Щороку в КПІ ім. Ігоря Сікорського проводяться студентські олімпіади з фахових дисциплін та спеціальностей всеукраїнського та міжнародного рівнів. Про олімпіадний рух в університеті і його особливості в цьому році кореспонденту "КП" розповів начальник відділу організаційної роботи зі студентами ДНВР Віталій Солонуха.

– Нагадаю читачам, що таке взагалі студентська олімпіада. Це система масових очних змагань студентів, які навчаються в закладі вищої освіти. Вони проводяться з метою активізації навчально-пізнавальної діяльності студентів, інтенсифікації та вдосконалення освітнього процесу, стимулювання потреб у творчому оволодінні знаннями, з метою розвитку soft та hard skills майбутніх випускників,  виявлення та реалізації їхніх творчих здібностей і науково обдарованої, по-справжньому талановитої молоді. Варто зазначити, що для заохочення переможці цих олімпіад мають можливість отримати додаткові бали до рейтингу успішності, який впливає  на призначення академічної стипендії.

Через поширення в Україні захворювання на COVID-19 та відповідно до наказу МОН №247 від 23.02.2021 року "Про скасування ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади 2019/2020 навчального року”, проведення І та ІІ етапів Всеукраїнських студентських олімпіад у тій формі, в якій вони проходили, стало неможливим. Тому з метою підтримки та збереження олімпіадного руху в університеті прийнято рішення про проведення їх у дистанційному режимі. Станом на 25 травня цього року факультетами та інститутами КПІ ім. Ігоря Сікорського вже проведено 23 університетських та відкритих університетських студентських олімпіади зі спеціальностей і дисциплін та заплановано провести ще 2 (на факультетах/інститутах: ВПІ, ІЕЕ, ІМЗ, ММІ, ФЕА, ФЛ, ФБТ, ФММ, ФМФ, ФСП, ХТФ). Участь у них узяли більше ніж 1700 студентів з КПІ та інших ЗВО України.

ДНВР приділяє значну увагу розвиткові олімпіадного руху. Для його популяризації торік ми розробили каталог олімпіад – повний перелік олімпіад, які проводяться на базі КПІ ім. Ігоря Сікорського з описом кожної з них. У каталозі олімпіад представлено 54 олімпіади I туру та 8 олімпіад II туру, і поділяються вони за трьома напрямами: інженерно-технічні (34 олімпіади на ВПІ, ІЕЕ, ІМЗ, ІТС, ММІ, ПБФ, РТФ, ФЕА, ФМФ), природничі (6 олімпіад на ІЕЕ, ФБМІ, ФБТ, ХТФ) та соціогуманітарні (14 олімпіад на ВПІ, ФЛ, ФММ, ФСП). Ознайомитися з каталогом можна на сайті dnvr.kpi.ua.

– Як відомо, у липні цього року в КПІ пройде Міжнародна відкрита студентська олімпіада з програмування імені С.О. Лебедєва та В.М. Глушкова "KPI-OPEN". Можете детальніше розповісти про цей турнір?

– "KPI-OPEN" буде проходити вже 15-й рік поспіль. Це одне з найбільших очних змагань з програмування у світі. Проводиться олімпіада за оригінальними правилами, гармонізованими з міжнародними. Вкупі з відсутністю організаційного внеску це робить її ідеальною платформою для зустрічі молодих програмістів з України та інших країн. Варто нагадати, що за роки проведення ця олімпіада стала однією з головних подій календаря для студентів, які здобувають програмістський фах в університетах України та країн Східної Європи. Але не лише для них, а й для багатьох IT-компаній, які під час її проведення отримують чудову нагоду знайти перспективних працівників серед зацікавлених майбутньою професією студентів.

 "KPI-OPEN" – це повноцінний комплекс заходів, який складається з кількох етапів. Цього року студенти могли випробувати свої сили у розв'язуванні задач з програмування у відкритому тестовому турі, який проходив з лютого по березень. А вже 28 квітня пройшов ІІ етап – університетська студентська олімпіада з програмування "ІПСА-OPEN", у якій взяли участь 53 команди з 8 інститутів і факультетів: 14 команд з ІПСА, 11 – ФТІ, 8 – ІСЗЗІ, 7 – ФІОТ, 6 – ФПМ, 3 – ІХФ, 3 – ТЕФ та 1 команда ФЕЛ. І місце здобула команда IASA_boolWin (тренер команди – Ірина Назарчук), ІІ місце розділили між собою FICS_Ubaltoni (тренер команди – Максим Головченко), IASA_Lab_completed (тренер команди – Ірина Назарчук) та FICS_UndefinedBehavior (тренер команди – Костянтин Жереб), ІІІ місце посіли IASA_Altair (тренер команди – Ірина Назарчук), FICS_Suitsydnyky&Katya (тренер команди – Іван Бондар) та IPT_Shuttle (тренер команди – Людмила Булигіна).

Популярність "KPI-OPEN" постійно зростає – про це свідчить розширення географії та кількості учасників олімпіади. За роки її проведення участь у "KPI-OPEN" взяли 950 команд, 3800 студентів з 16 країн і 165 ЗВО. Олімпіада традиційно проходитиме в два тури. Обидва відбуваються в КПІ ім. Ігоря Сікорського. Впродовж чотирьох днів студенти-програмісти уже в п`ятнадцяте змагатимуться за "Кришталеву вежу" – головний приз цього міжнародного турніру з програмування. За умовами олімпіади, у першому турі вони розв'язуватимуть 8 унікальних задач, у другому – 6.

Головна мета цього турніру – не лише визначити серед його учасників найсильніших, але й дати кожному з них імпульс для особистісного професійного зростання. Не менш важливим є й завдання навчити їх працювати в команді, а також допомогти оцінити власні сили й зрозуміти, в якому напрямі розвиватися надалі. Цього року олімпіада проходитиме 5-8  липня в дистанційному форматі з деякими змінами в правилах участі. З програмою проведення заходу можна ознайомитися на сайті олімпіади https://open.kpi.ua.