Минулорічний візит делегації нашого університету до Алжирської Народної Демократичної Республіки, під час якого була підписана Угода про співпрацю, став початком ділових контактів між нашим університетом та Університетом Саад Дахлаб міста Бліди. Викладачі двох університетів отримали можливість ознайомитись з напрямами та навчальними програмами споріднених авіакосмічних факультетів. До речі, авіаційний факультет Університету Саад Дахлаб рішенням Міністерства вищої освіти Алжиру перетворений на Інститут аеронавтики з суттєвим розширенням напрямів підготовки фахівців та наукових досліджень. Вони включають проектування літальних апаратів, технологію їх виробництва, авіаційні матеріали, системи навігації та керування. Це є одним із свідчень пріоритетності розвитку авіакосмічної галузі в Алжирі та уваги уряду країни до підготовки висококваліфікованих фахівців для цієї галузі.

Серед студентів технічних факультетів значну, а інколи і переважну частину складають дівчата.

Розширюючи контакти з університетами Алжиру за сприяння наших колег з Університету Саад Дахлаб, серед яких недавній аспірант нашого факультету Мохамед Рахмуні – нині керівник однієї з трьох науково-дослідних лабораторій Інституту аеронавтики, делегація факультету авіаційних та космічних систем нашого університету відвідала Університет науки та технологій ім. Мохамеда Боудіафа в місті Оран – другому за розмірами, населенням та економічним потенціалом місті після столиці – міста Алжир.

Ми мали можливість узяти участь у І Міжнародній науковій конференції з аеронавтики ICAS’01, яка зібрала понад 150 учасників з Алжиру, Франції, Туреччини, Англії та України. Декан ФАКСу нашого університету професор О.В. Збруцький був запрошений та взяв участь у роботі програмного комітету конференції. Характерною особливістю конференції є активна участь у ній молодих дослідників, викладачів та магістрів. Конференція охоплювала широкий спектр напрямів: обчислювальна аеродинаміка, експериментальні дослідження в аеронавтиці, матеріали і конструкції в аеронавтиці, механіка польоту, фізика польоту та реактивних пристроїв, процеси та пристрої горіння, проектування та системи керування безпілотних літальних апаратів. Під час роботи конференції була організована виставка безпілотних літальних апаратів, розроблених в Університеті науки і технологій, демонструвались кінострічки про випробування, польоти безпілотних апаратів та результати аерофотозйомок. Цей напрямок розвитку літальних апаратів є дуже актуальним для Алжиру, і до нього залучені значні ресурси – як інтелектуальні, так і матеріальні. Широко заохочується молодь до участі в розробках такої техніки. І незважаючи на потребу в кваліфікованих науково-технічних кадрах з аеронавтики та керування, така увага з боку держави дасть можливість досягти значних успіхів у недалекому майбутньому.

Знайомство з розробками лабораторії аеронавтики та силових установок, керівник якої професор Імін Бачір був одним з ініціаторів та організаторів конференції, показало практичну спрямованість досліджень і розробок, переважна більшість з яких стосується безпілотних літальних апаратів.

На зустрічі з керівництвом університету його ректор професор Derdour Aicha відзначила високий авторитет НТУУ «КПІ» у світі та подякувала за презентацію наших розробок безпілотних літальних апаратів та мікросупутників. Пані ректор висловила побажання та зацікавленість розвивати зв’язки між нашими університетами в освітній та науковій галузях, для чого у нас є непогані можливості.

Під час проведення конференції місцева газета “L’Echo d’Oran” дала розгорнуту інформацію про її роботу та відзначила участь у ній українських фахівців.

Л.Стецюк, інженер ФАКС, координатор міжнародних проектів