Штучний інтелект, або, як його часто скорочено називають, ШІ, є нині, напевно, тією науково-технічною галуззю, що розвивається порівняно з іншими галузями інформаційних технологій та проривними напрямами інноваційної діяльності найдинамічніше. Сфера його застосування невпинно зростає: ШІ вже служить людям у сільському господарстві та промисловості, у медицині та транспорті, у маркетингу та соціології тощо. І діапазон цей розширюється мало не щомісяця. Для нашої країни особливо важливим є сьогодні його потенціал для застосування в оборонній царині.

📋

Сприяло такому стрімкому поступу інтенсивне зростання потужностей і можливостей комп'ютерної техніки та поява нових інструментів для їхнього використання. Про них говорив на відкритті Міжнародного форуму "Штучний інтелект: глобальний діалог", який 5-6 червня пройшов у КПІ ім. Ігоря Сікорського, ректор університету академік НАН України Михайло Згуровський. "Ми з вами є свідками вибухоподібного розвитку галузі штучного інтелекту. Цей розвиток визначається низкою факторів. У багатьох дослідників з'явилися можливості здійснювати високопродуктивні обчислювання; доступними стали процесори, що забезпечують паралельні обчислення; дуже багато науковців мають змогу користатися можливостями хмарних обчислень; відбуваються прориви в алгоритмічному, математичному аспекті: бурхливо розвиваються методи так званого глибинного машинного навчання, тобто навчання на основі багатошарових нейронних мереж; ефективно почали працювати рекурентні нейронні мережі, що не потребують запам'ятовування величезних обсягів даних, оскільки обробляють великі дані послідовно, – перелічив він лише деякі з багатьох інструментів, які отримали останніми роками науковці та фахівці наукоємних галузей економіки. – Тому країни постають перед новими викликами, адже такі зміни приводять до перетворень у соціальних відносинах у суспільстві, надають нові можливості для науки і освіти, промисловості, та, зокрема, оборонної галузі. Держави мають дуже швидко відповідати на них і швидко перебудовуватися".

Ці виклики Україна прийняла і, за словами Михайла Згуровського, вже напрацювала певні стратегії та програми роботи в нових умовах. Їхнім упровадженням у життя опікуються нові спеціальні координаційні органи. Скажімо, Національна академія наук України створила Координаційну наукову раду з питань штучного інтелекту та мережу відповідних регіональних центрів, до роботи в яких залучаються найкращі математики, фізики, фахівці в галузі обчислювальної техніки, інформаційних технологій (про них розповів учасникам Форуму президент НАН України Анатолій Загородній). Це значно сприяло інтенсифікації роботи з розвитку технологій та досліджень у сфері ШІ як у Києві, так і в усій країні. Певна річ, побільшало і заходів, спрямованих на визначення найперспективніших вітчизняних розробок у цій галузі та залучення до роботи в ній нових фахівців і студентської молоді.

Виступи на форумі

Про Форум докладніше

Одним із таких заходів є Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт зі штучного інтелекту, який вже вдруге поспіль пройшов під егідою Міністерства освіти і науки України. Базовим університетом з організації та проведення цього заходу визначено КПІ ім. Ігоря Сікорського. Власне, саме цей конкурс, точніше його фінальна частина, став подією, що об'єднала навколо себе провідних експертів галузі з кількох країн та стартаперів, які працюють над створенням інноваційних проєктів із застосуванням штучного інтелекту в різних галузях української економіки та сфери оборони. Отож конкурс природним чином переріс у Міжнародний форум дослідників і фахівців, до програми якого увійшло три складники: власне форум з візійними меседжами провідних вітчизняних і іноземних експертів з питань штучного інтелекту та дискусією "Штучний інтелект: стратегічне бачення майбутнього"; Підсумкова науково-практична конференція II Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі штучного інтелекту як фінальна частина цього змагання; конкурс стартап-проєктів у сфері ШІ як проміжний етап конкурсу таких проєктів у межах програми Фестивалю інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge Ukraine 2024", який відбудеться у жовтні цього року.

