Представники департаменту науки та інноватики КПІ ім. Ігоря Сікорського й дослідники, які працюють над реалізацією Космічної програми університету, зустрілися 10 жовтня з представниками Польського космічного агентства.

Делегацію гостей очолював президент Польського космічного агентства Гжегож Брона, а до її складу входили директор Департаменту оборонних проектів Агентства Борек Рафал, в.о. директора Департаменту стратегії і міжнародного співробітництва Юстина Соколовська, керівник сектору Департаменту оборонних проектів Агентства Павел Ходосєвіч, президент компанії Fibrain Sp.z o.o. Ян Каліш, керівник комерційного відділу Інституту електронних технологій матеріалу Гжегож Гавлік, директор Центру космічних технологій Інституту авіації Лешек Льорох, професори Познанського інституту технологій Кшиштоф Веселовські і Рафал Кренц та інші. Делегацію супроводжували перший секретар Посольства України у Республіці Польща Олег Казаніщев і головний спеціаліст відділу супроводження міжнародних проектів Управління міжнародних зв’язків Державного космічного агентства України Галина Цимбал.

З боку КПІ ім. Ігоря Сікорського участь у зустрічі з представниками польської космічної галузі взяли заступник проректора з наукової роботи Юрій Сидоренко, заступник проректора з наукової роботи Ігор Литвинов, завідувач лабораторії наносупутників Борис Рассамакін, головний інженер Особливого конструкторського бюро «Шторм» Сергій Пуха, керівник відділу міжнародних проектів департаменту міжнародного співробітництва університету Сергій Шукаєв та інші.

Член команди розробників наносупутників КПІ Євген Коваленко розповів гостям про роботу над цими космічними апаратами та про особливості тих із них, які вже перебувають на навколоземній орбіті, й тих, які ще проектуються і будуються. Зокрема, мова йшла і про наносупутник «PolyETAN – 3 – ПУТ», який створюється у співпраці з Познанським університетом технологій (про це, до речі, свідчить і абревіатура від назви польського університету в назві нового наносупутника). Цей апарат розробляється для використання для дистанційного зондування Землі. Про напрацювання і пропозиції щодо його систем і етапів проектування розповіли представники ПУТ Кшиштоф Веселовські і Рафал Кренц. Велике зацікавлення викликала презентація розробленої в КПІ ім. Ігоря Сікорського концепції створення угрупування мікросупутників для дистанційного зондування Землі, з якою виступив Сергій Пуха. Це угрупування має складатися з шести апаратів, себто супутників масою до ста кілограмів, які можуть нести значно більше корисного навантаження, ніж наносупутники (нагадаємо, маса наносупутників не може перевищувати 10 кг). Мікросупутники, над якими нині працюють київські політехніки, матимуть декілька серйозних відмінностей від існуючих апаратів, отож зможуть виконувати ширше коло завдань, особливо працюючи у складі угрупування. Учасники зустрічі обговорили деякі суто технічні питання створюваної університетської космічної техніки й можливості розширення співпраці.

Насамкінець, Гжегож Брона від імені членів делегації подякував за змістовну бесіду і пообіцяв сприяти реалізації спільного космічного проекту КПІ ім. Ігоря Сікорського та ПУТ, а також висловив упевненість у тому, що розвиток кооперації між космічними галузями Польщі та України може стати одним із головних напрямів співпраці наших країн.

На фото: з презентацією виступає Сергій Пуха

Дата події