Сприяння працевлаштуванню випускників разом з професійною орієнтацією завжди були і є важливою складовою в роботі Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського". Завдяки цьому багато студентів знаходять перше робоче місце

Роботу інститутів і факультетів зі сприяння працевлаштуванню випускників координує навчальний відділ університету. Інститути та факультети університету тісно співпрацюють з підприємствами різних галузей промисловості. В рамках такої співпраці на базі факультетів та випускових кафедр проводяться круглі столи, майстер-класи, на які запрошуються представники підприємств та випускники.

Багато уваги працевлаштуванню випускників приділяють на радіотехнічному факультеті. Велике значення має фахова спроможність факультету задовольняти вимоги підприємств у фахівцях різних спеціальностей. Випускники факультету за останні 5 років працевлаштувались у більш ніж 200 компаніях, що працюють у галузі радіоелектроніки в Україні та за кордоном. Запорукою успішного майбутнього працевлаштування є існуюча система організації практики, що дозволяє забезпечити попередню присутність студентів на підприємствах, кращу адаптацію до специфіки роботи на тому чи іншому підприємстві.

На факультеті для забезпечення прозорості організації практики створено власну інформаційну систему – органайзер. Зокрема, кожен студент на сайті work.rtf.kpi.ua може переглянути компанії – бази практики, з якими укладено договори за їх спеціальністю. Також на цьому сайті можна ознайомитись з програмами практики та обрати місце практики, роздрукувати всі супровідні документи. Так студенти радіотехнічного факультету влітку 2016 року проходили літню виробничу практику в 31 компанії.

Позитивна оцінка керівниками компаній рівня підготовки студентів підтверджується тим, що ті самі підприємства з року в рік повторно укладають договори на проведення практики.

Графік навчального процесу забезпечує організацію літнього стажування студентів у межах сприяння їх майбутньому працевлаштуванню. Першим кроком до цього стало проведення 14 грудня 2016 року зустрічі роботодавців зі студентами та випускниками радіотехнічного факультету з метою презентації програм літнього стажування та практики. Під час зустрічі презентацію програм стажування та практики зробили представники компаній: ТОВ "Інформаційне агентство 112 Україна", ДП "Мелексіс-Україна", Ajax Systems Inc., ДП "Укроборонсервіс", ДП "Київський державний НДІ гідроприладів", Корпорація "ТСМ Груп", ТОВ "СЕА Електронікс Україна", ТОВ "Лайфселл", Завод "Євроформат" та ін. Частина компаній взяла участь у заході заочно, передавши інформацію для опублікування на сайті факультету.

Проведена зустріч продемонструвала широку зацікавленість в організації стажування як серед компаній, так і серед студентів. Підсумками зустрічі також можна виділити зацікавленість компаній не лише у літньому стажуванні, але й у виконанні студентами проектних завдань, стажуванні протягом року у другій половині дня після навчання.

Наступними кроками до організації літнього стажування має стати підписання договорів співпраці (меморандумів про взаєморозуміння), визнання та перезарахування кредитів, узгодження спільних сертифікатів КПІ ім. Ігоря Сікорського та компаній, що будуть підтверджувати успішне проходження стажування.

5 грудня в корпусі №8 ВПІ КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулася зустріч із запрошеними роботодавцями підприємств видавничо-поліграфічної галузі: директором компанії "Printhouse" Наілєм Закієвичем Ахметовим; директором ТОВ "Укрконсалтінвест" Тетяною Григорівною Файчук; директором ТОВ "Перша українська сувенірна компанія" Максимом Володимировичем Коробкою; доктором наук, професором, директором Видавничого центру "Академія" Василем Івановичем Теремком; менеджером з персоналу Цифрового видавництва "Міжнародний центр фінансово-економічного розвитку" Тетяною Вікторівною Соломенко.

Запрошені представники провідних компаній видавничо-поліграфічної галузі були зацікавлені у працевлаштуванні перспективних студентів та молодих спеціалістів, тому на зустрічі майбутні випускники ВПІ мали змогу ознайомитись з діяльністю сучасних поліграфічних підприємств, отримати інформацію про наявні вакансії та відкриті програми з працевлаштування, стажування, проходження практики.

Співробітники кафедр зварювального факультету постійно здійснюють моніторинг вимог профільних підприємств щодо кваліфікації майбутніх фахівців. З метою сприяння працевлаштуванню випускників 2017 року 14 грудня 2016 року факультет організував зустріч студентів з представниками роботодавців. На зустріч приїхали та виступили представники підприємств: БФ-завод, ЮТЕМ, Житомирський бронетанковый завод, Завод 410ЦА, Завод "Маяк". Представники ІЕЗ ім. Є.О. Патона НАН України та КП "Київський метрополітен" письмово інформували про свої потреби і пропозиції щодо фахівців. У підсумку заходу додатково були вирішені питання організації практики студентів, а також екскурсій першокурсників на підприємства. Крім того, обговорювалися питання проведення спільних профорієнтаційних заходів, адресованих випускникам шкіл Житомира.

Кафедра екології та технології рослинних полімерів ІХФ провела плідну зустріч випускників з представниками Малинської ПФ "ВАЙДМАНИ", "Єврохімсервіс", Інституту хімії високомолекулярних сполук, на якій обговорювалися вимоги виробництв та можливості працевлаштування випускників.

Кафедра хімічної технології композиційних матеріалів ХТФ провела зустріч випускників з представниками ДП "НДІ "Еластик" та компанії "Кернел". Представники підприємств надали інформацію щодо можливих вакансій та вимог до кандидатів. Менеджери компанії "Кернел" презентували свою компанію та провели майстер-клас по цілеспрямуванню серед студентів. Під час презентації представники розповіли про історію створення та розвитку "Кернел", їх освітні програми та стажування для студентів.

Випускники спеціальностей "Хімічні технології неорганічних речовин" та "Технології електрохімічних виробництв" ХТФ провели цікаву зустріч з представниками серійного заводу ДП "Антонов" та ТОВ "Полімер-Колор", на якій представники підприємств інформували про вимоги до майбутніх працівників та можливості підприємств.

Зустрічі випускників з роботодавцями були проведені на всіх факультетах, і цей корисний захід дав можливість майбутнім фахівцям остаточно сформувати своє уявлення про здобутий в університеті фах, а також отримати інформацію про потреби ринку праці.