Безумовно, кожен із виступів на Форумі – а серед експертів, які взяли в ньому участь, були представники органів державної влади, НАН України, українських вишів, вітчизняних і міжнародних інноваційних компаній і фондів, вітчизняні та закордонні фахівці у царині штучного інтелекту, науковці та розробники стартап-проєктів – заслуговує на окремий, бодай стислий, огляд, але через брак газетної площі зробити це неможливо. Тому лише перелічимо деяких ключових спікерів. Це заступник Міністра освіти і науки України Денис Курбатов, виконавчий віцепрезидент компанії "Cognitive Research Labs, Ink.", контрадмірал Військово-морських Сил Самооборони Японії у відставці, професор Юкі Секігучі (Японія), відомий інноваційний підприємець, співзнасновник "Sikorsky Challenge Ukraine" Ігор Пеєр (Ізраїль), академік-секретар Відділення інформатики НАН України, академік НАН України, співголова Координаційної наукової ради з питань штучного інтелекту Олександр Хіміч (другим співголовою є, до речі, академік НАН України Михайло Згуровський), генеральний директор Асоціації підприємств промислової автоматизації України (АППАУ) Олександр Юрчак, завідувач кафедри обчислювальної техніки КПІ ім. Ігоря Сікорського Сергій Стіренко, уповноважений правління Фонду "Індустріальна платформа майбутнього" Роберт Кроплевські (Польща) та інші.

Серед питань, які обговорювали учасники Форуму під час панельної дискусії "Штучний інтелект: стратегічне бачення майбутнього", що відбулася після виступів експертів, були не лише перспективи подальшого розвитку ШІ та розширення напрямів його застосування, але й ризики, що можуть виникати і напевно виникнуть на цьому шляху.

Про ІІ Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт зі штучного інтелекту

Відкриваючи другу частину Форуму – Підсумкову науково-практичну конференцію II Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі штучного інтелекту, – один з організаторів цього конкурсу, голова напряму "Комп'ютерний зір" професор Віктор Сінєглазов, звертаючись до студентів, зауважив: "Штучний інтелект – це життя. Від нього вже не можна відмовитися, ним потрібно займатися щодня. Тому що щодня виходить сотня робіт з цієї тематики. Особливо в Китаї, в США та й в інших країнах. Все це треба відстежувати. Бо сьогодні ти чогось не зробив, завтра ти відстав, післязавтра – відстав назавжди… За штучним інтелектом майбутнє". Це, справді, так. І цей конкурс спонукає його молодих учасників бути постійно, сказати б, "у формі".

Тут доречно сказати кілька слів і про сам конкурс. Організаторами його спільно виступили Міністерство освіти і науки України, Координаційна наукова рада з питань штучного інтелекту НАН України, Інститут модернізації змісту освіти за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та Інноваційної екосистеми КПІ "Sikorsky Challenge". Базовим закладом Конкурсу, як вказано вище, виступає КПІ ім. Ігоря Сікорського (кафедра штучного інтелекту НН ІПСА). Генеральним спонсором був Креді Агріколь Банк, генеральним спонсор Підсумкової конференції – EvoLogics GmbH (Німеччина), спонсор – компанія "Trendformer".

Конкурс складався з двох турів. Перший завершився в травні, коли з низки студентських наукових робіт, які університети відібрали з-поміж тих, що було виконано в їхніх стінах для участі в конкурсі, і надіслали їх до КПІ (таких було більше 50-ти), було визначено найперспективніші. Другий – фінальний – проходив у форматі науково-практичної конференції, на якій молоді інноватори представили результати своїх досліджень і запропоновані технології використання ШІ та програмні продукти. До участі в ній Конкурсна комісія за результатами рецензування допустила 15 розробок за кількома напрямами, які представили студенти із 14 закладів вищої освіти Києва, Одеси, Дніпра, Харкова, Житомира, Черкас, Кривого Рогу, Львова і Дрогобича, релокованих вишів Донецька, Маріуполя, Краматорська, а також із Познанської політехніки (Республіка Польща). До того ж, поза конкурсом на конференції представила свою роботу і команда школярів – учнів Києво-Печерського ліцею №171 "Лідер", який останнім часом тісно співпрацює з КПІ.

Про широту спектра студентських досліджень і розробок свідчить тематика конкурсних робіт переможців.

Перше місце було присуджено Михайлові Савченку з КПІ ім. Ігоря Сікорського з роботою "Інтелектуальна система детектування об'єктів з автономних підводних апаратів";

Друге – Кирилу Бєляєву та Вадимові Олійнику з Національного університету "Одеська політехніка" з роботою "Інтелектуальна інформаційна технологія багатокритеріальної оцінки уразливості АЗС щодо основних типів аварій", а також Олегу Гуменюку та Анастасії Комар з КПІ ім. Ігоря Сікорського з роботою "Генерація та аналіз мереж подій з новинних каналів Telegram за допомогою штучного інтелекту" (роботу Олега і Анастасії окремим дипломом в номінації "Найкраще рішення в сфері штучного інтелекту для урядування" відзначило й Міністерство цифрової трансформації України).

