Попри об'єктивні труднощі, в яких опинилася наша держава через повномасштабну воєнну агресію росії, життя в ній вирує. От лише один яскравий доказ. На початку березня в Києві відбувся конкурс для обдарованих школярів "Еко-Техно Україна 2023" – національний етап Міжнародної науково-технічної виставки "Regeneron ISEF-2023".

Організаторами заходу, який проведено вже у 16-й раз, спільно виступили Міністерство освіти і науки України, Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді та Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського". Серед партнерів "Еко-Техно Україна 2023" – відомі компанії "GlobalLogic", "Epam", "SoftServe", а також випускник нашого університету Сергій Синенко, який протягом шести років є меценатом цього заходу.

За традицією, Еко-частина конкурсу відбулася на базі Національного еколого-натуралістичного центру. А Техно-конкурс, тобто змагання проєктів школярів з фізико-математичної та прикладної тематики, також уже традиційно пройшов на базі КПІ ім. Ігоря Сікорського. Проте, через відомі обставини, конкурс проводився у змішаному форматі.

...У залі засідань Вченої ради нашого університету гамір юнацьких голосів. Урочиста церемонія відкриття. По-весняному світло від тисяч сонячних промінчиків, які заполонили урочисту залу. До учасників та гостей конкурсу звертається ректор КПІ Михайло Згуровський: "В основу роботи нашого університету покладено модель навчального науково-дослідницького вишу, – нагадує він. – Це означає, що фундаментом для функціонування навчального закладу є так званий трикутник знань: освіта – наука – інновації. Таким чином, сьогоднішній конкурс, номінації в якому охоплюють 18 категорій сучасної науки, має на меті залучити до навчання, а згодом – до подальшого розвитку вітчизняної науки та економіки якнайбільше здібних школярів… Співпраця з вітчизняними та іноземними компаніями, зокрема з "Intel Corporation", у сферах виконання університетом наукоємних замовлень, у розв'язанні складних нестандартних задач, а також співробітництво з цьогорічними спонсорами конкурсу та партнерами університету сприятиме головному у цій конкурсній справі – допомогти школярам здійснювати їхні мрії, а авторам найкращих проєктів достойно виступити у фінальній частині національного етапу міжнародного конкурсу науково-технічної творчості "Intel International Science and Engineering Fair" (ISEF) – найбільшого у світі міжнародного фестивалю юних дослідників і винахідників, що проходитиме у травні у Сполучених Штатах Америки. Бажаю успіхів найталановитішим у сфері розвитку високих технологій!"

У вітальних зверненнях до учасників конкурсу проректорка КПІ ім. Ігоря Сікорського Наталія Семінська та директор НН ФТІ Олексій Новіков нагадували, що участь у цьому конкурсі – це справа дуже престижна. Але для того, щоб продемонструвати власні проєкти на міжнародній науково-технічній виставці "Regeneron ISEF", слід добряче попрацювати. Адже на фінальну частину цього свята юнацької науково-технічної творчості з усієї планети з'їжджаються понад дві тисячі найталановитіших старшокласників. А тому кожний проєкт від українських школярів повинен мати наукового керівника – фахівця в тій галузі, у якій виконується дослідницька робота. І в підсумку робота має висвітлювати результати наукових досліджень або практичних розробок.

Школярі, які брали участь у конкурсі, дякували захисникам України: "Цей конкурс відбувається в умовах війни, і ми вдячні воїнам, серед яких є студенти та випускники КПІ, за можливість вчитися, працювати, діяти".

Ну а далі розпочався конкурсний марафон. Члени журі, а серед них були науковці, фахівці певних науково-технічних галузей, інженери-практики, оцінювали, наскільки важливим та актуальним є дослідження у конкретній галузі, наскільки ретельно учасник конкурсу виконав роботу, як добре здійснено планування та проведення досліджень та експериментів тощо.

Урочиста й довгоочікувана церемонія нагородження переможців конкурсу відбулася 3 березня.

