39 дало змогу адміністрації спільно з профспілковим комітетом університету поліпшити житлові умови більше 70 сімей, а протягом 1992–1998 років квартири отримали майже півтори сотні співробітників університету.

– Яким чином вирішуються проблеми покращення житлових умов?

– Станом на грудень 1998 року на квартирному обліку перебувало 222 особи. Але жодних коштів, як і квартир для працівників, університет від держави не отримував і розраховувати на них не міг. Ефективним шляхом вирішення цієї проблеми було визначено залучення інвесторів. Конференція трудового колективу університету 2003 року в Колективній угоді доручила ректору і профспілковому комітету провести роботу з пошуку інвестора для будівництва житла на території університету.

Результатом цієї роботи стало будівництво із залученням коштів інвесторів житлових будинків по вул. Борщагівська, 145, а пізніше – по Ковальському провулку, 19. Для цього університет отримав додаткові земельні ділянки цільовим чином для будівництва житла.

– Чи можете назвати, кому, в першу чергу, вдалося покращити свої житлові умови?

– У будинку по вул. Борщагівська, 145 ордери отримали 42 співробітники, які перебували на квартирному обліку. Це працівники КПІ різних категорій: професорсько-викладацький склад – зокрема В.Г.Абакумов, А.А.Бронська, Г.Ф.Бублик, І.Т.Гетьман, М.В.Гребеньков, П.О.Киричок, Г.Д.Кисельов, Р.Ф.Колінько, А.Л.Марченко, Г.І.Поберезька, Ю.О.Прокоф'єв, С.М.Стовпник, О.В.Тріщук, Г.Є.Федоров, С.Л.Цвілій, М.Г.Черняк, В.О.Чернобай, Є.В.Шевель, заст. директора ДПМ І.В.Ма-лінкін, науковий співробітник С.Г.Богославський, заст. проректора О.Л.Тарасенко, інженери – Ю.В.Балюк, В.І.Кирисюк, Ю.О.Кравченко, І.М.Піддубна, Р.О.Пономаренко, М.О.Яблонський, зав. лаб. Г.Д.Куц, молодший навчальний персонал –  В.О.Громакова, В.И.Кандибка, Н.К.Камінська, В.М.Павленко, С.М.Пруднікова, бухгалтер М.М.Колотовська, сім'ї померлих співробітників Л.Д.Григор'єва, Н.К.Марушко, пенсіонер Т.В.Приставакіна, прибиральниця Г.І.Пивовар, зав. складу В.І.Гусева, голова профкому студентів В.Ю.Миронов, директор бібліотеки В.Г.Дригайло, зав. гуртожитка В.В.Бачинська.  Свідоцтво власності на квартиру отримали ще 33 особи, які побудували житло за собівартістю – зав. лаб. В.Р.Григорів, професори М.Ю.Ільченко, Я.М.Корнієнко, І.В.Коробко, М.В.Печеник, І.М.Астрелін, Г.Л.Лисенко, Л.Д.Писаренко, А.П.Грабовський, Є.А.Мачуський, В.В.Ясинський, доценти І.І.Білик, С.П.Гожій, К.М.Гриненко, Т.В.Девтерова, Є.М.Іншеков, О.П.Крижанівська, В.С.Мартиненко, С.Г.Мельник, С.Б.Могильний, О.Л.Плющай, Г.І.Сидорук, В.Г.Тиняков, М.О.Халимовський, директор студмістечка В.О.Ломака, Е.М.Поспєлов, нач. паспортного столу М.К.Данилко, начальник ДЕФ Л.Г.Субботіна, співробітник дослідного заводу П.М.Куликов, нач. інформаційно-обчислювального центру забезпечення навчального процесу Т.А.Маторина, нач. відділу ТЗН В.В.Лазаренко.