Третє місце посіли Денис Голуб з Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького з роботою "Розпізнавання української мови у сучасних піснях за допомогою нейронної мережі", Назарій Данильчук з Поліського національного університету з розробкою "Робототехнічна система для слідування за об'єктом" і Олександр Шуліка з КПІ ім. Ігоря Сікорського з роботою "Модель двовимірного шару нейронної мережі на основі глобальної згортки".

Також Комісія окремо відзначила участь у конкурсі представниці Києво-Печерського ліцею "Лідер" Марії Русової.

Нагороди командам, роботи яких здобули перемогу, вручив голова Конкурсної комісії Михайло Згуровський.

переможці

Про конкурс стартап-проєктів у сфері ШІ

Головною подією другого дня Форуму був, безумовно, конкурс стартап-проєктів у сфері ШІ. На нього надійшло 40 проєктів, з яких до фіналу журі відібрало рівно половину – 20 проєктів. Роботи в цьому конкурсі оцінювалися в кількох номінаціях, а учасники представляли їх журі та глядачам як безпосередньо в залі, так і в режимі онлайн.

"Участь у цьому конкурсі надає не лише шанс здобути перемогу або зайняти призове місце, але й можливість побачити свій проєкт очима потенційних споживачів, поспілкуватися з людьми, яким небайдуже застосування таких технологій. Отож основну його мету досягнуто", – наголосив під час підбиття підсумків цього конкурсу проректор КПІ з наукової роботи Віталій Пасічник. Він також повідомив, що свої розробки на конкурс подали представники 13-ти закладів освіти та бізнес-структур з 12-ти міст України.

За результатами оцінювання проєктів членами Міжнародного журі переможцями були оголошені такі:

Перше місце: проєкт "Anima" – інноваційний онлайн-сервіс для скринінгу та покращення ментального здоров'я через аналіз уваги й емоційного стану користувачів. Авторська група проєкту "Anima" отримала грошову винагороду еквівалентну 2000$ і сертифікат для участі в фіналі конкурсу в рамках Фестивалю інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge Ukraine 2024" у жовтні цього року.

Друге місце у проєкту "Моделювання збройного протистояння з БПЛА у сухопутних операціях". Автори цього проєкту отримав грошову винагороду еквівалентну 1500$ і сертифікат для участі в фіналі конкурсу в рамках Фестивалю інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge Ukraine 2024".

Третє місце присуджено проєкту "Анна Малія". Команда його розробників отримала грошову винагороду еквівалентну 1300$ та сертифікат для участі в фіналі конкурсу в рамках Фестивалю інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge Ukraine 2024".

переможці

Що стосується переможців в окремих номінаціях, то ними були обрані такі команди:

У номінації "Фармакологія, сервіси телемедицини та діагностики" – команда проєкту "CLTI diagnosis".

У номінації "Розпізнавання об'єктів та маркування даних технічного зору" – команда проєкту "Smart Parking Navigator".

У номінації "Вдосконалення систем дистанційного навчання" – команда проєкту "Personalization оf learning in an educational online environment".

Крім того, високу оцінку від журі та сертифікати для участі в фіналі конкурсу в рамках Фестивалю інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge Ukraine 2024" отримали проєкт "Di-agnostics", проєкт "Периметр", проєкт "Роботизовані комплекси на базі штучного інтелекту", проєкт "VISNAV" і проєкт "WarScan".

"Інновації не можна зупинити, тому що ідеї в головах… будуть народжуватися завжди, якими б важкими не були часи", – наголосила перед оголошенням переможців конкурсу керівниця проєкту мережі стартап-шкіл "Sikorsky Challenge" і співзасновниця Інноваційної екосистеми "Sikorsky Challenge" Інна Малюкова.

І з цим неможливо не погодитися.

Дмитро Стефанович
фото з сайту blog.sikorskychallenge.com

Упродовж двох днів найкращі з найкращих у галузі ШІ обговорювали світові тренди штучного інтелекту та механізми впровадження їх в Україні.

Організувала цей інноваційний двіж екосистема Sikorsky Challenge Ukraine за підтримки МОН і НАН України.

До заходу долучилася величезна кількість студентів з усієї України, а також Польщі. Адже у межах форуму пройшов другий Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт зі штучного інтелекту. Найперспективніші роботи у галузі ШІ візьмуть участь у фестивалі інновацій «Сікорський Челендж» 2024.

Дата події