Численні наукові школи Київської політехніки – творчі колективи, які працюють над розв'язанням довгострокових завдань за пріоритетними напрямами національної й світової науки та спрямовані на формування поколінь професійної, наукової й інженерної еліти, – відомі в Україні та за кордоном.

Зокрема, на кафедрі хімічного, полімерного та силікатного машинобудування ІХФ успішно реалізуються наукові проєкти з переробки полімерів і полімерних композиційних матеріалів, що є результатом багаторічної роботи в галузі математичного моделювання екструзійних процесів та обладнання, започаткованої д.т.н., професором Л.Б.Радченком (1942-2008), д.т.н., професором О.С.Сахаровим і продовженої професорами І.О.Мікульонком, В.І.Сівецьким, доц. О.Л.Сокольським та молодими науковцями.

"Складно знайти галузь економіки, – розповідає завідувач кафедри хімічного, полімерного та силікатного машинобудування (ХПСМ) доц. О.Л.Сокольський, – де б не використовувалися композитні матеріали: їх потребують авіація і космонавтика, машинобудування, будівництво, важка та легка промисловості тощо. Для виробництва й переробки термопластичних полімерів і композиційних матеріалів застосовують, як правило, одночерв'ячні екструдери. Полімерна сировина подається в машину, стискається, розплавляється, перемішується з різними домішками до однорідного стану робочим органом спеціальної форми – черв'яком, і лише потім їй можна надавати потрібної форми. Конструкція екструдера має забезпечувати, з одного боку, якість переробки й відповідність виробу заданим характеристикам, а з іншого – бути оптимальною за вартістю".

Серед молодих науковців, хто працює за цією тематикою, – асистент кафедри ХПСМ Віктор Витвицький. Він досліджує процеси й обладнання в галузі полімерного машинобудування, зокрема виробництво полімерних виробів у черв'ячних екструдерах, шляхом проведення й систематизації результатів як натурних експериментів, так і комп'ютерного моделювання процесу екструзії.

"Дослідження і розробки за участю В.Витвицького дозволять покращити стабільність роботи і продуктивність екструдера на початковій стадії його роботи, коли полімер перебуває ще у вигляді окремих твердих частинок, – інформує далі завідувач кафедри. – Зазвичай такий матеріал розглядався суцільною масою, що вносило неточності. Завдяки сучасним комп'ютерним методам і підходу, запропонованому молодим дослідником, всі частинки тепер розглядаються окремо у своїй оцифрованій формі, яка може бути досить різноманітною. Від цього залежить взаємодія, тертя між частинками й робочими органами машини. Врахування цих ефектів дозволяє точніше підібрати раціональні конструкції та режими перероблення на комп'ютері ще до виготовлення машини. А це в подальшому позитивно впливає на всі наступні стадії, якість виробу та продуктивність машини в цілому".

Зазначимо, Віктор Витвицький – не новачок у спільноті київських політехніків. Завдяки працьовитості й наполегливості він послідовно долав сходинки професійного й творчого становлення: вступив до КПІ у 2010-му, в 2014-му з відзнакою закінчив бакалаврат, у 2016-му – магістратуру (з відзнакою), потім – навчання в аспірантурі й успішний захист дисертації PhD у 2020 році. Варто додати, його успіхи в навчальній та науковій діяльності були відзначені стипендією Президента України (тричі: в 2014-2016 рр.!), стипендією депутата Д.Й.Андрієвського в 2014 р., академічною стипендією М.С.Грушевського в 2017 р., стипендією Кабінету Міністрів України для аспірантів у 2019 році. Також його було удостоєно Премії Київського міського голови в 2015 та 2018 рр.

Як згадує молодий вчений, наукою він почав цікавитися ще на другому курсі, тоді ж були опубліковані перші тези до конференції та отримано перший патент. На даний момент у його доробку 135 наукових праць у співавторстві, з них 38 патентів України на корисні моделі, 2 заявки на корисні моделі, 79 тез доповідей на всеукраїнських і міжнародних науково-технічних конференціях, 15 статей, одна монографія та 2 методичних посібники. Гарний приклад для наслідування!

Із вересня 2020 року В.Витвицький працює асистентом на кафедрі ХПСМ та залучає студентів до наукової роботи. Зокрема, при проведенні лабораторних робіт вони користуються методикою, розробленою ним, та установкою, що була сконструйована під час написання дисертації. Тож цілком закономірно, що до більшості досліджень, а в результаті – й до підготовки наукових публікацій долучаються його підопічні. Зокрема, й брат Владислав, який цього року успішно закінчив бакалаврат на кафедрі ХПСМ. Він в усьому намагається не відставати від старшого: виявив себе здібним і старанним студентом, за час навчання і роботи над дипломом став співавтором 31 публікації, зокрема 19 патентів України на корисні моделі та 12 тез доповідей на всеукраїнських і міжнародних науково-технічних конференціях. У 2022-2023 рр. двічі був удостоєний стипендії Президента.

"На нашій кафедрі стало доброю традицією висувати кращих студентів, аспірантів і молодих співробітників на іменні стипендії та премії різних рівнів, а головне – їх отримувати. Зацікавленість молоді в наукових дослідженнях за тематикою кафедри завжди підтримується і розвивається старшими викладачами і керівництвом, перетворюючись на наукові роботи, патенти та публікації", – говорить О.Л.Сокольський. Наче на підтвердження його слів надійшла інформація, що молодих дослідників кафедри ХПСМ Віктора Витвицького та Владислава Витвицького нагороджено Премією Київського міського голови за особливі досягнення молоді у розбудові столиці України – міста-героя Києва в 2023 році в номінації "Наукові досягнення". Погодьтеся, це закономірний результат і підґрунтя для майбутніх звершень.

Успішний експериментатор Віктор Витвицький добре розуміє, що лише спільною працею можна досягти наукових вершин. Тому не забуває дякувати за навчання, допомогу та підтримку своїм викладачам, а тепер уже колегам – колективу кафедри ХПСМ, зокрема д.т.н. О.Л.Сокольському і д.т.н. А.Я.Карвацькому. "Окрема подяка моєму керівникові – д.т.н. І.О.Мікульонку за постійну підтримку в усіх починаннях. А за те, що я в принципі потрапив у КПІ, з чого і почався мій шлях як науковця, – хочу подякувати своїй мамі, Лесі Володимирівні Витвицькій, – додає Віктор. – Виш для мого майбутнього навчання в далекому 2010 році був обраний саме за її порадою, за що я щиро вдячний, як і за виховання мене допитливим, цілеспрямованим та відповідальним, що є дуже важливим для успішного навчання, викладання, наукової діяльності".

Хай щастить вам, брати Витвицькі, на вашому життєвому шляху!

Надія Ліберт

Дата події