Вручення дипломів першим магістрам, які навчалися на теплоенергетичному факультеті КПІ за програмою "Фізичний захист та облік і контроль ядерних матеріалів" за спеціальністю 143 "Атомна енергетика", відбулося 12 лютого 2021 року. 

Їхній шлях до цих урочистостей розпочався у вересні 2019 року, коли завдяки ініціативі та допомозі Міністерства енергетики України, за підтримки міжнародних партнерів зі Сполучених Штатів Америки, Швеції, Канади та Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) цю програму було відкрито в КПІ ім. Ігоря Сікорського. Сприяння її створенню також надали Департамент енергетики США, за підтримки якого фахівці Центру вивчення нерозповсюдження імені Джеймса Мартіна Монтерейського Інституту міжнародних досліджень провели критеріальну оцінку спроможності університетів України забезпечити національну систему підготовки фахівців з ядерної безпеки. Найпридатнішим для цього українським університетом вони визнали КПІ. Проте нова програма з фізичного захисту та обліку і контролю ядерних матеріалів викристалізувалася не зразу: розробка навчальних планів і підготовка до її впровадження тривали понад три роки.

Навіть більше, на теплоенергетичному факультеті було ще й створено навчально-наукову лабораторію "Фізична ядерна безпека", без якої навчання фахівців за цим напрямом було б дуже ускладненим, якщо й взагалі можливим. Обладнання для неї було придбано за фінансової допомоги Бюро міжнародної безпеки глобальних питань Канади, а ремонт і підготовку приміщень для її облаштування зроблено коштом Шведського агентства з радіаційної безпеки.

Допомога з боку західних партнерів стосувалася не лише розробки і впровадження в університеті нової програми з ядерної безпеки та облаштування лабораторії. Вони забезпечили ще й допідготовку викладачів – в її організації взяло участь Міністерство енергетики США. Завдяки його підтримці співробітники КПІ ім. Ігоря Сікорського пройшли стажування в Техаському технічному університеті та в Сандійській національній лабораторії США, а також навчання на курсах МАГАТЕ.

Безумовно, величезний внесок у запровадження програми "Фізичний захист та облік і контроль ядерних матеріалів" у КПІ зробили й органи державної виконавчої влади України – Міністерство енергетики та вугільної промисловості та  Міністерство освіти і науки України, а також інші організації та державні підприємства – НАЕК "Енергоатом", Державна інспекція ядерного регулювання України тощо. Також не можна не згадати й про те, що практична підготовка майбутніх фахівців проводилася не лише в стінах університету, але й на базі Навчального центру з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів імені Джорджа Кузмича Інституту ядерних досліджень НАН України, де є відповідне обладнання та полігон.

Про те, що ці фахівці вкрай потрібні Україні, говорив у своєму виступі перед врученням дипломів у залі засідань Вченої ради КПІ заступник міністра енергетики України Євген Владіміров. "Україна нині перебуває в стані гібридної війни. І тому цей напрям підготовки кадрів для ядерної енергетики є надзвичайно важливим, – наголосив він. – Відкриття цієї програми – це яскравий приклад злагодженої співпраці України та її партнерів, які з метою забезпечення фізичної ядерної безпеки для цілей глобальної безпеки доклали максимум зусиль для її створення".

Слід зауважити, що набір студентів на нову програму був рекордним: 29 студентів заочної форми навчання та 9 очників. "Більшість із них – це люди, які вже працюють у галузі атомної енергетики. Серед них є представники Чорнобильської АЕС, співробітники Державного агентства України з управління зоною відчуження, працівники Державної інспекції з ядерного регулювання України та інших підприємств, – розповів декан ТЕФ Євген Письменний. –  Саме вони навчалися в двох групах заочників, які отримали сьогодні свої дипломи. Також уже отримали дипломи випускники стаціонару. Практично всі вони вже влаштувалися на роботу за фахом. Ну і, звісно, за першими випускниками будуть й інші, адже нині за цією спеціальністю навчаються їхні наступники, а влітку буде й черговий набір. Тобто, підготовка таких фахівців для української енергетичної галузі триватиме". 

З огляду на увагу та підтримку цієї програми з боку іноземних партнерів, на урочисту церемонію випуску і вручення дипломів першим її випускникам були запрошені не лише представники Міністерства енергетики України, Державної інспекції ядерного регулювання України, ДП "НАЕК "Енергоатом", Державного агентства України з управління зоною відчуження, але й Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні, Посольства Королівства Швеція в Україні, Посольства Канади в Україні, Міжнародного агентства з атомної енергії, Шведського регулюючого органу з ядерної безпеки та Департаменту енергетики США, Глобальних відносин Канади та інших партнерів. Утім, зважаючи на необхідність дотримання усіх санітарних і протиепідемічних заходів, спрямованих проти поширення COVID-19, участь у церемонії вони брали в онлайн-режимі. Що, звичайно, не завадило їхнім виступам з привітаннями випускників.

Вручення дипломів першим магістрам, які навчалися на теплоенергетичному факультеті КПІ за програмою "Фізичний захист та облік і контроль ядерних матеріалів"

Звичайно, кульмінаційним моментом урочистостей стало вручення дипломів. Їх перші  магістри з фізичної ядерної безпеки разом з привітаннями та побажаннями  успіхів в обраній справі отримали з рук проректора КПІ з міжнародних зв'язків Сергія Сидоренка, заступника міністра енергетики України Євгена Владімірова та заступника голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Максима Шевчука.

Дата події