Представники КПІ ім. Ігоря Сікорського вкотре увійшли до когорти найкращих молодих науковців країни. Вони гідно представили університет у конкурсі Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України "Молодий вчений року 2023". Троє з них перемогли в різних номінаціях.

🖹

18 травня, в День науки, в Київському будинку вчених НАН України відбулося урочисте нагородження лауреатів щорічного Всеукраїнського конкурсу "Молодий вчений року 2023". Усього конкурс налічує 100 номінацій, кожна з яких охоплює свою сферу наукової діяльності. Метою змагання є відзначення та підтримка значних досягнень молодих вчених, популяризація науки, підвищення інтересу до наукових досліджень. Переможців визначали за сумою балів від журі й результатів відкритого голосування, що забезпечило прозорість і неупередженість вибору та свідчило про визнання представлених робіт як експертами, так і широким колом фахівців.

Започаткований у 2021 році, цей конкурс став традиційним і надає можливість магістрантам, аспірантам, докторантам і молодим дослідникам показати свої здібності й напрацювання та отримати заслужене визнання. Учасники представляють свої дослідження та роботи у таких галузях, як природно-математичні науки, науково-технічна діяльність та інженерія, аграрна наука та продовольство, охорона здоров'я тощо. А також – воєнні науки та цивільна безпека, управління та адміністрування, сфера обслуговування та соціально-гуманітарний напрям.

 

Отже, переможці конкурсу "Молодий вчений року 2023".

Яна Шуміло – к.е.н., асистентка кафедри економічної кібернетики факультету менеджменту та маркетингу – перемогла у номінації "Інста науковець". "Це досягнення підтверджує високий рівень її наукових і професійних досягнень, а також важливість її внеску в розвиток сучасної економічної науки", – вважають на кафедрі.

До речі, здобутки науковиці було представлено у двох категоріях: "Маркетинг" та "Інста науковець", адже основна сфера наукових інтересів Я. Шуміло – маркетингова діяльність підприємств. Її дисертаційне дослідження та понад 40 наукових праць стосуються вивчення різних аспектів цієї теми. Особливу увагу дослідниця приділяє застосуванню штучного інтелекту в маркетинговій діяльності, зокрема про це йшлося в науково-дослідній роботі за грантом НАН України "Інструменти штучного інтелекту в управлінні поведінкою економічних агентів у цифровому просторі", виконаній під керівництвом д.е.н. Світлани Турлакової.

Загалом, окрім наукової діяльності, Яна Миколаївна має понад 5 років практичного досвіду у сфері маркетингу. Вона активно виступає на різних заходах як спікер та займається просвітницькою діяльністю у своєму блозі www.instagram.com/ya.varlamova/, який налічує понад 6 тисяч підписників. У такий спосіб вона не лише поширює знання з маркетингу, але й популяризує науковий підхід до цієї галузі серед широкої аудиторії. Успіхи науковиці  було відзначено стипендією НАН України у 2021-2023 роках, також вона входила до тридцятки найкращих молодих вчених України в інтернатурі "Polish-Ukrainian summer camp for young scientists" у 2022 році, де мала можливість обмінюватися досвідом із зарубіжними колегами. "Її праця є яскравим прикладом того, як молоді науковці можуть поєднувати теорію та практику, сприяючи розвитку науки і бізнесу одночасно", – визнають колеги дослідниці.

Ігор Свобода  – аспірант кафедри інформаційної безпеки НН ФТІ – переміг у номінації "Науковий проєкт". Нагороду присуджено за участь у міжнародному проєкті від COST Association "Enabling multilingual eye-tracking data collection for human and machine language processing research (MultiplEYE)" ("Забезпечення багатомовного збору даних відстеження руху очей для дослідження обробки мови людиною та машиною"). До речі, він не лише сам серед лідерів, а й залучає до творчості своїх підопічних. Під його науковим керівництвом студенти Олег Гуменюк і Анастасія Комар з дослідженням "Генерація та аналіз мереж подій з новинних каналів Telegram за допомогою штучного інтелекту" зайняли 2-ге місце у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі штучного інтелекту, який нещодавно завершився в КПІ. "Бути вашим науковим керівником було честю і великим задоволенням, очікую подальших перемог", – звернувся наставник до своїх вихованців.

Інна Білоус – к.т.н., доцентка кафедри теплової та альтернативної енергетики НН ІАТЕ – отримала спецвідзнаку "Інновація енергетичного сектору". Її як успішного фахівця з енергоефективності та енергетичного менеджменту добре знають у Київській політехніці: вона перемагала в університетському конкурсі "Молодий викладач-дослідник" у 2018-2023 рр., була лауреатом Премії Президента України для молодих вчених у 2020 р., лауреатом Премії Верховної Ради України для молодих вчених у 2022 р., стипендіаткою КМ України в 2018-2020 рр., 2020-2022 рр. та 2022-2024 рр.

Опріч цього, Інна Білоус також відома в національній та міжнародній енергетичній спільноті. За її участі виконуються міжнародні проєкти "Erasmus+" KA2, що стосуються потенціалу університетів для прискорення забезпечення стійкості й життєздатності  українських міст, а також міжнародного онлайн-навчання для сприяння стійкості, розширенню прав та можливостей енергетичних мереж і цифровізації вищої освіти. Нині у складі колективу дослідниця працює за програмою "Наука заради миру та безпеки" (проєкт NATO SPS "Розробка будівель, що швидко монтуються, та їх енергетичних систем – Q-Built"). Вона займається розробкою наметів, що швидко монтуються. Напрацювання можуть бути використані для військових містечок та наметових містечок для внутрішньо переміщених осіб. Функціонування таких мобільних поселень передбачає автономне енергоживлення, адже кожна тимчасова будівля обладнується мобільною платформою, яка вироблятиме енергію для забезпечення роботи інженерних систем та підтримання комфортних умов у будівлі.

Не менш важливими є наукові проєкти за держзамовленням, в реалізації яких взяла участь науковиця. Вони стосувалися інженерних аспектів функціонування системи енергоменеджменту об'єктів житлово-громадського сектору (2018-2020 рр.), наукових засад аналізу методів підвищення енергетичної ефективності будівель до майже нульового споживання енергії (2020-2022 рр.), розроблення техніко-технологічних схем та систем керування теплозабезпечення населених пунктів на основі термодинамічних підходів (2019-2021 рр.), обґрунтування нестаціонарних режимів та характеристик комбінованого тепло- та холодозабезпечення енергоефективних будівель на основі теплонасосних систем" (2022-2023 рр.). Понад те, Інна Юріївна у складі колективу нині працює над технічною розробкою інтелектуальної низькотемпературної системи теплозабезпечення будівель на базі конденсаційної модульної котельні (Розпорядження Кабінету Міністрів України № 872 р. "Про затвердження переліку науково-технічних (експериментальних) розробок в рамках виконання державного замовлення на найважливіші науково-технічні (експериментальні) розробки та науково-технічну продукцію у 2023 році"). Взагалі, її кредо в роботі – від енергоефективності до енергонезалежності.

"У складні часи для України, в умовах постійних терористичних атак на енергетичні об'єкти країни, особливо приємно бути лауреатом саме в цій номінації", – зазначила лауреатка під час нагородження.

Дійсно приємно і почесно, що в університетській спільноті зростають і вдосконалюють свої напрацювання фахівці різних наукових напрямів, що мають визнання в Україні та світі.

Надія Ліберт

Дата події