Протягом листопада фахівці НТУУ "КПІ" взяли участь у роботі двох великих промислових виставок.

З 18 по 21 листопада 2014 р. в Міжнародному виставковому центрі в Києві відбувся XIII Міжнародний промисловий форум, присвячений питанням розвитку науково-промислового потенціалу машинобудівної галузі.  Форум проводився за розпорядженням Кабінету Міністрів України і включав спеціалізовані промислові виставки в галузях металообробки, машинобудування і суміжних галузях, а також широку програму науково-практичних конференцій, семінарів, презентацій учасників.

Фактично, це – найбільша в Україні промислова виставка із супутними заходами, яка зареєстрована в Міжнародній асоціації виставкової індустрії (UFI), що є найвищим рівнем світового визнання для виставки. Її учасниками були провідні промислові підприємства України, ближнього і далекого зарубіжжя. До участі в ній організатори традиційно запросили й НТУУ "КПІ". Серед розробок, що демонструвались нашим університетом, найбільший інтерес відвідувачів викликали наступні.

Малогабаритний фрезерний верстат портального компонування з комп'ютерним керуванням, який може використовуватися в приладобудуванні, ювелірному та сувенірному виробництвах, при виготовленні плат шляхом гравіювання, рекламної продукції, а також для фрезерної обробки модельного воску, дерева, пластику, текстоліту, бронзи, дюралю тощо. Його привід оснащений частотним керуванням і повітряним охолодженням, а також кінцевими датчиками індуктивного типу (кафедра конструювання верстатів і машин ММІ, розробники – д.т.н., проф. Ю.М. Кузнєцов, аспірант О.О.Степаненко).

Технологія лазерного термодеформаційного зміцнення виробів, яка при технологічному поєднанні лазерного надшвидкісного й локального нагрівання з процесом механічного пластичного деформування забезпечує одержання зміцнених поверхневих шарів у різних відповідальних виробах (авіаційні, газотурбінні двигуни, компресори, автотракторна техніка), а також технологія  модифікування поверхонь при хіміко-термічній обробці, що забезпечує при послідовному технологічному поєднанні лазерного модифікування структури поверхневих шарів сталей з наступною хіміко-термічною обробкою суттєве збільшення товщини дифузійних шарів у сталевих виробах (у 5-6 разів при азотуванні), зменшення тривалості процесу, а також покращує їх фазовий склад, будову та основні властивості (обидві розроблені на кафедрі лазерної техніки та фізико-технічних технологій ММІ, розробники – д.т.н., проф. Л.Ф.Головко,  доц. А.К. Скуратовський, асистенти к.т.н. О.Д. Кагляк і к.т.н. О.О.Гончарук).

Технологія ремонту броньованої техніки із застосуванням зварювання з електромагнітними діями (кафедра електрозварювальних установок ЗФ, розробники – д.т.н., проф. Р.М.Рижов, доц. П.Ю.Сидоренко).

Технологія отримання нерознімних з'єднань різнорідних матеріалів деталей техніки спецпризначення (кафедра інженерії поверхні ЗФ, розробники – д.т.н., проф. В.Д.Кузнєцов, д.т.н., проф. В.В.Квасницький).

Безумовно, були представлені на виставці й інші розробки НТУУ "КПІ".

Ще однією цікавою експозицією, в якій взяли участь київські політехніки, стала ІI Спеціалізована  виставка "Екологія підприємства" за тематикою "Ресурсозбереження, утилізація, екологія", що проводилася 4–7 листопада 2014 р. На ній були показані мікроінвертор (розробник  – д.т.н., проф. Ю.М.Туз, НДІ АЕД); електрохімічні сенсори (розробник – д.т.н., проф. О. В. Лінючова, ХТФ); нові органо-мінеральні добрива (розробник – д.т.н., проф. Я.М. Корнієнко, ХТФ) та технологія переробки відходів (розробник – к.т.н., доц.  В.А. Барбаш, ІХФ).

Організацію експозицій НТУУ "КПІ" забезпечували начальник відділу з питань інтелектуальної власності та комерціалізації наукових розробок О.О. Орешникова та інженер В.А.Льовін.   

А.К.Скуратовський, доцент ММІ, учасник XIII Міжнародного промислового форуму

Дата події