Дев’ятий фестиваль інноваційних проєктів у Київській політехніці пройшов в онлайн-форматі: більша частина учасників із різних країн та регіонів України представляла розробки дистанційно у вигляді відео. Та попри зміну формату 34 проєкти вже знайшли зацікавлених інвесторів – українських і міжнародних.

У фіналі фестивалю оголосили три проєкти-переможці, що їх обрало авторитетне міжнародне журі (27 відомих інноваторів з різних країн світу). Це ковдра для немовлят, які потерпають від жовтяниці, віртуальний клас і система захисту від москітів. Останній проєкт зацікавив і багатьох інвесторів.

«Наша компанія розв’язує проблему укусів комарів і хвороб, що вони передають, як-от малярія чи жовта лихоманка, а також – проблему використання хімії проти комарів, що призводить до змін клімату. Екологічна система, яку ми створили, імітує людину, приваблює комарів та захоплює їх у пастку, очищуючи територію довкола людини», – розповідає про свій стартап засновниця компанії Mosquito Сontrol Анастасія Романова.

Mosquito Сontrol і КПІ підписали меморандум про співпрацю: планують спільно створювати та інтегрувати у пристрій сенсори, які аналізуватимуть інформацію про спійманих комарів. Це дасть змогу створити бази даних, які стануть у пригоді медикам і науковцям в усіх куточках світу.

Ще один меморандум про співпрацю уклали з енергетичною компанією Innovation DTEK. Компанія також знайшла на фестивалі стартапи, з якими має намір співпрацювати.

«Нас зацікавили 5 проєктів. Вони пов'язані з матеріалами та поновлюваними джерелами енергіями», – коментує директор з інновацій компанії Innovation DTЕK Емануеле Вольпе.

Постійного партнера Sikorsky Challenge – китайську компанію Golden Egg Technology – зацікавило 7 проєктів фестивалю.

«Проєкти, які ми відібрали, стосуються переважно матеріалознавства, екологічних питань і створення приладів. Щодо наступних кроків – ми отримаємо докладну інформацію про кожен проєкт і відправимо нашим китайським колегам. Вони проаналізують ринок, дадуть фідбек, і, якщо все вийде, ми окреслимо формат співпраці. Це можуть бути, наприклад, спільно створені підприємства або з нашого боку консалтинг і просування на китайський ринок», – пояснює представник компанії Golden Egg Technology Богдан Андрющенко.

Окрім конкурсу стартапів, за 10 днів фестивалю у КПІ відбулися три панельні дискусії з тем державної політики щодо розвитку інноваційної економіки України, розвитку інноватики у сфері медичної інженерії, розвитку української мережі стартап-шкіл. У ході дискусій підписали два важливі меморандуми: про співпрацю з Інститутом серця у сфері медичної інженерії та із Закарпатським регіоном, який став 14-м представництвом платформи Sikorsky Challenge.

«Sikorsky Challenge – це мережа, яка може бути прикладом для всіх університетів і наукових установ. Тут дуже правильно працює поєднання науки, освіти, студентства та інвесторів. Дуже хотілося б, щоб більше потужних українських компаній долучалися й знаходили тут ідеї, що змінять Україну і світ. Світ змінюється і змінює його перш за все людина наукова. Вклад науковця в економіку має стати впливовим», – підсумовує партнер КПІ парламентар Сергій Тарута.

Дата події