Традиційна XXIX Міжнародна студентська математична олімпіада IMC 2022 пройшла в період з 1 по 7 серпня. КПІ ім. Ігоря Сікорського на цій олімпіаді представляла команда з дев'яти студентів. Керівниками команди та членами міжнародного журі були старші викладачі кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей Володимир Павленков та Антон Сиротенко.

Цьогорічна олімпіада стала найчисельнішою за всю історію її проведення: участь у ній взяли 664 студенти з провідних університетів усього світу. Слід відзначити, що серед учасників були студенти не лише європейських університетів, але й з Азії, Африки, США та Латинської Америки. Приймало олімпіаду місто Благоєвград (Болгарія).

Традиційним форматом проведення цієї олімпіади є офлайн-написання робіт у місті її проведення. Але всесвітня пандемія наклала свій відбиток на цей формат, і останні три роки олімпіада проходила в режимі онлайн. У цьому ж році і вперше в історії її проведення олімпіада пройшла в обох форматах: офлайн та онлайн. Студенти та керівники могли самостійно обрати зручний для себе вид участі. Організатори олімпіади глибоко стурбовані війною в Україні, а тому, за домовленістю з керівниками команд, дозволили кожному охочому студенту з України безкоштовно взяти участь в олімпіаді в дистанційному режимі, за що їм велика вдячність.

Студенти нашого університету показали високі результати. Друге місце виборов Юрій Ярош (ІПСА, КА-01), третє місце посіли Костянтин Словак (ФПМ, КМ-13) та Денис Логвинов (ІПСА, КА-01), почесні дипломи за вдалий виступ отримали Артем Дворний (ФМФ, ОМ-82), Олексій Галганов (ІПСА, КА-81), Валерій Михайлов (ІПСА, ДА-11), Іван Скоропляс (ІПСА, КА-96), Антон Пешков (ФПМ, КМ-11), сертифікат учасниці було вручено Вікторії Тарасенко (ФЕЛ, ДС-11).

Успіх команди київських політехніків не є випадковим, оскільки протягом багатьох років колектив кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей успішно займається підготовкою талановитої студентської молоді до математичних змагань різних рівнів та організацією математичних олімпіад як для абітурієнтів, так і для студентів. На кафедрі діють три гуртки наукового спрямування: "Нестандартні та олімпіадні задачі алгебри та аналізу", "Нестандартні та олімпіадні задачі аналізу та теорії ймовірностей" та "Додаткові розділи математичного аналізу". Заняття проводяться окремо для студентів першого та старших курсів для кращого охоплення різноманітних тематик залежно від пройденого матеріалу. Учасники гуртка лише за останні роки понад 40 разів ставали переможцями та призерами найпрестижніших міжнародних та всеукраїнських олімпіад з математики.

До роботи гуртків можуть долучитися всі охочі. Докладнішу інформацію про їх роботу можна знайти на сайті кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей та на офіційній сторінці гуртків у соціальних мережах.

Володимир Павленков, ст. викладач кафедри МАтаТЙ

Про враження від цьогорічної олімпіади кореспондентові "КП" розповів срібний призер IMC 2022 Юрій Ярош.

За рівнем складності завдання були такими ж, як і торік. Хіба що одне було легшим порівняно з іншими, що позначилось на розподілі балів і збільшило поріг для отримання сертифікатів.

Хочу сказати, що я вдячний організаторам та викладачам гуртка КПІ "Нестандартні та олімпіадні задачі аналізу та теорії ймовірностей", а також організаторам гуртка КНУ з підготовки до IMC, у заняттях якого брав участь протягом літа.

Сподіваюсь, що наступного року учасники з України зможуть брати участь в олімпіаді IMC очно після нашої перемоги у війні.

XXIX міжнародна студентська Олімпіада з математики IMC-2022

XXIX міжнародна студентська Олімпіада з математики IMC-2022 відбудеться у місті Благоєвград (Болгарія) з 1 по 7 серпня 2022 року.

У цій олімпіаді традиційно беруть участь студенти КПІ ім. Ігоря Сікорського. Завдяки участі у гуртку з розв’язання нестандартних математичних задач, який проводять викладачі кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей, студенти КПІ досягають високих результатів як у індивідуальному, так і командному заліку.

За попередньою домовленістю з організаторами Олімпіади участь для студентів з України у цьому році буде безкоштовною, а написання робіт відбуватиметься онлайн. Мовою Олімпіади є англійська.

Як і у попередні роки, планується, що і в цьому році в Олімпіаді прийме участь також і команда нашого університету. Запрошуємо всіх бажаючих студентів нашого університету, які мають олімпіадний досвід, зареєструватись на сайті для участі в Олімпіаді.

Зважаючи на попередні досягнення команди КПІ, організатори Олімпіади дозволили керівнику команди КПІ брати участь у перевірці та оцінці робіт учасників. Керівником команди КПІ ім. Ігоря Сікорського цього року буде старший викладач кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей Павленков Володимир Володимирович.

Всі деталі щодо реєстрації та участі можна дізнатися в телеграм групі команди КПІ за посиланням https://t.me/+Zo5bRW3H3nU1MDMy

Дата події