У частині "Техно Україна 2023" перше місце у категорії "Системне програмне забезпечення (SOFT)" і рекомендацію для участі у Міжнародній науково-технічній виставці "Regeneron ISEF 2023", яка відбудеться в середині травня цього року в Далласі (США), отримав учень 10 класу Черкаської гімназії №31 Денис Громовий з проєктом "Сервіс-гід для самостійних екскурсій в панорамних місцях", а в категорії "Енергетика: стійкі матеріали та дизайн (EGSD)" – учень 11 класу Українського фізико-математичного ліцею КНУ імені Тараса Шевченка, вихованець відділення технічних наук Київської МАН Артем Деденок (резерв). Темою його проєкту є дослідження "Елемент живлення на основі фотосинтезу в річкових водоростях".

У частині конкурсу "Еко Україна 2023" диплом I ступеня і рекомендацію для участі у виставці "Regeneron ISEF" вибороли: у категорії "Науки про Землю та навколишнє середовище" учень 9 класу Житомирського ліцею №30 Ілля Сидорчук (тема проєкту "Отримання енергії від водоспадів") та учениця 10 класу Бориспільського ліцею "Перспектива" імені Володимира Мономаха, Київської області Анастасія Андрущенко (резерв) з проєктом "Дослідження стану атмосферного повітря за допомогою снігового покриву та методів ДЗЗ"; у категорії "Біомедичні та медичні науки (BMED)" – учасниці командного проєкту Валерія Голод – учениця 11 класу Українського медичного ліцею НМУ ім. О.О. Богомольця та Ірина Топорова – учениця 11 класу Спеціалізованої школи №194 "Перспектива" (м. Київ). Тема їхнього дослідження – "Альтернативні джерела гемопоетичних стовбурових клітин".

І ще один приємний факт. Спеціальний приз від випускника Навчально-наукового фізико-технічного інституту Дмитра Синенка отримав учень 10 класу Політехнічного ліцею НТУУ "КПІ" Платон Большаков з проєктом "Пошуково-рятувальна роботизована система".

Вітаємо переможців і учасників! Адже кожен, хто попри війну взяв участь у цьому турнірі, – також переможець!

Віктор Задворнов

Відкриття «Еко-Техно Україна 2023» у КПІ

Конкурс має на меті знайти обдарованих школярів у галузі науки та техніки й залучити їх до міжнародного освітнього простору.

Серед партнерів «Еко-Техно» — відомі компанії GlobalLogic, Epam, SoftServe і випускник КПІ Дмитро Синенко, який вже шість років є його меценатом.

Оцінювати школярів будуть члени НАНУ, викладачі й аспіранти КПІ. Фінал відбудеться в США.

«Еко-Техно Україна 2023»

Конкурс відбуватиметься за Правилами проведення Міжнародної науково-технічної виставки Regeneron ISEF-2023, які будуть оголошені додатково і розміщуватимуться на сайтах:

🔹https://isef.nenc.gov.ua
🔹https://nenc.gov.ua
🔹https://t.me/ekotehno_Ukraine.

Конкурс проходитиме у два етапи:

1️⃣ «Еко-Україна»
Організатор: Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді.

2️⃣ «Техно-Україна»
Організатор: КПІ ім. Ігоря Сікорського (Навчально-науковий фізико-технічний інститут)

У категоріях за напрямами:

🔹 Біомедична інженерія (ENBM)
🔹 Обчислювальна біологія та біоінформатика (CBIO)
🔹 Вбудовані системи (EBED)
🔹 Енергетика: стійкі матеріали й дизайн (EGSD)
🔹 Інженерна механіка (ENMC)
🔹 Матеріалознавство (MATS)
🔹 Математика (MATH)
🔹 Фізика та астрономія (PHYS)
🔹 Робототехніка та інтелектуальні машини (ROBO)
🔹 Системне програмне забезпечення (SOFT)

📝 Реєстрація — за посиланням.

https://forms.gle/Ef2vuVTmqWgRjmkG9

⏰ Коли:

🔹 І етап (з 20 вересня 2022 року до 20 січня 2023 року) — реєстрація та заочний конкурс тез наукових досліджень.
🔹 II етап (з 28 лютого до 3 березня 2023 року) — персональний постерний захист проєктів.

Дата події