На Міжнародному фестивалі інженерних наук і технологій у Тунісі "I-FEST" усі семеро ліцеїстів і випускників Політехнічного ліцею НТУУ "КПІ", які входили до складу делегації МАН України, отримали вищі нагороди!

На щорічному фестивалі, що його організовує Туніська асоціація за майбутнє науки і технологій, 🥇 золотими медалями були відзначені вихованці ліцею 🔹 Павло Шехет – за проєкт "Новітній захист бронетехніки" і 🔹 Ігор Клименко (нині – студент ПБФ, лауреат Всесвітньої студентської премії Global Student Prize) як автор проєкту "Квадрокоптер-міношукач".

🥈 Срібло виборов  🔹 Андрій Маврін із своїм проєктом "Переробка шин кріовібруючим методом". Науковий керівник усіх цих хлопців – завідувач наукової лабораторії кріогенної техніки ФМФ, викладач Політехнічного ліцею Олег Козленко.

Ще одна срібна медаль фестивалю – у 🔹 Андрія Демченка за проєкт "Smart Pot, автоматизована система підтримки мікроклімату при вирощуванні рослин на базі stm 32". Наукова керівниця його проєкту – асистентка кафедри інформаційної безпеки НН ФТІ, викладачка інформатики і інформаційних технологій Політехнічного ліцею, керівниця секції "Кібербезпека" відділення безпеки та оборони Київської МАН Людмила Булигіна.

Срібло також виборола випускниця Політехнічного ліцею, студентка 2-го курсу ФІОТ 🔹 Софія Павлова за розробку "Віртуальна лабораторія екологічного моніторингу". Її наукова керівниця – ст. викладачка кафедри електронних пристроїв та систем ФЕЛ Ганна Сарибога.

🥉 Бронзові медалі отримали вихованці ліцею 🔹 Злата Бічева за розробку "Індукційна зарядка для міського транспорту" та 🔹 Володимир Пліта за проєкт "Робототехнічний комплекс для знищення мін та збирання осколків". Науковий керівник бронзових призерів – також Олег Козленко.

Вагомий внесок у підготовку проєктів наших ліцеїстів також зробила викладачка фізики Політехнічного ліцею Оксана Співак.

Фестиваль відбувся в липні цього року, проходив в онлайн-режимі, але з огляду на достатньо велику кількість учасників (із 40 країн!), результати конкурсу були оголошені зовсім недавно.

Звичайно, відзначення наших молодих винахідників на великому міжнародному фестивалі – це дуже престижно для них самих, для Київської політехніки, для нашої країни. Та не менш важливим для учасників такого конкурсу є обмін досвідом, отримання цінних практичних рекомендацій щодо вдосконалення їхніх винаходів. А ще – спілкування з потенційними інвесторами, бо проєкти переможців конкурсу вочевидь їх можуть зацікавити, а з огляду на актуальність розробок, мають гарну перспективу з точки зору практичного застосування.

Наостанок – кілька слів про розробки, удостоєні "золота".

Павло Шехет

Отже, проєктна ідея Павла Шехета "Новітній захист бронетехніки" полягає у  використанні вразливостей (слабких місць) у системах наведення високоточної зброї. В процесі дослідження після аналізу особливостей застосування систем наведення високоточної зброї та засобів протидії цим системам автор дійшов висновку, що найбільший ефект спотворення відбитого лазерного випромінювання досягається на моделях бронепокриття з включенням дрібних фрагментів металу та скла. Також він експериментально довів, що низькочастотне мерехтіння світла з джерела, встановленого між фрагментами бронепокриття, засліплює оператора в оптичному діапазоні.

Ігор Клименко

Мета проєкту Ігоря Клименка "Квадрокоптер-міношукач" – створення новітнього пристрою, який забезпечує розмінування територій у воєнний і повоєнний періоди. У презентації своєї розробки автор стверджує, що поєднання БПЛА та технологій детектування металевих об'єктів за допомогою аналізу змін електромагнітного потоку з інформаційно-телекомунікаційними технологіями та системою GPS надає основні три переваги над класичними методами розмінування: в надійності, швидкості та точності.

Редакція "КП" вдячна завідувачу наукової лабораторії кріогенної техніки ФМФ Олегові Козленку та методисту з науково-практичної роботи Політехнічного ліцею НТУУ "КПІ" Вікторії Ковальовій за надану інформацію про підготовку і участь київських політехніків у фестивалі "I-FEST".

📋 Докладніше — за посиланням

🎉 Вітаємо переможців і бажаємо їм нових звитяг!

Дата події