Як пройшов весняний двомісячник з благоустрою? Що зроблено і які ще роботи з благоустрою передбачається виконати до 125-річчя заснування КПІ? З такими запитаннями кореспондент "КП" звернувся до проректора з адміністративної роботи КПІ ім. Ігоря Сікорського Вадима Кондратюка.

– Двомісячник з благоустрою традиційно проводиться в КПІ двічі на рік – навесні та восени. Головною метою проведення саме щорічних весняних заходів є приведення території після осінньо-зимового періоду до належного санітарного стану та забезпечення його підтримання. Цього сезону особливий акцент ми зробили на підготовці до нормального функціонування матеріально-технічної бази підрозділів, оскільки більшість інститутів і факультетів університету вивели студентів на змішану форму навчання. Поновлення занять в очному режимі потребувало повної перевірки приміщень, лабораторій, обладнання, сантехнічних дільниць. Зрозуміло, що необхідність такої перевірки зумовлена тим, що після тривалої відсутності працівників чи студентів у приміщеннях, та ще й в умовах знижених температур, більшою чи меншою мірою відбуваються внутрішньобудинкові руйнації тих чи інших елементів. Тому спеціально створена комісія виконала комплекс обстежень і за їхніми результатами були виконані відповідні ремонтно-будівельні роботи.

Традиційний напрям – це прибирання і догляд за зеленими насадженнями на всій території університету, в тому числі навколо навчальних корпусів, будівель і споруд, у громадських місцях – парках, скверах та вулицях. Під час нинішнього двомісячника було виконано прибирання від накопиченого сміття, а також проведено дуже важливу і своєчасну роботу – списано велику кількість інвентарного обладнання. І на сьогодні ми практично завершили вивезення великогабаритного сміття, що утворилося внаслідок списання. Провели також очищення підвальних приміщень, які використовувались як найпростіші укриття і були захаращені.

Силами департаменту господарської роботи продовжувалося облаштування новоствореного парку, який закладено за навчальним корпусом №28. Зокрема, вже закінчено роботи з прокладання тротуарних доріжок, встановлено всі електричні опори, вивішено ліхтарі нічного підсвічування паркової зони, встановлено урни для утилізації сміття. Також у парку висаджено понад 200 саджанців різних порід дерев. До висадження долучилися випускники КПІ, працівники компанії "Boeing Україна", які посадили 10 семирічних сакур. Також профком співробітників КПІ забезпечив висадку 100 різних порід дерев, серед яких були клен, черемха, береза. Курсанти ІСЗЗІ посадили 17 блакитних ялинок. Звичайно, всі ці дерева висаджено згідно з картами, розробленими нашими архітекторами і ландшафтними дизайнерами. У роботах з облаштування парку ми переходимо до завершальної їхньої стадії: найближчим часом облаштуємо центральну алею із сакур та висіємо газонну траву. Задля забезпечення ефективного догляду за зеленими насадженнями в парку додатково виведено 16 точок для забору води – це створюватиме можливості якісного поливу і отримання гарного вигляду газону.

kpi images - До висадження долучилися випускники КПІ

– Наприкінці серпня відзначатимемо 125-річчя КПІ. Що вже зроблено з наміченого плану благоустрою і які роботи ще буде виконано до ювілею?

– Продовжуємо працювати згідно з планом, яким передбачено виконання великого обсягу загальнобудівельних і ремонтних робіт на території університету. Зокрема, буде закінчено створення паркової зони, очищення фасаду корпусів №1, №4 та ЦКМ. Успішно завершено роботи, пов'язані із ремонтом Великої фізичної і Великої хімічної аудиторій – це заміна освітлення, ремонт лав, малярні роботи та ремонти дахів над цими аудиторіями. У стадії виконання – роботи з ремонту асфальтового покриття і нанесення дорожніх розміток. Буде зроблено відмостку навколо корпусу №1 – це буде бруківка, така само на вигляд, як і та, що укладена перед цією будівлею.

Окрім того, буде створено дві зони відпочинку з сидіннями та новими артоб'єктами: за корпусом №1 по доріжці, яка веде від парку до ЦКМ, і за корпусом №6. Там політехнікам можна буде проводити вільний час і відпочивати.

Також планується виконати роботи з реставрації і запуску бюветного комплексу в КПІ – люди матимуть можливість брати там питну воду у разі потреби чи можливого відключення центрального водопостачання.

Буде здійснена реставрація вхідних дверей в корпусах №1 і №4 з додержанням того стилю КПІ, який був і залишається з часу його заснування.

Намічено виконання фасадних робіт на корпусі № 35, до того ж перед будівлею буде проведено капітальний ремонт огорожі.

Ну і найближчим часом біля станції метро "Політехнічний інститут" буде висаджено алею лип.

Я назвав тільки найбільші за обсягом роботи з благоустрою до ювілею КПІ. А ще є чимало інших позицій, які ми, звичайно, постараємося виконати.

– Останнім часом спостерігається зростання цікавості студентів до занять спортом. Чи так це насправді? І чи готовий наш Центр фізичного виховання та спорту задовольнити підвищений студентський інтерес до спорту?

– Дійсно, у зв'язку з переведенням студентів на змішану форму навчання, значним збільшенням кількості присутніх на заняттях і чисельності мешканців гуртожитків, зросло й число тих, хто хоче займатися спортом. Передусім – плаванням, важкою атлетикою, тенісом, аеробікою, футболом та іншими видами. Зростання інтересу студентів до занять спортом можна лише вітати. Спорт цілком реально може відволікати їх від депресії, читання негативних новин, певною мірою допомогти абстрагуватися від війни, зосередитися на навчанні й оволодінні якісними знаннями. Нині вже поновлено заняття спортом у секціях та університетських командах у залах та на спортмайданчиках просто неба. Майже повністю завантажено тенісні корти, заняття проводяться згідно з графіками. У ЦФВС "Політехнік", який до переведення на змішану форму навчання функціонував лише на 30%, закінчуємо проведення капітальних ремонтних робіт інженерних мереж, і цей комплекс зможе приймати всіх охочих займатися різними видами спорту.

 Спілкувався Володимир Школьний

Дата події