Розумні компанії знайомлять зі своєю продукцією сучасних користувачів-інженерів. Мудрі компанії самі вирощують інженерів та вчать їх на своїх технологіях.

Міжнародна корпорація Phoenix Contact зі штаб-квартирою в Німеччині, що спеціалізується на виробництві інноваційного електротехнічного обладнання, промислової електроніки та засобів автоматизації, є одним зі світових лідерів Industry 4.0. Це сімейна компанія, яка реалізує довгострокову стратегію сталого розвитку. Під егідою Phoenix Contact створена й активно розвивається міжнародна освітня мережа "Edu Net", яка нині об'єднує понад 100 провідних технічних ВНЗ на п'яти континентах. Єдиний інформаційний та освітній простір з компетентним координатором надає неймовірні можливості для обміну досвідом між викладачами та сприяє покращенню якості підготовки студентів.

Кафедра автоматизації теплоенергетичних процесів ТЕФ виконала жорсткі вимоги щодо вступу в "Edu Net" і з 2013 р. навчає фахівців з автоматизації на передових промислових контролерах та за методиками Phoenix Contact. Разом з тим, допомога компанії не обмежується наданням обладнання для навчальних лабораторій та освітніми матеріалами.

Періодично Phoenix Contact проводить міжнародний конкурс студентських проектів у сфері автоматизації – xplore New Automation Award. Конкурс покликаний розкрити творчий та технічний потенціал майбутніх інженерів, виявити професійні та лідерські якості, дати їм змогу заявити про себе. Це дуже тривалий та відповідальний захід, фаза реалізації якого триває понад 8 місяців.

Торік студенти кращих профільних ВНЗ з 34 країн світу подали заявки у вигляді відеороликів. Команди мали розповісти про одну з проблем у царині Smart Factory, Urban Infrastructure, Environment та Recreation, яку збираються вирішити за допомогою новітніх технологій автоматизації. Серед них відібрали 100, які найкраще відповідали критеріям функціональності, можливостям реалізації, структурованому програмуванню, використанню сучасних способів передачі сигналів та обміну даними.

Відразу дві команди КПІ ім. Ігоря Сікорського увійшли в ТОП-100 конкурсантів! Кожна з них була профінансована Phoenix Contact на суму 3000 євро у вигляді обладнання та матеріалів для реалізації своїх ідей.

Команда Smart-city garbageand logistic systemsСтуденти кафедри АТЕП Дмитро Кондратенко, Катерина Ніколаєва, Дмитро Попутніков та Микола Василів запропонували концепцію "Smart-city garbageand logistic systems". Проект спрямований на оптимізацію інфраструктури міста та підвищення комфорту мешканців.

Він пропонує надати можливість автоматичній системі самостійно визначати оптимальні маршрути руху сміттєвозів, щоб мінімізувати навантаження на міський трафік, витрату пального та забезпечити своєчасне вивезення сміття. Розумні сміттєві баки, обладнані датчиками заповнення, формують on-line карту насичення відходами, аналіз якої дозволяє розрахувати рух кожної машини та проконтролювати його за допомогою системи розпізнавання автомобільних номерів. Додатково до цього продемонстрована можливість моніторингу загального стану міста, якщо муніципальний транспорт обладнати додатковими датчиками освітлення, якості повітря, шуму, радіочастотного випромінювання тощо. Наприклад, відсутність світла вздовж дороги в темну пору доби там, де воно має бути, відразу може сигналізувати про несправність ліхтаря й оперативно направити ремонтну бригаду на проблемну ділянку. Неоціненну консультативну, технічну та моральну допомогу команді надавав старший викладач кафедри С.В.Любицький. Демонстрацію ідеї виконано у вигляді інтерактивного стенду, що імітує життя міського кварталу.

"Бесанабар" як ідея та проект вирішував інше завдання – підвищення безпеки людського існування в урбаністичному оточенні. Він розроблений Іллєю Пишним, Ярославом Лукомським та Захаром Мельником.

Під час автомобільних аварій, коли відлік іде на секунди, надзвичайно важливим є своєчасне сповіщення рятувальних служб. Для цього реалізовано proof-of-concept автономної системи сповіщення про аварійну ситуацію. Центральний контролер машини, безперервно аналізуючи показники гіроскопів, акселерометрів, датчиків удару й положення, визначає стан автомобіля. Як  тільки визначено можливість загрози життю людей, система безпровідними каналами зв'язку відправляє повідомлення з усією необхідною інформацією, включаючи причину та GPS-координати, на сервер. Диспетчер служби порятунку відразу ж побачить це на інтерактивній карті та зможе оперативно надіслати допомогу. У перспективі це взагалі робитиметься автоматично.

Символічно, що назву проекту, який покликаний рятувати людей, команда утворила, склавши разом імена трьох героїв-ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи – Валерія БЕСпалова, Олексія АНАненка та Бориса БАРанова. Вони, як і сотні інших рятувальників, поклали свої життя, щоб жили тисячі інших, і цю ціну потрібно пам'ятати.

Проектним менеджером обох команд був відповідальний за взаємодію з Edu Net доцент кафедри АТЕП О.В.Степанець.

"Бесанабар" був відібраний німецьким журі для суперфіналу, що пройшов 7–9 березня у м. Бад Пірмонт (Німеччина). Україна стала однією з 12 країн, представники яких були запрошені на грандіозне технологічне свято xplore New Automation Award. Команда гідно представила свій проект на одній сцені із найвідомішими університетами світу. У дружній атмосфері спілкування з іншими конкурсантами  та професіоналами Phoenix Contact, посеред високотехнологічного виробництва, набуто унікального досвіду та знань, які потім відгукнуться новими ідеями та звершеннями.

Такі конкурси та проекти допомагають студентам повірити у свої сили, занурюють їх у професійну сферу й показують реальне застосування навчальних дисциплін.  А ще вони мотивують розвиватися в галузі і долучитися до створення нової, постіндустріальної, високотехнологічної України.

О.В.Степанець, к.т.н., доцент ТЕФ

Дата події