Запрошуємо ближче познайомитися з нашим ФСП

Філософському осягненню проблем нинішньої війни й питанням підтримки українців усередині держави та за її кордонами було присвячено чергове засідання круглого столу "Національні та міжнародні інструменти відсічі збройній агресії проти України", що відбулося на базі ФСП 6 травня. Участь у ньому взяли викладачі і студенти кафедри філософії, а також  іноземні партнери кафедри.

Підтримана кафедрою ініціатива ФСП заслуговує на повагу, оскільки  учасники круглого столу нині мешкають у різних куточках планети й різних часових поясах, а та частина спікерів, яка перебуває в Україні, через повітряні тривоги час від часу змушена ховатися  в укриттях. Але попри це, плідне спілкування тривало понад три  години. Причому майже без технічних збоїв, за що було висловлено окрему вдячність доценту Сергію Гераськову, який супроводжував технічне забезпечення зустрічі. Відкриваючи засідання, завідувач кафедри Роман Богачов підкреслив гостру актуальність розмови і побажав усім учасникам миру та співтворчості. Професорка кафедри Марина Препотенська з урахуванням свого наукового та журналістського досвіду ефективно змодерувала спілкування. Варто відзначити, що серед більш як пів сотні присутніх у зум, були також студенти та аспіранти КПІ ім. Ігоря Сікорського.

З презентації Йоргаса Папаса

Оскільки кафедра філософії, окрім безпосередньо філософських дисциплін, має й  випускову спеціальність "Міжнародні соціальні проєкти та волонтерська діяльність", значну увагу учасники приділили програмам підтримки українців, що реалізуються нині в Україні та за її межами. Вони є дуже важливими, якщо згадати, що статус тимчасово переміщених осіб отримали понад 5 млн наших співгромадян. Отож промовці розгорнули широку інформаційну панораму європейських програм та акцій солідарності з Україною. А ще, провели цікаві історичні та філософські паралелі щодо нинішніх подій. Давній партнер кафедри, генерал грецької армії та, водночас, доктор філософії Йоргас Папас (Афіни) поділився роздумами про проблеми архітектурної безпеки у період війни, супроводивши їх яскравою презентацією. Якісний переклад його виступу забезпечила аспірантка кафедри Оксана Терещенко. До речі, вона розповіла і про грецькі програми допомоги Україні. Доктор філософії, ексдиректорка Департаменту культури КМДА Яна Барінова (Київ-Відень) окреслила перспективи культурного відродження країни, розповіла про захист культурної спадщини України під час воєнних дій та про соціокультурні антивоєнні акції в Європі. Науковець і громадянська активістка Ліна Барінова (Відень) показала фото і відео гуманітарних акцій та перформансів в Австрії й, зокрема, – свого виступу на 40-тисячному стадіоні Відня із закликом до австрійців підтримати нашу державу. Молодий, але вже відомий у Європі науковець і політолог Ніколя Імбер (Париж) надав докладну ілюстровану інформацію та аналітику щодо гуманітарних програм Франції для українців. Наша давня подруга і колега з Болгарії, професорка Великотирновського університету, членкиня Болгарської академії наук і мистецтв, письменниця і поетеса Ваня Ангелова (Велико Тирново) поділилася інформацією про дії болгарського уряду щодо гуманітарної допомоги Україні й прочитала свої вірші про нинішні події.

З презентації Сергія Гераськова

Велику зацікавленість учасників викликала доповідь Сергія Гераськова. Її було присвячено тому,  як трагічні події в Україні сприймають японці і як в їхній уяві кардинально змінюється імідж нашої країни, народжується глибока повага до українського народу та його історії. Глибокий аналіз дискурсивних практик в умовах  воєнного стану представила доцентка кафедри Тетяна Щириця. Активну участь в обговоренні тем узяла й старша викладачка Наталія Денисенко. А група студентів ФСП підготувала і прокоментувала презентації щодо волонтерських програм допомоги фронту і мешканцям України, висвітлила аспекти інформаційної війни як частини агресії росії проти України.

Насамкінець зазначимо, що цей і подібні заходи, як і загалом відновлення освіти в українських школах і вишах, – це ще один духовний подвиг українців. Адже відсіч збройній агресії може бути не лише збройною: відродження усіх форм цивілізованого життя – це теж дієвий спротив намаганням ворога знищити Україну та її ідентичність.  Отож і це обговорення вкотре засвідчило: Україна назавжди отримала суб'єктність на світовій арені та обов'язково вийде переможцем з цієї битви з рашизмом! Слава героям!

За інф. кафедри філософії ФСП  

Дата події