13 листопада 2021 року директорці Державного політехнічного музею при КПІ ім. Ігоря Сікорського Наталії Володимирівні Писаревській виповнилося 70 років.

З 2008 року Наталія Володимирівна очолює музей, а загальний стаж її музейної роботи – майже 50 років. У її професійному здобутку безліч проєктів та авторських виставок, створених у різних музеях, у тому числі і в нашому. Завдяки величезному досвіду музейної роботи, знанням і таланту Наталії Володимирівни Державний політехнічний музей став візитівкою університету, місцем цікавих зустрічей, школою професійної орієнтації для студентів університету та молоді міста, а завдяки її комунікабельності та щирому допитливому характеру – вона "своя" як серед молоді, так і серед професорів, академіків, іноземних делегацій, які є частими гостями музею.
Основний напрям роботи з молоддю у Наталії Володимирівни – сучасні форми спілкування. Взяти до прикладу TEDxKPI, де вона була і членом команди, і доповідачем з темою "Музеї, які змінюють світ". Вона активний організатор квестів, фестивалів, концертів, лекцій та зустрічей у стінах музею, що наповнюються голосами молоді і дають наснагу для подальшого розвитку та перетворень. Її люблять студенти і запрошують на свої зустрічі як досвідченого, мудрого і завжди оптимістично налаштованого старшого товариша.

Наталія Володимирівна любить музеї і знає як їх будувати. Під її керівництвом створено експозиції відділу історії авіації і космонавтики, в тому числі надзвичайно цікава і змістовна її частина "Ігор Сікорський – людина, що поєднала континенти". Виставка "Віктор Глушков. Від першої особи" настільки гармонійно вписалась в основний експозиційний маршрут, що стала постійною його частиною. Музей активно перебудовується, переосмислюється на вимоги часу, прагнучи не тільки зберігати історію, а й доносити її до нового покоління, причому щоразу в інших формах, бо кожне нове покоління мислить по-іншому. І ми це відчуваємо на практиці: торік, під час паузи у проведенні екскурсій і масових заходів через карантин, основна експозиція музею була перебудована, набула логічності і стала більш запитаною саме серед молоді.

Наталія Володимирівна є членом Спільноти університетських музеїв Європи. Завдяки цьому Державний політехнічний музей при КПІ знають і цінують у багатьох країнах світу. Вона гідно його представляє як рівного серед рівних університетських музеїв.

Перефразовуючи цитату Станіславського "Любіть мистецтво в собі, а не себе в мистецтві", хочеться зазначити, що Наталія Володимирівна любить музей в собі і себе в музеї, бо він уже став невід'ємною частиною її життя.

Бажаємо Наталії Володимирівні – нашій колезі і мудрій керівниці – доброго здоров'я і наснаги на довгі роки для втілення всіх своїх задумів та ідей в розбудові Державного політехнічного музею.
Колектив ДПМ при КПІ ім. Ігоря Сікорського

Дата події