Виступати перед студентами для директора Об'єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО (CCDCOE) Марта Ноорма, який відвідав КПІ 8 лютого, – справа звична. Адже він професор і колишній проректор з академічних питань Тартуського університету, працював у Гельсінському технологічному університеті (де, до речі, здобув ступінь доктора наук у галузі технологій). А ще, до того, як очолити Об'єднаний центр, долучався до проєктів НАТО та ЄС, був членом консультаційної групи НАТО з нових та революційних технологій, Консультативної ради з питань космосу Європейської служби зовнішньої діяльності та Консультативного експертного комітету Інституту інженерів з електротехніки та електроніки з автономних систем озброєнь й інших органів солідних міжнародних структур.

Тим-то лекція "Стартапи у сфері безпеки і оборони та їхній вплив на індустрію", яку під час зустрічі з київськими політехніками Март Ноорма прочитав студентам НН ФТІ та ІСЗЗІ, вийшла і цікавою за змістом, і професійно вибудуваною за формою. І хоча час на неї був доволі обмеженим, він встиг не лише розповісти про визначені в її назві проблеми, але й охопити дещо ширше коло питань. Власне, професор Ноорма і розпочав з розповіді про роль кібербезпеки у сучасних війнах та про стратегію розбудови кібероборони в діяльності НАТО. Та і як інакше, якщо багато зі слухачів саме під час цієї зустрічі дізналися про існування CCDCOE й мету його діяльності та функції. До речі, за словами гостя, до складу цієї організації, що забезпечує накопичення, вивчення та навчання в галузі спільного кіберзахисту НАТО, входить найбільше порівняно з іншими органами Північноатлантичного Альянсу число учасників – 39. Причому це не лише держави-члени НАТО, але й держави-партнери. Останньою за часом до Об'єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО в травні 2023 року офіційно включено й Україну.

Отже CCDCOE – це один із центрів передового досвіду НАТО, який забезпечує колективну боротьбу з кібератаками й кіберзахист інформаційних систем, а також навчання та підготовку фахівців з кібероборони. З часу заснування 2008 року він базується у Таллінні й відповідає за визначення та координацію освітніх і навчальних рішень у сфері кіберзахисту для всіх органів НАТО. Як розповів доктор Ноорма, діяльність Центру поширюється на основні сфери технологій, стратегії, операцій та права в галузі кібероборони, в яких його співробітники проводять дослідження, тренінги і навчання стратегічного й операційного рівнів, технічні воркшопи, хакатони й семінари з правового забезпечення кібербезпеки тощо.

Звісно, він навів і приклади реалізованих інноваційних стартапів у сфері безпеки та оборони. Зокрема, розповів про розроблений в Тартуському університеті естонський наносупутник ESTCube, що став першим космічним апаратом, який використовував електричне вітрило. Корисним його навантаженням була потужна фотокамера для отримання з орбіти фотографій земної поверхні. Також надзвичайно цікавою для присутніх стала презентація ще одного стартап-проєкту – наземного роботизованого транспортеру, який військові використовують для виконання цілої низки задач, та інші.

Під час лекції та спілкування зі слухачами Март Ноорма висловив підтримку боротьбі України проти російської навали і наголосив на необхідності поєднати науковий потенціал з провідними технологіями, якими володіє і розвиває Альянс, для спільної перемоги. Адже, наголосив він, ми сильні, коли ми разом.

"Шкодую, що час на лекцію був обмеженим, а також що обмеженою є і кількість місць у залі (зустріч проводилася в залі Адмінради університету – прим. ред.), оскільки ті речі, про які розповідав керівник Центру передових технологій з кібероборони НАТО професор Ноорма, були б корисними не лише студентам і фахівця з кібербезпеки, але й представникам інших галузей. Адже наводилися цікаві приклади застосування робототехніки, мехатроніки, космічних технологій тощо. Тобто студенти левової частини спеціальностей КПІ могли б винести з почутого щось для себе цікаве і корисне, – поділився своїми враженнями від лекції директор ННФТІ професор Олексій Новіков. – Маю сказати, що практично всі колективи КПІ, розуміючи ситуацію, в якій ми перебуваємо, прагнуть зробити власний внесок, зокрема й технологічний, у справу наближення Перемоги. Тобто наші співробітники також активно працюють у напрямі безпеки та оборони, тому те, що ми почули сьогодні, збіглося з тим, що нас особливо цікавить".

