До найкрасивіших космічних об'єктів, кольорові фотознімки яких нині можна побачити в Інтернеті, належать планетарні туманності – гігантські скупчення газу і пилу, що оточують згасаючі зорі. Знаменитий англійський астроном Вільям Гершель (1738–1822) назвав ці туманності планетарними тому, що при спостереженні в телескопи XVIII ст. вони виглядали як планети, тобто як маленькі диски.

В. Гершель відкрив близько трьох тисяч туманностей, які поділив на шість класів: зоряні скупчення, тобто туманності, що в сильні телескопи можна розкласти на зорі, й п'ять класів власне туманностей. Зі збільшенням розмірів телескопів все більше туманностей виявлялися зоряними скупченнями. А у 20-х рр. ХХ сторіччя американський астроном Едвін Хаббл встановив, що багато так званих туманностей є гігантськими космічними системами – галактиками, схожими на нашу Галактику. Зокрема, галактикою виявилася й знаменита туманність Андромеди.

Туманності, які належать до нашої Галактики внесено до відповідних каталогів і кожній присвоєно офіційну назву на зразок NGC 1977, ІС 1295  та ін. Десь з півсотні з них через схожість з певними земними об'єктами мають, крім номерів у каталогах, і власні імена. Сьогодні на небі є туманність Троянда (NGC 2237), Метелик (PN M2-9), Янгол (NGC 2170), Лебідь (M17), Равлик (NGC 7293)...

Останніми роками багато чудових знімків планетарних туманностей зробив космічний телескоп Національного космічного агентства США NASA  "Хаббл". На цих знімках можна розгледіти багато деталей, які були непомітними раніше. Завдяки цьому фахівці можуть робити нові висновки про природу туманностей і процеси, які там відбуваються. А хтось – просто милуватися розмаїттям безмежного космосу.

 Подаємо фото трьох красивих туманностей і одного зоряного скупчення, відкритих Вільямом Гершелем, і короткі відомості про них.

2019-kp39-8 2019-kp39-15 2019-kp39-10

Туманність Котяче Око (NGC 1514). Відкрита 15 лютого 1786 р. Міститься в сузір'ї Дракона на відстані 3000 світлових років від Землі.

Маленька Перлина (NGC 6818). Відкрита 8 серпня 1787 р. Міститься у сузір'ї Стрільця на відстані 7000 світлових років від Землі.

Різдвяна Ялинка – зоряне скупчення, яке входить до об'єкту NGC 2264. Цей об'єкт відкрито 26 грудня 1785 р. Він міститься на відстані 2600 світлових років від Землі. До NGC 2264 входить ще зоряне скупчення Сніжинки і дві туманності – Конус і Лисяче Хутро.

Зауважимо, що дуже багато туманностей ще не мають власних імен – лише номери. Їхні фото є в Інтернеті. Думаю, любителі космічних фотографій могли б придумати назви ще не одній з них.