Приємна новина: за підсумками ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності "Фізика та астрономія" у 2021 році за наукову роботу "Плазмонний резонанс в наночастинках Au" дипломом ІІІ ступеня нагороджена студентка кафедри фізики енергетичних систем ФТІ КПІ ім. Ігоря Сікорського Анна Заровська. Боротьба на конкурсі була запеклою, наша Анна Заровська набрала 84,6 бала, відставши від першого місця всього на 3,4 бала!
Усього в конкурсі взяли участь 35 студентів з 22 ЗВО України, а до ІІ туру було відібрано 9 учасників. Тур проходив на базі Фізико-технічного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Захист робіт конкурсантами внаслідок пандемії відбувався в онлайн-форматі у системі Cisco Webex Meetings.

Коротко про зміст наукової роботи Анни Заровської. Плазмонний резонанс залежить від багатьох факторів, зокрема від діелектричної проникності середовища, електричного поля, розмірів наночастинок тощо. Фіксуючи одні фактори та варіюючи інші, можна простежити ці залежності і потім використовувати їх на практиці. Наприклад, залежність плазмонного резонансу від діелектричної проникності середовища широко використовується в біодетекції. Саме тому цей напрям досліджень стрімко розвивається. У своїй роботі Анна вирішила поєднати різні фактори та оцінити їх комплексний вплив на плазмонний резонанс, тоді як попередні дослідження враховували одночасно тільки один із факторів. Це нововведення дозволяє не тільки збільшити точність уже існуючих пристроїв для детекції, але й розширює простір для нових застосувань даного явища. Експерименти для виявлення та оцінки залежностей проводились на базі Інституту фізики напівпровідників імені В.Є. Лашкарьова НАН України. Вперше результати досліджень були представлені на Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених у травні 2020 року, також була опублікована стаття "Плазмонний резонанс у наночастинках Au за наявності діелектрика".

Анні Заровській з самого дитинства подобалися точні науки. Воно й не дивно, адже кілька поколінь членів її сім'ї працювали вчителями математики. У 5 років Анна пішла до першого класу загальноосвітньої спеціалізованої школи фізико-математичного профілю №12 міста Чернігова. Тут у неї зародилася і зміцніла любов до математики, а також відбулося перше та визначальне для неї знайомство з фізикою. Саме завдяки цікавому та ґрунтовному викладанню цього предмета в школі дівчина обрала в КПІ спеціальність "Прикладна фізика та наноматеріали".

Нині Анна навчається на 5-му курсі і досі жодного разу не пошкодувала про свій вибір. Фізико-технічний інститут – це чудове місце для людей, які хочуть та люблять учитися. Іноді їй буває складно, але дівчина знає, що лише завдяки наполегливій праці можна досягти успіху. Анна не обмежується навчанням в університеті – у 2017 та 2018 роках вона відвідувала Весняну школу НАЕК "Енергоатом", завдяки чому змогла потрапити на екскурсію на Хмельницьку та Южно-Українську атомні електростанції. Набуті під час навчання у школі знання пізніше стали дівчині в пригоді під час вивчення різних предметів, оскільки ця тематика є дотичною до спеціалізації кафедри фізики енергетичних систем.

Загалом, шлях вивчення фізики іноді буває тернистим, проте стає набагато легшим, коли поруч досвідчений та завзятий наставник. Для Анни такою людиною став її науковий керівник – доцент кафедри фізики енергетичних систем Андрій Гільчук. Він є прикладом науковця, яким дівчина хотіла б стати, і вона цілеспрямовано прямує до своєї мети.