Олексій Новіков також зауважив, що зустрічі та постійні контакти із західними партнерами є дуже корисними для КПІ та інших вітчизняних університетів з точки зору забезпечення підготовки майбутніх фахівців у галузі кібербезпеки на сучасному рівні. В цьому контексті він нагадав про проєкт USAID "Кіберзахист об'єктів критичної інфраструктури України", у межах якого студентам 125-ої спеціальності "Кібербезпека та захист інформації", що здобувають цей фах у стінах українських вишів, упродовж останніх двох років було передано для навчання сотні електронних ключів з правом використовувати найсучасніші навчальні комплекси, полігони тощо, де вони в майже реальних бойових умовах можуть удосконалювати свої навички.

До слова, значно пожвавилася останнім часом і співпраця українських науковців та освітян і, зокрема, київських політехніків, із закордонними колегами і в межах програм НАТО. Про це красномовно свідчать цифри участі КПІ ім. Ігоря Сікорського у роботі за проєктами Програми НАТО "Наука заради миру і безпеки": упродовж 2015 – 2023 років науковці університету брали участь у реалізації одинадцяти таких проєктів. Причому дуже актуальних. Скажімо, в 2017 році КПІ виграв грант саме за проєктом з кібербезпеки SPS G5286 "Cyber Rapid Analysis for Defense Awareness of Real-time Situation – (CyRADARS)" ("Швидкий кібераналіз для поліпшення обізнаності про оборонну ситуацію в реальному часі"). А вже цього року за участю представників Київської політехніки розпочато реалізацію проєкту SPS G5286 "Increasing the Capacity of Local Communities to Counteract Crisis Situations – (Q-Built)" ("Підвищення спроможності місцевих громад протидіяти кризовим ситуаціям").

Як уже було вказано вище, Об'єднаний центр передових технологій з кібероборони НАТО розташовано в Естонії. Країна ця є визнаним світовим лідером впровадження передових цифрових технологій в усі галузі суспільного життя та державного управління. Отож, дякуючи Марту Ноорма за цікаву лекцію, ректор КПІ Михайло Згуровський зауважив, що університет надзвичайно зацікавлений у налагоджені тісніших контактів з естонськими дослідницькими центрами та університетами й започаткуванні спільних діджітал-проєктів, тому сподівається на його сприяння в цьому, а також передав кілька конкретних пропозицій щодо можливих напрямів такої співпраці.

kpi images -

Насамкінець варто зауважити, що візит директора CCDCOE до КПІ відбувся в межах його участі в дводенному Київському міжнародному форумі з кібербезпеки-2024 "Стійкість під час кібервійни", організованого Національним центром кібербезпеки при РНБО та Фондом цивільних досліджень і розвитку США (CRDF Global) за сприяння Держдепартаменту США. А сам доктор Ноорма у своєму виступі на форумі, серед іншого, повідомив і про те, що НАТО вже щодня співпрацює з Україною: налагоджено постійний обмін інформацією, відбувається реальна співпраця в кібермісіях. Бо разом ми дійсно стаємо сильнішими.

Дмитро Стефанович

До київських політехніків завітав з лекцією директор Обʼєднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО Март Ноорма. Він висловив підтримку України та наголосив на важливості поєднання наукового потенціалу КПІ з провідними технологіями Альянсу задля спільної перемоги.

КПІшники планують нові проєкти у сфері оборони та безпеки разом з НАТО.

Дата події