4 грудня на базі радіотехнічного факультету КПІ пройшов другий і завершальний етап SmaRTF — першого Всеукраїнського інженерного хакатону. У ньому взяла участь 31 команда з вишів Львова, Сум, Чернівців, Києва, а також з Оксфорду й Чеського технічного університету.

Тема хакатону — розумне місто: кожна команда пропонувала спосіб розв’язання тієї чи іншої проблеми великих міст з допомогою свого винаходу. На порядку денному були питання дорожнього трафіку, екології, протидії насильству тощо.

Партнерами-організаторами SmaRTF є ASAP DEMO та Dialog Semiconductor, що якнайліпше знають ринок розумних речей. Вони прагнули надихнути молодь і після хакатону розвивати свої проєкти. Долучитися до підтримки інженерного хакатону виявили бажання також компанії «Костал Україна», «Прогрестех», lifecell та P&G.

До фіналу дійшли п’ять найцікавіших, на думку членів журі, проєктів. На другому етапі хакатону команди-фіналісти показали готові прототипи своїх розробок і мали пояснити, яку проблему розв’язує їхній винахід, як він функціонує і чому саме його бракує на ринку розумних речей.

Команда R2D2 Українського католицького університету зі Львова представила тривожну кнопку, що дає змогу надіслати дзвінок на обрані номери й передати геолокацію і звук з мікрофона у разі, якщо на вас напали (ця ідея з’явилася в учасниць, коли вони гуляли неосвітленим парком поруч з університетом).

Andromeda з київського Державного університету телекомунікацій презентувала розумний смітник, який вміє пересуватись, реагувати на бажання викинути в нього сміття й дякувати за чистоту, переходячи в режим очікування після заповнення.

Проблемою забрудненості міських вулиць пройнялася й КПІшна команда Maxwell: розробники представили систему для моніторингу заповненості сміттєвих баків, яка має спростити роботу компаній, що вивозять сміття.

Команда Well baked cookies з УКУ розробила проєкт розумного паркування, що показує кількість вільних паркомісць на контрольованих і стихійних стоянках, попереджає про паркування машин у невідведених місцях і працює як камера відеоспостереження.

Перемогу в хакатоні й грошовий приз у розмірі 15 тисяч гривень здобула КПІшна команда Code & Klystron з проєктом світлофора-регулювальника для ділянок дороги, де йде ремонт. Розумним пристроєм можна керувати зі смартфона.

«Ми подивилися на проблеми, які є в нашій країні, й дійшли висновку, що з дорогами в нас біда — особливо в Києві. Наш світлофор розв’язує проблему заміни людини роботом. Людина, яка працює регулювальником, виконує важку й одноманітну рутинну роботу. До того ж людина може помилятися й розпорошувати увагу. Ми прагнули позбутися людського фактора: робот легше утримувати й у довгостроковій перспективі він коштує менше.

Наш світлофор регулює трафік. Коли одну смугу дороги ремонтують, з’являється проблема, що машини рухаються однією смугою обабіч. Світлофор перемикає світло залежно від того, наскільки заповнена дорога (для цього в нього вбудовано камеру з machine vision). Це все працює на оптимізацію трафіку», — розповідають про свій стартап члени команди-переможця Демид і Костянтин.

«Хакатон в певному сенсі є унікальним, бо ми орієнтуємося на інженерні розробки. Родзинкою нашого хакатону є те, що ми пропонуємо командам-фіналістам допомогу в реалізації проєктів, тобто допомагаємо створити макет системи чи їхнього девайса. Як на мене, так і має функціонувати вища освіта: ми тісно співпрацюємо з партнерами і даємо змогу активним молодим талановитим людям не просто згенерувати ідею, а й спробувати самим у стислі терміни її реалізувати», — пояснює декан РТФ Руслан Антипенко.

Члени журі пояснили, що на другому етапі учасників оцінювали з огляду на те, наскільки представлені прототипи відповідали заявленим на початку функціям і були наближені до фінального продукту, що його можна пропонувати компанії.

«Я сподіваюсь, кожна команда максимально широко й цікаво представить свій проєкт. Моє особисте завдання — популяризувати інженерію в Україні, розвивати вітчизняне інженерне ком’юніті — не тільки софт, а й фізичну інженерію, що вкрай важлива і потрібна, втім розвивається не так якісно, як софт», — зазначив один із суддів старший менеджер компанії Dialog Semiconductor Богдан Гавришкевич.

Окрім популяризації фізичної інженерії, журі вбачало в хакатоні й практичнішу мету: знайти нові кадри зі свіжими ідеями для своїх компаній.

«Ідея в тому, щоб наші спеціалісти залишалися в Україні. Ми хочемо показати молоді, що компанії зацікавлені в їхніх розробках і вони можуть нормально заробляти і в Україні. Ми як український розробник програмного забезпечення дуже зацікавлені в цьому, власне, тому й спонсорували цей захід. Однозначно, ми будемо й далі співпрацювати з КПІ», — коментує директор з розвитку компанії Uniot Сергій Іванов.

Дата події