…Молода дівчина присіла на лавочку. Стосик підручників біля неї говорить про те, що вона студентка. Вона чекає на щось або на когось, вона випромінює радість повноти життя і світиться передчуттям щастя. Це – скульптура "Юність" у мініатюрному скверику за рогом першого корпусу університету, на початку алеї, що веде до Центру культури і мистецтв. Створили її митці Володимир і Олександр Микитенки.

"Чому скульптуру встановлено саме тут? Тому, що це той шлях, який щоденно долають тисячі студентів, викладачів і співробітників нашого університету. І цей символ краси і молодості зустрічатиме кожного з них і кожному даруватиме радість", – пояснив учасникам церемонії відкриття ректор КПІ академік НАН України та автор ідеї композиції Михайло Згуровський.

Профінансував виготовлення артоб'єкта випускник КПІ 1975 року, підприємець, політик і громадський діяч, народний депутат України ІІІ скликання, засновник Науково-виробничої компанії "Екофарм" Анатолій Новик. До речі, він, як розповів Михайло Згуровський, допомагає університету вже багато років. Скажімо, ще на початку української незалежності Анатолій Новик подарував КПІ унікальний комп'ютерний клас для інтегрованого автоматизованого проєктування виробів машинобудування, де було виховано покоління інженерів, науковців і викладачів.

"Є одне, що нас усіх, хто тут зібрався, об'єднує. Це не вік, не посади, не спосіб життя. Це – наша альма-матер, яка нас виховала, випустила в світи, дала нам знання і кваліфікацію, – розповів Анатолій Новик про те, що спонукало його стати меценатом цього проєкту. – І ця композиція є символом нашої студентської молодості, наших мрій і планів, початку нашого життя".

Цікаво, що запитання про те, чому у виші, який здавна вважається переважно "чоловічим" (хоча, зауважимо, насправді це не зовсім так), символом юності обрано все ж таки дівчину, дещо заскочило зненацька одного з авторів композиції скульптора Володимира Микитенка. "Як на мене, юність, молодість – це, все ж таки, саме жіночий образ, – розповів він. – І коли ми почали розробляти ескізи, то в нас не виникало думки, що цю юнацьку замріяність має уособлювати чоловік… Ми прагнули зробити так, і це обговорювалося з працівниками університету ще на стадії ескізів, щоби люди, які проходять повз цю скульптуру, хотіли на хвилинку присісти поруч з нею". Це, додамо, авторам вдалося повною мірою. І, скидається на те, що небавом ця лавочка стане одним із найпопулярніших місць КПІ серед любителів селфі та цікавих пам'ятних світлин.

Дмитро Стефанович

Композиція «Юність» присвячена сучасному українському студентству й молодості.

Скульптори працювали над створенням пів року. Встановили її між головним і сьомим університетськими корпусами.

Дата події