Наприкінці квітня в місті Черкаси відбулася науково-практична конференція "Результати проходження опалювального сезону 2017–2018 років. Перспективи впровадження нових технологій у сферу теплопостачання". У ній взяли участь науковці, керівники "Теплокомуненерго" України, представники організацій, що надають устаткування для надійного й ефективного теплопостачання. Було відмічено, що в цілому опалювальний сезон пройшов успішно і без особливих зауважень. Також наголошувалося, що для підвищення ефективної роботи теплопостачальних організацій необхідно провести чимало організаційних і законотворчих заходів на урядовому рівні. Називалися успішні проекти, пов'язані з підвищенням рівня економічності, екологічної безпеки і надійності роботи теплотехнічного устаткування.

Серед інших було розглянуто досвід застосування струменево-нішевої технології спалювання при модернізації котельної в місті Рівне. Ця технологія, розроблена на кафедрі теплоенергетичних установок теплових та атомних електростанцій ТЕФ, успішно застосовується в різних галузях економіки України. Зокрема, знайшла широке застосування на об'єктах комунальної енергетики. У котельній Рівного, де встановлено три котли ДКВР–10, модернізація котельної забезпечила економію газу за рік 18 %. Також технологія забезпечила економію близько 40% електроенергії на приводи вентиляторів і димовсмоктувачів.

Нині за кордоном значна увага приділяється екологічним проблемам. Висуваються дуже жорсткі вимоги до екологічної чистоти димових газів. В Україні також будуть вводитися більш жорсткі норми на викиди. Зокрема, йдеться про окисиди азоту, які в десятки разів токсичніші за чадний газ. Застосування струменево-нішевої технології спалювання забезпечило зниження викидів токсичних газів у продуктах згорання у кілька разів.

М.З.Абдулін,  доцент; К.С.Горбань, аспірант 

Дата події