Не всі, напевно, знають, що до появи та розвитку в сучасній Україні регбі безпосереднє відношення має Київський політехнічний інститут. Саме тут у 1962 році було створено одну з перших у тодішній союзній республіці регбійну команду, яка практично з перших днів свого існування почала брати участь у турнірах, які в ті часи проводилися на теренах колишнього СРСР.

Ці перші регбісти нині досягли поважного віку, але й досі залишаються так само відданими спорту, як і в молоді роки. Одному з них – справжньому патріарху українського регбі та інших ігрових видів спорту, видатному спортсмену і тренеру Олексію Григоровичу Букаєву виповнилося 80 років.

7 лютого цей ювілей разом з ним відзначили його колеги, товариші по спорту і навчанню, друзі. Урочистості проходили в КПІ ім. Ігоря Сікорського, оскільки свій шлях до спортивних вершин Олексій Букаєв почав торувати саме в нашому університеті. Він навчався на механіко-машинобудівному факультеті і закінчив інститут 1966 року. Тож і вшановували ветерана в аудиторії-музеї імені Сергія Корольова його рідного Механіко-машинобудівного інституту.

Зліва направо О.Букаєв, С.Бобровник і О.Липенко

Від імені керівництва університету ювіляра тепло привітав і побажав йому залишатися таким само цілеспрямованим, завзятим та енергійним, як і в студентські роки начальник навчально-методичного управління департаменту організації освітнього процесу професор Сергій Гожій. Подарунки та почесні відзнаки вручили Олексію Букаєву також від імені директора ММІ члена-кореспондента НАН України, професора Миколи Бобиря і завідувача кафедри механіки пластичності матеріалів та ресурсозберігаючих процесів (саме на цій кафедрі навчався майбутній видатний організатор спорту) професора В'ячеслава Тітова.

З поздоровленнями і щирими побажаннями добра звернулися до ювіляра заступник голови Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України Володимир Артамонов та керівник київ-ського відділення Комітету майстер спорту СРСР, володар Кубка СРСР з регбі Сергій Бобровник. Від президента Федерації регбі України Євгена Баженкова Олексію Букаєву було вручено Почесну від-знаку та цінний подарунок. А президент НОК України, олімпійський чемпіон Сергій Бубка надіслав йому особисте привітання зі знаменною датою.

Від імені спортивної спільноти університету виступив на вшануванні завідувач кафедри спортивного вдосконалення Юрій Новицький, який відзначив різноплановість таланту Олексія Букаєва та розповів про його вагомий внесок у розвиток спорту в КПІ та в Україні. Він ще раз нагадав присутнім, що з 1958 по 1967 рік Олексій Букаєв був гравцем збірної команди м. Києва з футболу. А в 1962 році разом з іншими студентами КПІ створив першу в Україні регбійну команду. Він багаторазовий чемпіон України та володар Кубка СРСР з регбі.

Президент Київської міської федерації регбі Максим Бобовик передав ювіляру вітання від регбістів усіх поколінь м. Києва. А відомий антиквар, архітектор та меценат, президент клубу-регбі "Політехнік" Федір Зернецький, привітавши ювіляра, запропонував проводити такі урочисті заходи в присутності студентів, які повинні знати історію та уславлених героїв університету.
Про юнацькі роки іменинника цікаво розповів заслужений журналіст України, майстер спорту СРСР з регбі Олександр Липенко.

Справжній сюрприз влаштували Олексію Букаєву його вихованки з міста Бориспіль – жінки, які стали легендами вітчизняного спорту, – майстри спорту міжнародного класу СРСР з хокею на траві, багаторазові чемпіонки СРСР, гравчині збірної команди СРСР Зоя Сердюк, Міла Ілієва, Віра Сердюк, а також президент спортивного клубу "Колос" Віктор Щегель. Упродовж багатьох років він був тренером бориспільської жіночої команди "Колос", яку вивів на вершини перемог: вона була 7-разовим чемпіоном та володарем Кубка СРСР з хокею на траві, переможцем Кубка європейських чемпіонів, багаторазовим чемпіоном України. А Олексій Букаєв став головним тренером молодіжної збірної СРСР та тренером збірної України з хокею на траві. За визначні досягнення йому було присвоєно найвище спортивне звання – "Заслужений тренер України". Радісні обійми, веселі посмішки, щирі привітання, подарунки – так зустрілися давні друзі через багато років…

До привітання долучився і "літописець" українського спорту Володимир Казимиров, який понад 40 років пише нариси про регбі та хокей на траві. Він відзначив високі професійні якості ювіляра як організатора, тренера, вихователя, психолога та наставника.

Зворушливими були й привітання випускників КПІ, з якими Олексій Григорович розпочинав грати в регбі в далекому 1962 році, – Віталія Пелеха, Анатолія Макеєва, Євгена Ігнатова, Валентина Хоніна, Анатолія Тяжкороба, Володи¬мира Масола, Валерія Федорова, Володимира Борискіна та Юрія Бірулі.

Ну а після урочистої частини для ювіляра та його гостей було влаштовано екскурсію територією університету. Для багатьох з них це була радість впізнавання місць, де пройшли роки їхньої юності…

Дата події