Делегація Міністерства енергетики Сполучених Штатів Америки, яку очолював керівник програм по Україні департаменту ядерної енергетики Міністерства Деміан Піко, 5 листопада відвідала КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Члени делегації зустрілися зі співробітниками теплоенергетичного факультету, з яким Міністерство співпрацює вже впродовж кількох років, та оглянули його лабораторії. Як розповів декан ТЕФ Євген Письменний, основною метою візиту американських колег було обговорення можливості передачі до КПІ ім. Ігоря Сікорського тренажеру з відпрацювання у студентів спеціальності 143 «Атомна енергетика» навичок керування енергоблоками на основі водо-водяних енергетичних атомних реакторів.

«Представники Міністерства енергетики США мають намір допомогти енергетичній галузі України, насамперед атомній, у просуванні нових технологій. Для нас важливо те, що вони готові передати нам дуже потрібне й цінне обладнання для підготовки фахівців для атомних електростанцій – так званий аналітичний тренажер, необхідний для студентів, що освоюють курс експлуатації АЕС, – розповів Євген Письменний. – Це пристрій, що моделює роботу атомного енергоблоку. Отож студенти матимуть змогу моделювати будь-які ситуації на атомному енергоблоці аж до аварійних, і вчитися керувати енергоблоком у різних ситуаціях – штатних і нештатних. Подібне обладнання в нас є, але воно далеко не таке досконале і сучасне, як те, про яке йшла мова».

Американські енергетики планують обладнати такими тренажерами два українські виші – КПІ ім. Ігоря Сікорського та Одеський національний політехнічний університет. Умови підготовки інженерів для ядерної енергетики в КПІ й особливості навчання в університеті їм сподобалися, тому тепер, за словами Євгена Письменного, зупинка, судячи з усього, лише за тим, які кошти на такі потреби будуть закладені в бюджеті США на наступний рік.

«Сполучені Штати зацікавлені в безпеці атомної енергетики, тому й допомагають нам. Окрім того, вони нині впроваджують нові технології з використанням реакторів нового типу – small modular reactors, тобто малих модульних реакторів, які мають новий, значно вищий рівень безпеки, є компактнішими і універсальнішими з точки зору розміщення, – пояснив декан факультету теплоенергетики. – Наші партнери збираються сприяти впровадженню їх і в нас, але для експлуатації такої техніки потрібні фахівці. Їх можна готувати в КПІ».

Гості також оглянули університетський кампус і Державний політехнічний музей при КПІ, зустрілися з керівництвом університету й обговорили перспективи подальшої співпраці.

Дата події